Φωτορεπορτάζ:Χρήστος Μπόνης
Όσοι έχουν σαν αφετηρία τον Αστακό , ακολουθώντας τον νέο εθνικό δρόμο της Ιόνια οδού λίγα χιλιόμετρα πριν τον τελικό προορισμό τους, συναντούν στην αριστερή τους πλευρά ένα μεγάλο τμήμα του βουνού μισοφαγωμένο μαζί με δεκάδες εργολαβικά μηχανήματα να δουλεύουν συνεχώς και πιο διπλά , στην είσοδο του περιφραγμένου χώρου δεσπόζει μια επιγραφή με τον τίτλο ΛΑΤΟΜΕΊΑ ΑΣΤΑΚΟΎ ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
Η έναρξη λειτουργίας του ,ξεκινά το 2004 στην αρχή με αργούς ρυθμούς και στην συνεχεία με πιο γρήγορους ,φέρνοντας καθημερινά στην επιφάνεια πολλούς τόνους απο την πολύτιμη πέτρα που υπάρχει στην περιοχή (και ίσως σε όλη την Ελλάδα) πολύτιμη όχι μόνο για την ποιότητα αλλα και το πάχος της .
Συναντάς πέτρα απο 1cc. έως 20cc. πράγμα και εντυπωσιακό αλλα συνάμα και δυσεύρετο σε όλα τα υπόλοιπα λατομεία της χωράς μας. Η εξόρυξη του υλικού αυτού μετά απο την τοποθέτηση απο τους εργαζόμενους σε μπαλάντες διοχετεύετε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις οικοδομικών υλικόν κατά ποσοστό 80% όπως αναδύεται απο τα σπλάχνα της γης και μόνο ένα μικρο ποσοστό (περίπου 15%) η επεξεργασία γίνεται στο λατομείο.
Η ακατέργαστη πετρά παραλαμβάνεται απο τους μεγάλους ομίλους τεχνικών έργων και κατασκευών (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ) ακατέργαστη και ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργολάβων γίνεται η κατεργασία .Μεγάλα ξενοδοχεία όπως στην Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη έχουν πλακοστρωθεί απο την πετρά Αστακού καθώς επίσης και πολλά μεγάλα κτήρια πολλων εταιρειών αλλα και ξενοδοχείων εκτός Ελλάδας όπως στο Τορόντο του Καναδά.
Η λειτουργία του λατομείου πέραν της εξασφαλισμένης (με οποιανδήποτε μορφή) διαφήμισης του Αστακού(ίσως απο τις ελάχιστες ) εξασφαλίζει παράλληλα και την οικονομική ανάσα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων . Πέραν φυσικά των μονίμων εργαζόμενων , πολλοί άλλοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για απασχόληση με ειδικότητες και επαγγέλματα συναφή με την φύση του λατομείου (όπως οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν μπάζα η μπαλάντες που τοποθετείται η πετρά) ηλεκτρολόγοι,κόφτες κλπ Ο επιχειρηματίας Κώστας Παπαγιαννόπουλος γνήσιο τέκνο του Αστακοί απο πολύ παλιά και σε μικρή ηλικία (πράγμα σπάνιο για τέτοιου ειδους επιχείρηση) αντελήφθη τον συγκεκριμένο πλούτο της περιοχής και ξεκίνησε τις ενέργειες για την απόκτηση της άδειας.
Μια άδεια που για να την πάρει στα χεριά του πέρασε μέσα απο το δαιδαλώδες ελληνικό κράτος της γραφειοκρατίας που του στοίχησε πολλοίς μίνες πήγαινε έλα για την πλήρη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Τελικά η επίμονη του και το πείσμα , του έδωσαν την πολύτιμη άδεια .
Έτσι λοιπόν περίπου στις αρχές του 2004 ξεκίνησε την εξόρυξη της πρώτης σειράς του λόφου ανακαλύπτοντας όσο προχωρούσε προς τα βάθη της γης πόσο δίκιο είχε και πόσο σωστά προέβλεψε για την άξια του συγκεκριμένου υλικού. Η εργατικότητα , τόσο του ίδιου που είναι παρόν απο τις 5 το πρωί όσο και των εργαζόμενων ανταμείφθηκε υπέρ του δέοντος. .Φτάνοντας στην σημερινή εποχή (2018) σχεδόν μέχρι αργά το απόγευμα οι μπουλντόζες και οι εκσκαφής δουλεύουν συνεχώς για να καταφέρουν να εκπληρώσουν τις πολλές παραγγελίες που δέχεται ο επιχειρηματίας απο τους μεγάλους εργολαβικούς οίκους.
Σε συνομιλία που είχα μαζί του, διέκρινες μια υπερηφάνεια που εστιάζονταν σε δυο πράγματα Το ένα διότι η επιχείρηση του δεν έχει γνωρίσει κρίση και βαδίζει πάρα πολύ καλά και το άλλο γιατί έμμεσα η άμεσα προσφέρει μια μεγάλη(κατά την άποψη του) διαφήμιση στο χωρίο του, τον Αστακό .
Κλείνοντας την σύντομη συνομιλία με διαβεβαίωσε ότι έχει σκοπό να αυξήσει την παράγωγη διότι οι απαιτήσεις είναι πολλές και μεγάλες και κατά δεύτερον σκοπεύει να ασχοληθεί παράλληλα με νέου ειδους επιχειρήσεις που ίσως δώσουν μεγάλη ανάσα στον Αστακό.
Του εύχομαι και του ευχόμαστε όλοι καλή συνεχεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου