Ροή Αναρτήσεων

Σύβοτα Θεσπρωτίας - Γνωρίστε τη «Καραϊβική της Ελλάδας»!


Δεν έχουν χαρακτηριστεί τυχαία η«Καραϊβική της Ελλάδας»


Προσεγγίζοντάς τα από Ηγουμενίτσα, θα τραβήξει το βλέμμα σας ο ομοιόμορφος πετρόκτιστος οικισμός, διάσπαρτος ακριβώς εκεί όπου το πράσινο συναντά το γαλάζιο του Ιονίου. Και, βέβαια, η Εγνατία Οδός, η οποία έφερε πιο κοντά όλα τα παράλια του Ιονίου, ειδικά για τους Βορειοελλαδίτες, εκτόξευσε τις μετοχές τους στα ύψη. 

Τα Σύβοτα ή Μούρτος, ανάμεσα στις καταπράσινες βραχονησίδες Μαύρο Όρος, Άγιος Νικόλαος και Μουρτεμένο ( ή Μπέλα Βράκα, όπως η διάσημη παραλία του ), είναι προικισμένα με ένα μοναδικό τοπίο αποτελούμενο από πανέμορφες ακρογιαλιές και μικρούς κολπίσκους, σαν φιόρδ στην αγκαλιά του Ιονίου. 

Σε οικοδομικό αναβρασμό, διαθέτουν ευρεία γκάμα από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για διαμονή στα κοντινά κάμπινγκ. 

Tip: νοικιάστε μια βάρκα κι εξερευνήστε τους κολπίσκους της περιοχής, είναι από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε.

Πότε να πάτε

Τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστo, είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή, οπότε επιλέξτε αυτήν την περίοδο μόνο αν σας αρέσει η πολυκοσμία. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο αλλά και στις αρχές καλοκαιριού θα απολαύσετε την περιοχή σε πιο ''πριβέ'' καταστάσεις.


Παραλίες

Οι περισσότερες είναι οργανωμένες, από τις πιο κοσμοπολίτικες Μέγα και Μικρή Άμμοςμέχρι τις πιο ήσυχες Γαλλικός Μώλος και Ζέρη. Ιδιαίτερες είναι η Μπέλα Βράκα στο νησάκι Μουρτεμένο, όπου θα φτάσετε περνώντας μέσα από τη θάλασσα (το νερό φτάνει μέχρι το γόνατο), και η Πισίνα με τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, την οποία θα προσεγγίσετε μόνο μέσω θάλασσας. Άλλες επιλογές είναι η Μέγα Ντράφος με άμμο αλλά και βότσαλο, ο υπέροχος κολπίσκος Ζάβια καθώς και οι παραλίες Κάρβουνο και ΔΕΗ.



Τι να δείτε

Αρχαίος Οικισμός Βραχωνά 

Εγκαταλειμμένος παραδοσιακός οικισμός με περίπου πενήντα σπίτια που χρονολογούνται από το 18ο-19ο αιώνα. 


Κάστρο Πολυνερίου 

Αρχαίος οικισμός στις ανατολικές πλαγιές του Βραχωνά, περιβάλλεται από πολυγωνικό τείχος και βρίσκεται σε φυσικά οχυρωμένη θέση, από όπου ελεγχόταν ο όρμος της Πλαταριάς. Υπάρχει πεζοπορική διαδρομή ( με διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας ) που ξεκινάει από τα Σύβοτα, διέρχεται από τον Αρχαίο Οικισμό Βραχωνά και καταλήγει, περνώντας από τα ερείπια του οικισμού, στην ακρόπολη του Πολυνερίου.


Εκδρομές

Από την πόλη της Πρέβεζας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης μέχρι την κοσμοπολίτικη Πάργα, τα γύρω χωριά, όπως η Πέρδικα και η Πλαταριά, αλλά κι εκδρομές με ιστορικό ενδιαφέρον στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο μνημείο του Ζαλόγγου και στα χωριά Σούλι και Κούγκι. Επίσης, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδυάστεδιαδρομές στον Αχέροντα ποταμό με πεζοπορίες, ιππασία, canoe kayak ή ημερήσιες εκδρομές προς τους Παξούς και τους Αντίπαξους.


Φωτογραφίες

Συβοτα: Μπες στο(ν) ... κολπο!





Travel guide/athinorama.gr

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.