Ροή Αναρτήσεων

New Deal: Ένα σχέδιο νόμου που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει



Για ακόμα μία φορά, καταγράφεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει στοχευμένα και αποτελεσματικά προβλήματα που αφορούν στην ενεργειακή πολιτική.
Οι «λύσεις» που προτείνονται αποτελούν μικροδιορθώσεις και δημιουργούν εν τέλει έναν φαύλο κύκλο ζητημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για το new deal  σε ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ήδη έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και ενστάσεις, ενώ άγνωστο είναι αν τελικά θα ρυθμίσει μακροπρόθεσμα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

Θα περίμενε κανείς, μετά από σειρά αποσπασματικών μέτρων, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και έπληξαν υπέρμετρα συγκεκριμένες τεχνολογίες ΑΠΕ, διαμορφώνοντας ένα αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον και υπονομεύοντας έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο, το ΥΠΕΚΑ να είχε προβεί στην απαραίτητη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και να προχωρά βάσει αναλυτικής οικονομικής μελέτης για την βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Όπως τονίζει με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες  και διαχρονικές για τους χειρισμούς της «πράσινης ανάπτυξης».

Ειδικότερα για το εν λόγω σχέδιο νόμου, τονίζει τα προβληματικά σημεία:

  • υιοθετείται η καταστρατήγηση των συμβάσεων και η μονομερής μεταβολή τους, χωρίς  ουσιαστική διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ με τους παραγωγούς.
  • οι προβλεπόμενες μειώσεις στις ταρίφες είναι υπερβολικές και άδικες και σύμφωνα με τους παραγωγούς οδηγούν πολλές επενδύσεις σε αδιέξοδο.
  • εξαιρετικά αρνητική είναι και η κατάργηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των αποζημιώσεων των παραγωγών που στερείται οικονομικής λογικής.
  • δυστυχώς στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται καμία πρόβλεψη σχετικά με τη ρύθμιση των δανείων των παραγωγών από τις τράπεζες, οι οποίες δεν δεσμεύονται ούτε για ρύθμιση των επιτοκίων, ούτε για παράλληλη παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Έτσι, και πάλι, οι τράπεζες είναι ο μοναδικός κρίκος στην αλυσίδα που δεν θίγεται.


Το ΥΠΕΚΑ οφείλει – έστω και τώρα - να προβεί σε διαβούλευση με τους παραγωγούς και να λάβει υπόψη τις ενστάσεις τους, προκειμένου η ρύθμιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ να μην αναιρεί τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Επιπλέον, η κ. Φούντα θέτει το κρίσιμο ερώτημα για την ρύθμιση των δανείων των παραγωγών από τις τράπεζες:
-          Έχουν οι τράπεζες αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις;
-          Γιατί αυτές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ;
-          Θα αναλάβουν μέρος της αναδιαμόρφωσης του «βάρους» του ελλείμματος ή οι συμβάσεις με υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν ανέγγιχτες ;

Αναμένουμε τις επίσημες απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28-3-2014, καθώς και τις απαραίτητες διορθώσεις στο σχέδιο νόμου, πριν αυτό φτάσει στη Βουλή. Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι πρακτικές νομοθέτησης που απλά «βουλώνουν τρύπες».  Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.