Ροή Αναρτήσεων

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή σε Βλυζιανά-Κανδήλα-Μπαμπίνη-Κωνωπίνα


ΒΛΥΖΙΑΝΑ 

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στα Βλυζιανά 

 - Όπως κάθε χρόνο  έτσι και φέτος το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014γιορτάζει το  Γραφικό Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Βλυζιανών,που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πριν απο το χωριό, στα βράχια μέσα σε μια σπηλιά, όπου ο επισκέπτης θα μείνει έκπληκτος από την αξιοθαύμαστη  ομορφιά  του Ιερού χώρου.Εσωτερικά στό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής υπάρχει και ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες.

Το Πρόγραμμα της ονομαστικής εορτής της Αγίας Παρασκευής.

Την Παρασκευη 25 Ιουλιου στις 19.00 μμ θα τελεστεί ο εσπερινός,όπου αμέσως μετά θα ακολουθήση εορτή για χάρη της «Αγίας».

Το  Σάββατο 26 Ιουλίου ανήμερα της ονομαστικής εορτής της Αγίας Παρασκευής,θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στις  07.00 το πρωί.
Ο εσπερινός και η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί απο τον πάτερ Κωσταντίνο  Φλωρόπουλο
 ( Ιερέας Φυτειών ).
 Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής  στα βλυζιανά όπως είναι καταγεγραμμένη

Όσο και να φαίνεται παράξενο και απίστευτο με τα δεδομένα και τη  πίστη της σημερινής εποχής οι παππούδες μας λένε ότι υπήρξε κάτι το διαφορετικό τον περασμένο καιρό και το ονόμασαν θαύμα! 

Έτσι κτίστηκε η Αγία Παρασκευή ένα χιλιόμετρα πριν το χωριόΒλυζιανά, στα βράχια μέσα σε μια σπηλιά. 
Οι παλιοί λένε ότι κάποιος βοσκός μπήκε στη σπηλιά να προφυλαχθεί από μεγάλη καταιγίδα και εκεί έκπληκτος αντίκρισε την εικόνα της Αγίας Παρασκευής. 

Την πήρε από το σημείο της και την μετέφερε και την τοποθέτησε στον πολιούχο του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο και διηγήθηκε την ιστορία στους χωριανούς και τον παπά. Την άλλη μέρα η εικόνα εκ θαύματος εξαφανίστηκε από το σημείο της τοποθέτησης και βρέθηκε στην σπηλιά όπου υπήρχε πριν.

 Εφ’όσον έγινε ξανά η μεταφορά της επαναλήφτηκε πάλι το ίδιο σκηνικό. Τότε οι χωριανοί κατάλαβαν το θέλημα της Αγίας και της έκτισαν στο σημείο της την εκκλησία. Μέσα από την σπηλιά, μέσα από τα βράχια έπεφταν στάλες νερού. 
Οι παλιοί λέγανε ότι αυτό είναι το δάκρυ της Αγίας και είναι θαυματουργό και γιατρεύει τα μάτια. Στην γιορτή της, κάθε 26 Ιουλίου εμείς οι Βλυζιανιώτες και άλλοι κάτοικοι των διπλανών χωριών την γιορτάζουμε υπέρλαμπρα.
Όπως αναγράφω πιο πάνω για το δάκρυ της Αγίας σήμερα δε στάζει, στέρεψε λες και δεν έφτασε να ξεπλύνει την απιστία και τις πολλές αμαρτίες μας την σημερινή εποχή.
Εύχομαι να μην υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη και να ξαναρχίσει να κυλάει πάλι θαυματουργά γιατί υπάρχουν ακόμα πιστοί που ακολουθούν τον δρόμο του θεού.


ΚΑΝΔΗΛΑ

Παραμονή της Αγίας Παρασκευής μεθαύριο και αρκετός κόσμος θα ανέβει στο πανέμορφο εκκλησάκι στη Κανδήλα.

O Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από την Κανδήλα στη θέση Αγία Παρασκευή. Χρονολογείται τον 11ο αι. μ.Χ. και διατηρούσε λαξευμένες τοιχογραφίες. Ο ναός έχει χτιστεί στο βάθος σπηλαίου. Σήμερα, στο ίδιο σημείο έχει χτιστεί πέτρινος σταυροειδής ναός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο και κατά τον εορτασμό της στις 26 Ιουλίου, συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές όχι μόνο από το Δήμο Ξηρομέρου αλλά και από άλλες περιοχές.


                                                              ΜΠΑΜΠΙΝΗ


Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου



Πρόγραμμα εορτής

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014
Ώρα 7:00 μ.μ Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ώρα  7:00 π.μ  Όρθρος και πανηγυρική Θεια λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας


Η Αγία Παρασκευή


πληρ: ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΡΧΑΙΕΣ ΦΟΙΤΙΕΣ...Γεώρ. Σπ. Μπαρμπαρούσης
http://mpampini.blogspot.gr/



ΚΩΝΩΠΙΝΑ


Στην Κωνωπίνα, το Ξηρόμερο γιορτάζει με λαμπρότητα και με ξεχωριστό τρόπο την Μεγαλομάρτυρα Αγία Παρασκευή και είμαστε ΟΛΟΙ καλεσμένοι !



Σ’ ένα μικρό ξωκλήσι, στην καρδιά του δάσους, δύο χιλιόμετραέξω από το Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, συρρέουν κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου, πλήθος πιστών για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τη χάρη της θαυματουργής μας Αγίας Παρασκευής.



Η Αγία Παρασκευή γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου.
 ΚΟ εορτασμός όμως της Αγίας Παρασκευής, στην Κωνωπίνα, που διοργανώνεται από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρουαποτελεί ξεχωριστό θρησκευτικό γεγονός, με μαζική συμμετοχή πιστών από όλο το Ξηρόμερο, όπου εξελίσσεται σ’ ένα όμορφο παλιακό, λαϊκό πανηγύρι.

Μετά το πέρας του υπαιθρίου Μέγα Εσπερινού με φόντο ταΑκαρνανικά βουνά, που γίνεται την 19.45 ώρα, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αρτοκλασία.


Με την φροντίδα των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου, Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου αλλά και των γυναικών του χωριού, ετοιμάζεται “τραπέζωμα” για όλους του πιστούς και προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ εν αφθονία ψητή προβατίνα σούβλας, συνοδευόμενη με τυρί, ψωμί και από Ξηρομερίτικα εδέσματα (πίτες, γλυκά κλπ) που θα ετοιμάσουν οι χρυσοχέρες Κωνωπινιώτισσες.

Ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο με τον πρώτο λόγο να έχει ηθαυμάσια ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου και χορός μέχρι πρωϊας, κάτω από τον έναστρο ουρανό και αγνάντια από τον Μπούμστο !
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, προσκαλεί και φέτος όλους τους συμπατριώτες μας Ξηρομερίτες και όχι μόνο, να παρευρεθούν στο γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής, συμμετέχοντας σ’ ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό γεγονός και να περάσουν όμορφα γλεντώντας μέχρι το πρωϊ.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.