Το νέο χωροταξικό για τη βιομηχανία είναι ίσως το πρώτο θεσμικό κείμενο της Πολιτείας, που βγάζει από… το κάδρο το Πλατυγιάλι. Και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί πρόκειται για έναν ήδη χωροθετημένο χώρο, που θα μπορούσε θεωρητικά πάντα αύριο το πρωί να αξιοποιηθεί για στο τομές των logistics.
Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κείμενο παραβλέπει την ύπαρξη του Πλατυγιαλιού, παρά το γεγονός ότι τα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης συζητούνται μεν αλλά δεν έχουν συγκεκριμένο επενδυτή.
Συγκεκριμένα στο κείμενο που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρά την μη θετική εξέλιξη των κατά το παρελθόν προγραμμάτων δημιουργίας και ανάπτυξης της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, ο άξονας Μεσολογγίου-Αγρινίου επίσης εξελίσσεται σταδιακά, βασιζόμενος κυρίως στην πρωτογενή παραγωγή και επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων.
Αναφορικά με τις δραστηριότητες εφοδιαστικής και διακίνησης φορτίων, κεντρικός θα παραμείνει ο ρόλος του λιμανιού της Πάτρας. Το σχέδιο ανάπτυξης της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και του λιμένα Πλατυγιαλίου δεν απέδωσε και δεν αναμένεται ενεργοποίηση στο μέλλον, αντίθετα προβλέπεται να μετεξελιχθεί για την εξυπηρέτηση, παράλληλα ή εναλλακτικά, χρήσεων τουρισμού και χρήσεων διαμετακόμισης, ελλιμενισμός μεγάλων σκαφών κ.λπ».
Αυτό το «προβλέπεται να μετεξελιχθεί» είναι η ευχή και της τοπικής κοινωνίας. Και λέμε ευχή γιατί μέχρι σήμερα η διαφαινόμενη επένδυση αναμένει το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό χωροταξικό της, κυρίως όμως αναμένεται να γίνει γνωστό και το επενδυτικό σχήμα που θα υλοποίηση το μεγαλεπίβολο σχέδιο μετατροπής του λιμανιού σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.
Εφημερίδα «Συνείδηση








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου