Η «χειρουργική» επιχείρηση της Πυροσβεστικής, που δίνει μάχες με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το Euroferry Olympia, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο Πλατυγιάλι στις 23/2.
Μετά από πολλές διακυμάνσεις της επιχείρησης κατάσβεσης και ξεπερνώντας τους κινδύνους που καραδοκούσαν συνεχώς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο κουφάρι του Euroferry Olympia και να ξεκινήσουν την απομάκρυνση των καμένων οχημά των από το πλοίο, αφού νωρίτερα είχαν εντοπίσει και αρκετούς από τους αγνοούμενους.
Η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται, όπως επίσης συνεχίζονται και οι προσπάθειες των διασωστικών συνεργείων για να εντοπίζουν τους αγνοούμενους. Χθες μάλιστα αργά το απόγευμα βρέθηκε ένα αγνοούμενος και απομένουν δύο ακόμη που δεν έχουν εντοπιστεί.
Η επέμβαση της Πυροσβεστικής απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια, διότι δεν είχαν την δυνατότητα ούτε νερό να ρίξουν στο φλεγόμενο πλοίο, αλλά ούτε να ρίξουν και αφρό!
Η όλη επιχείρηση, η οποία έθεσε υπό έλεγχο την φωτιά έπρεπε να γίνει σταδιακά, κυρίως με την μέθοδο της ψύξης. Το δύσκολο που απαιτούσε «ισορροπίες τρόμου» ήταν ότι ταυτόχρονα εκτός από την επιχείρηση κατάσβεσης έπρεπε να είναι πάνω στο πλοίο και διασώστες.


Οι δυσκολίες της επιχείρησης και η προσπάθεια να αποφευχθεί η μόλυνση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» η φωτιά στο πλοίο είναι υπό έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά όμως ανοίγοντας όλα τα καταστρώματα υπήρχε και υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης των υπολειμμάτων. Στο κατάστρωμα 1 δεν έχει πάει η φωτιά, η πυροσβεστική κατάφερε να το αποτρέψει, καθώς αυτό το κατάστρωμα έρχεται σε επαφή με τα καύσιμα.
Πλέον έχει αρχίσει η διαδικασία απομάκρυνσης των οχημάτων μέσα από το πλοίο, αφού πρώτα γίνεται έλεγχος από την πυροσβεστική μήπως υπάρχει κάποιος άνθρωπος μέσα.
Αμέσως τα παραλαμβάνει το λιμενικό το οποίο τα πιστοποιεί, καθώς οι ιδιοκτήτες τους μέσω της διαδικασίας αυτής θα πάρουν τις βεβαιώσεις που πρέπει. Έπειτα οδηγούνται σε χώρο που να μην ρυπαίνουν.
Η έρευνα για τους τρείς αγνοούμενους συνεχίζεται παράλληλα με όλη την υπόλοιπη διαδικασία και σταματάει κατά διαστήματα, όταν αυτό χρειάζεται για την ασφάλεια των διασωστών, καθώς υπενθυμίζουμε πως είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία κατάσβεσης.
Με την παρουσία του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής έχει επιτευχθεί να μην υπάρχει μόλυνση. Όπως πληροφορείται η «Σ» για τα νερά της πυροσβεστικής που ρίχνουν μέσα στο πλοίο λ.χ. γίνεται απάντληση και μπαίνουν σε ειδικές δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου.


Ακόμη και όταν τα αυτοκίνητα σέρνονται έξω από το πλοίο υπάρχει ειδικό κοντέινερ στο οποίο τοποθετούνται ότι υλικά και εξαρτήματα πέφτουν από τα καμένα οχήματα, ακόμη και οι βίδες τους!
Όταν το πλοίο έφτασε στο Πλατυγιάλι η δύναμη της πυροσβεστικής ήταν 80 άτομα και σήμερα είναι 30 άτομα, ενώ ενίσχυε την επιχείρηση κατάσβεσης και σκάφος της Πυροσβεστικής που είναι ειδικό για αντίστοιχες καταστάσεις, το οποίο αποχώρησε από το Πλατυγιάλι χθες το πρωί για την Ηγουμενίτσα.
Πλέον, δεν χρειάζεται ψύξη στο πλοίο, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει και γι’ αυτό μπορούν και απομακρύνουν οι πυροσβέστες τα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει πότε θα τελειώσει πλήρως η διαδικασία κατάσβεσης, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της ανάφλεξης, για το οποίο η πυροσβεστική είναι σε ετοιμότητα κάθε στιγμή, αλλά παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες λ.χ. ακόμη και ο τρόπος που βγαίνουν από το πλοίο τα καμένα αυτοκίνητα και γι αυτό κάποια οχήματα απομακρύνονται με γερανούς και αλλά τραβιούνται με ειδικά βαρούλκα.
Το πλοίο έφτασε στο Πλατυγιάλι στις 23/2 και από τότε μέχρι και τώρα οι φάσεις της κατάσβεσης είχαν πολλές διακυμάνσεις και μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όταν το πλοίο έφτασε στην περιοχή του Αστακού φλέγονταν και τώρα η φωτιά είναι υπό έλεγχο.
Ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία, διότι η πυροσβεστική αδυνατούσε να ρίξει και νερό, αλλά και αφρό, στον οποίο υπήρχε διάσπαση μόλις έπεφτε στο φλεγόμενο πλοίο.
Αν έριχνε νερό το πλοίο θα βυθίζονταν. Έπρεπε λοιπόν να επέμβει με την μέθοδο της ψύξης και μάλιστα κατά διαστήματα και όχι συνέχεια, ενώ παράλληλα έπρεπε να αναζητούν και τους αγνοούμενους.
Στο πλοίο υπήρχαν ομάδες διάσωσης, άλλες ομάδες έπρεπε να ψύχουν το πλοίο, ενώ κατά διαστήματα έπρεπε να πραγματοποιούν και βολές κατάσβεσης και όλα αυτά με χειρουργική λεπτομέρεια, διότι αν ξέφευγαν θα άλλαζε η κλήση του πλοίου με αποτέλεσμα την βύθισή του, κάτι που θα σήμαινε και οικολογική καταστροφή.
Ήταν δύσκολη επιχείρηση και η παγκόσμια βιβλιογραφία έτσι αντιμετωπίζει αντίστοιχες καταστάσεις. Στο έργο βοήθησε σημαντικά και το Λιμενικό.
Μάλιστα, από την Πέμπτη 10/3 ξεκίνησε και η δουλειά των πραγματογνωμόνων ναυτικών ατυχημάτων, οι οποίοι μπόρεσαν να εισέλθουν στο πλοίο.
Το «θετικό» από μια τέτοια μεγάλη τραγωδία είναι ότι η φωτιά δεν εξελίχθηκε και δεν βούλιαξε το πλοίο, καθώς, αν εξελίσσονταν το επακόλουθο πιθανότατα θα ήταν η βύθιση του πλοίου με ότι αυτό συνεπάγεται και φυσικά το λυπηρό είναι ότι ακόμη αναζητούνται τρείς άνθρωποι.


Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου