Ενώ στο δημόσιο διάλογο και στα τοπικά πολιτικά πηγαδάκια κυριαρχούν οι μεγαλόπνοες υποσχέσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι, η πραγματικότητα που αντικρίζουν καθημερινά εργαζόμενοι, οδηγοί και επισκέπτες είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Είναι επικίνδυνη.
Ο δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την οδό Αστακού – Λεσινίου δεν θυμίζει σε τίποτα οδική αρτηρία που εξυπηρετεί μια Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) και επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως η AVRAMAR. Αντιθέτως, οι εικόνες που εξασφαλίσαμε (βλ. παραπάνω) παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο.
200 Μέτρα «Ντροπής» και Αδιαφορίας
Πρόκειται για ένα τμήμα μόλις 200 μέτρων. Κι όμως, αυτά τα λίγα μέτρα αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε Ι.Χ. και φορτηγά, επιβαρύνοντας οικονομικά τους επαγγελματίες και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των οδηγών.
Καθημερινά, εργαζόμενοι στο Τελωνείο, στο Λιμεναρχείο και στις γύρω επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν «σλάλομ» ανάμεσα σε κρατήρες γεμάτους λάσπη και λιμνάζοντα νερά. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται εδώ και χρόνια, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και την πλήρη γνώση του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς.
Το Μπαλάκι των Ευθυνών
Το ερώτημα που τίθεται πλέον επιτακτικά είναι ένα: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;
• Είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ξηρομέρου;
• Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος;
Η παροιμιώδης αδιαφορία και η αποφυγή ανάληψης ευθύνης έχουν οδηγήσει σε ένα τέλμα αντίστοιχο με αυτό του οδοστρώματος. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάμε για «σοβαρές μελλοντικές επενδύσεις» και «στρατηγική ανάπτυξη», όταν η βασική πρόσβαση σε μια από τις σημαντικότερες υποδομές της περιοχής είναι σε αυτή την άθλια κατάσταση.
Ερωτήματα που Ζητούν Απάντηση
1. Συνάδει αυτή η εικόνα με είσοδο λιμανιού χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026;
2. Πότε θα υπάρξει έμπρακτος σεβασμός στους πολίτες που διακινδυνεύουν καθημερινά στον συγκεκριμένο δρόμο;
3. Πόσες ακόμα σπασμένες αναρτήσεις και πόσα ατυχήματα πρέπει να καταγραφούν για να δοθεί μια οριστική λύση;
Η τοπική κοινωνία δεν ζητά πλέον υποσχέσεις. Ζητά το αυτονόητο: Άσφαλτο και ασφάλεια. Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι ποιος θα κρατήσει το φτυάρι και ας δώσουν τέλος σε αυτόν τον διασυρμό














Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου