Ροή Αναρτήσεων

Τελειώνει η Κοινωφελής Εργασία: «Με την πλάτη στο τοίχο» οι Δήμοι



Η Κοινωφελής Εργασία τελειώνει και μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι Δήμοι θέλουν 4μηνη παράταση για να μην ξεμείνουν από προσωπικό το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Σε αδιέξοδο μοιάζει να οδηγούνται όλοι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα, καθώς βρίσκονται «αντιμέτωποι» με την λήξη του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα, προς στιγμήν τουλάχιστον, στον «ορίζοντα».

Η αποχώρηση των εργαζομένων του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να φέρει πολλές δυσκολίες σε όλους του Δήμους της χώρας και της Αιτωλοακαρνανίας, διότι οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν πάρει «επ’ ώμου» εργασίες, που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών

Μετά από παράταση το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας λήγει σταδιακά τον Ιούνιο, ενώ την περεταίρω παράταση, τουλάχιστον μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, την επιθυμούν και την επιδιώκουν τόσο οι Δήμοι, όσο και οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μέσω των εκπροσώπων τους.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έκαναν ένα «βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση αποστέλλοντας επιστολή στον Πρωθυπουργό και τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει να παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς καλύπτου πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων.


Μέσα από την επιστολή αυτή παρουσιάζουν το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στους Δήμους με την αποχώρησή τους, ενώ κάνουν αναφορά και στο ότι πολλοί Δήμαρχοι με παρεμβάσεις τους προς την ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, έχουν ζητήσει τουλάχιστον 4μηνη παράταση του προγράμματος.



Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης μιλώντας στη «Σ» για τον Δήμο Αγρινίου και δίνοντας παράλληλα το γενικό πλαίσιο του ζητήματος που αφορά όλους τους Δήμους της χώρας τόνισε: «η καταληκτική ημερομηνία για σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων του προγράμματος είναι η 30η Ιουνίου, για το 80% με 85% των εργαζομένων. Το ζήτημα είναι πως ο τελευταίος μήνας είναι ο αποκαλούμενος μήνας εκπαίδευσης. Στην ουσία μιλάμε πως ο πραγματικός χρόνος είναι το τέλος Μαΐου, συνεπώς, τόσο ο Δήμος Αγρινίου, όσο και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν ζήτημα σοβαρό.

Επίσης, ήδη υπήρχε μια τετράμηνη παράταση, με αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων να συζητιέται πανελλαδικά μια επιπλέον μικρή παράταση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέψει να φτάσουμε στους 18 μήνες στο σύνολο της κοινωφελούς εργασίας, καθώς εκεί οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας θα θεμελιώσουν δικαίωμα πρόσληψης.

Ο Δήμος Αγρινίου ωστόσο δεν αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα επ’ αυτού, αντιθέτως, θα ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να παραμείνουν στην εργασία τους, τόσο με την μορφή παράτασης, όσο πολύ περισσότερο αν προσληφθούν.

Ζήτημα σοβαρό είναι πως δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση για το τι μέλη γενέσθαι, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Περίπου το 85% των εργαζόμενων της κοινωφελούς εργασίας στο τέλος Ιουνίου θα αποχωρήσει από τις θέσεις που έχει.

Οι εργαζόμενοι αυτοί στο Δήμο Αγρινίου είναι κατανεμημένοι σε όλες τις υπηρεσίες, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στην αυτεπιστασία, στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού, υπάρχουν οδηγοί και όχι μόνο. Συνεισφέρουν ουσιαστικά σε υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα και όταν αποχωρήσουν θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα στο Δήμο Αγρινίου πρωτίστως, που μας ενδιαφέρει, αλλά και σε όλους τους Δήμους της χώρας».



Κωνσταντίνος Χονδρός

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.