Ροή Αναρτήσεων

Παναγιώτης Στάικος: Τι είναι ο Κορονοϊός και πόσο πρέπει να ανησυχούμε .


Οι Κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.
O νέος Κορονοϊός, 2019n-CoV( έτσι είναι η επιστημονική του ταυτότητα ), που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, φαίνεται ότι μεταδόθηκε από τα πτηνά και είναι μετάλλαξη κάποιων ήδη υπαρχόντων Κορονοϊών , προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15- 20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 έως 5 -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.
Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον 2019n-CoV, μια και η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύτιμη η εμπειρία μας από άλλους «συγγενείς» ιούς. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά την επιδημία του SARS, για παράδειγμα, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Το 2002 ο SARS-CoV εξαπλώθηκε σε 27 χώρες, μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας περισσότερους από 770. H μεταδοτικότητα του MERS-CoV από άνθρωπο σε άνθρωπο, το 2012, ήταν μικρότερη, αλλά η θνητότητά του μεγαλύτερη: από τους 2.500 που νόσησαν κατέληξε ένα ποσοστό περίπου 35%. Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη και δεν ξεπερνά το 4%.

Το ελπιδοφόρο μέχρι στιγμής με αυτό τον ιό είναι ότι από όσους νόσησαν πέθαναν λιγότεροι από το 4% ,όταν για τον ιό της ίδιας οικογένειας SARS ήταν 10% και ότι η Κίνα έλαβε με μεγάλη αυστηρότητα τα απαραίτητα και επιστημονικώς ενδεδειγμένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού .

Επειδή κάποια στιγμή είναι πιθανό να νοσήσει και στην Χώρα μας κάποιος από τον Κορονοϊό , δεν χρειάζεται να υπάρξει πανικός ,αλλά να κάνουμε ως ασθενείς, ότι κάνουμε και στις άλλες εμπύρετες ιώσεις , αφού είναι δύσκολο στα αρχικά στάδια να αντιληφθούμε και εμείς οι γιατροί ,αν κάποιος που έχει πυρετό ,πάσχει από λοίμωξη με Κορονοϊό. Αν θα παρουσιαστεί αναπνευστική δυσχέρεια τότε θα πρέπει αμέσως να γίνει εισαγωγή σε Νοσοκαμείο , για να διερευνηθεί , αν πρόκειται για νόσο από αυτόν τον ιό .
Επειδή αυτό τον καιρό είναι και η εποχή εκδήλωσης της γρίπης θα πρέπει όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την γρίπη να εμβολιαστούν άμεσα , όπως κάθε χρόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιάζονται τον Οκτώβριο και μια μόνο δόση είναι αρκετή ,για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές ,γιατί από προκατάληψη αρνούνται να εμβολιαστούν .
Αν κάποιος ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου νοσεί από γρίπη ,γιατί δεν είχε εμβολιαστεί και ταυτόχρονα προσβληθεί και από τον Κορονοϊό ,τότε τα πράγματα γίνονται τραγικά
Εκείνα που θα βοηθήσουν , είναι η εφαρμογή με αυστηρότητα από πλευράς Κρατών των προτεινόμενων μέτρων από την ΠΟΥ και το ότι όταν ζεστάνει ο καιρός, δυσκολεύει την μετάδοση του , γιατί η παρασκευή του κατάλληλου εμβολίου δεν προβλέπεται να είναι έτοιμη για χρήση στον πληθυσμό νωρίτερα από το τέλος του Καλοκαιριού .
Γι αυτό δεν χρειάζεται πανικός αλλά επαγρύπνηση , με πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, σωστή διατροφή , αποφυγή συγχρωτισμού και εξαερισμός των Δημόσιων ,αλλά και ιδιωτικών χώρων.
Καλό Σαββατοκύριακο .
Αστακός 31/1/2020
Ευχαριστώ για την φιλοξενία .
Dr.Παναγιώτης Στάικος 
Ειδικός Γενικός Ιατρός 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.