Ο 26χρονος επιθετικός με καταγωγή από το Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, Ταξιάρχης Φούντας, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την DC United και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής με ετήσιες απολαβές 2,1 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά ποια ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στην μεταγραφή του στο MLS και πώς βάσει της συμφωνίας με την αμερικανική ομάδα ο διεθνής επιθετικός μετατρέπεται στον πλέον ακριβοπληρωμένο Ελληνα ποδοσφαιριστή του πλανήτη, σύμφωνα με το άρθρο του Αντώνη Οικονομίδη στο sport24.
Ανεξαρτήτως του τι συνέβη την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, με ασφάλεια εκτιμάται πως το status quo στην διαμορφωθείσα ιεραρχία των πλέον ακριβοπληρωμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών δεν άλλαξε. Ήδη άλλωστε αλλαγή προέκυψε, με την απρόσμενη και εντυπωσιακή μετακίνηση του Ταξιάρχη Φούντα, ο οποίος με την τριετή συμφωνία του με την DC United θα εισπράττει από το καλοκαίρι 2,1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (6,3 συνολικά). Έγινε έτσι ο καλύτερα αμειβόμενος Ελληνας ποδοσφαιριστής της υφηλίου, περίπου δεκαπλασιάζοντας (!) τις απολαβές του σε σχέση με αυτές που είχε στη Ραπίντ Βιέννης.
Πώς φτάσαμε σε αυτό το deal; Πριν από τρεις μήνες, στα μέσα φθινοπώρου – στην παραδοσιακή έναρξη της “εποχής scouting” δηλαδή – ο τεχνικός διευθυντής του αμερικανικού club, Στιούαρτ Μάιρς, είχε κανονίσει μια ευρωπαϊκή τουρνέ, αναζητώντας ποδοσφαιριστές και ευκαιρίες για την ομάδα του. Μέρος αυτής της τουρνέ ήταν και η παρακολούθησα παιχνιδιών της αυστριακής Bundesliga.
Είδε τον Φούντα, τον ξεχώρισε και από εκεί και πέρα η συνέχεια περιλάμβανε την προβλεπόμενη διαδικασία των απανωτών ελέγχων από τους αρμόδιους της DC United. Το τμήμα scouting, τον αθλητικό διευθυντή Ντέιβ Κάσπερ και τον (Αργεντινό) προπονητή Ερνάν Λοσάδα. Διαδικασία που κράτησε περίπου έναν μήνα και κατέληξε στην καθολική αποδοχή των αρμοδίων του club.
Τότε ενημερώθηκε ουσιαστικά και η πλευρά του Έλληνα επιθετικού για τη σοβαρότητα του αμερικανικού ενδιαφέροντος και στα μέσα Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Η προοπτική αφορούσε άμεση μετακόμιση του “Τάξι” στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχύσει την DC United αμέσως με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος (26 Φεβρουαρίου).
Πάντα στο τραπέζι όμως και η εναλλακτική για καλοκαιρινή μετακόμιση του 26χρονου διεθνή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οπότε και ολοκληρώνονταν το συμβόλαιό του με τη Ραπίντ. Έγκαιρα είχε άλλωστε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του πως δεν θα ανανέωνε, έχοντας έκτοτε δεχθεί διάφορες κρούσεις για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του (μεταξύ αυτών όντως και από τους Red Bulls της Νέας Υόρκης).
Δύο προέρχονταν από ελληνικές ομάδες, άλλες από clubs της Championship (η Σουόνσι η μία, που ανήκει άλλωστε στους συνιδιοκτήτες της DC United, Τζέισον Λέβιεν και Στίβεν Κάπλαν), της Ιταλίας, της Γερμανίας, ακόμη και από την αραβική χερσόνησο. Από την στιγμή όμως που εξακριβώθηκε η ζέση των “κοκκινόμαυρων”, τότε ο ανταγωνισμός… πέθανε.
Designated Player
Ο Φούντας μίλησε με όλους τους αρμόδιους του αμερικανικού συλλόγου τόσο από το αγωνιστικό όσο και το διοικητικό κομμάτι. Προφανώς και δεν τέθηκε θέμα επιπέδου ζωής ή ανταγωνιστικότητας πρωταθλήματος, ενώ απολύτως ενδεικτικά του ρόλου που προαλείφονταν γι’ αυτόν ήταν ότι του προσφέρθηκε θέση Designated Player, “Διακεκριμένου Ποδοσφαιριστή” δηλαδή.
Κάθε ομάδα του MLS έχει δυνατότητα να έχει 3 τέτοιους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της, με το πρακτικό αντίκρισμα να συνίσταται στο ότι γι’ αυτούς υπάρχει εξαίρεση στο (απαράβατο σε κάθε επαγγελματικό αμερικανικό πρωτάθλημα οποιουδήποτε σπορ) salary cap, το οποίο κατά μέσο όρο περιορίζει τις απολαβές των ποδοσφαιριστών στις ΗΠΑ στις 600.000 ευρώ.
Για τους Designated Players όμως δεν υπάρχει κανένα όριο. Η τριάδα των περυσινών της DC United ήταν ο αρχισκόρερ του πρωταθλήματος, φουνταριστός Όλα Καμαρά και οι δύο εξτρέμ, ο Περουβιανός Εντισον Φλόρες και ο γηγενής Πολ Αριόλα. Για τον τελευταίο υπήρχε στα σκαριά συμφωνία ανταλλαγής με το Dallas, η οποία και προχώρησε όταν οριστικοποιήθηκε το deal με τον “Τάξι”, ο οποίος έτσι έγινε ο τρίτος “Διακεκριμένος Ποδοσφαιριστής” και ο πλέον ακριβοπληρωμένος του ρόστερ κι αυτό παρότι θα χάσει τη μισή περίπου φετινή σεζόν του MLS μετακομίζοντας στις ΗΠΑ το καλοκαίρι.
Οι υπεύθυνοι του αμερικανικού club προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν το αρχικό πλάνο, ωστόσο η Ραπίντ δεν συναίνεσε στην άμεση πώληση του Φούντα (σ.σ. σε αντίθεση για παράδειγμα με αυτήν του διεθνή Αυστριακού, Ερκάν Καρά, ο οποίος παραχωρήθηκε πριν λίγες μέρες στην Orlando City έναντι 1,8 εκατ. ευρώ και ενώ και το δικό του συμβόλαιο ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι).
Ούτε καν κατέστη δυνατό να μεταβεί στο μεσοδιάστημα της δημοσιοποίησης της συμφωνίας στις ΗΠΑ για τα τυπικά (ιατρικές εξετάσεις, υπογραφές, παρουσίαση). Έγινε μια τελευταία προσπάθεια για ταξίδι το περασμένο τριήμερο και πάλι όμως οι Βιεννέζοι δεν συναίνεσαν (το Σάββατο ο Φούντας αγωνίστηκε στο τελευταίο φιλικό της χειμερινής προετοιμασίας κόντρα στην Τρέντσιν), οπότε πλέον αναζητείται κενή ημερομηνία στο καλεντάρι.Όπως και να ‘χει, το τυπικό είναι το μόνο που απομένει. Και έτσι, μετά τον πρώτο ποδοσφαιριστή που μετακόμισε στο MLS απ’ ευθείας από το ελληνικό πρωτάθλημα (Σβιντέρσκι), τον πρώτο Ελληνα που έγινε draft στο ΜLS (Γιάννης Νικοπολίδης), το αμερικάνικο θα φιλοξενεί και τον πλέον ακριβοπληρωμένο Ελληνα ποδοσφαιριστή της γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου