Ροή Αναρτήσεων

Μήνυμα Σπήλιου Λιβανού για την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

Όπως κάθε χρόνο το Μεσολόγγι, η Αιτωλοακακαρνανία, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, την Κυριακή των Βαϊων δεν εορτάζουν μόνο τη θρησκευτική εορτή της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αλλά τιμούν τη μνήμη της ηρωϊκής εξόδου.

Τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν την ηρωϊκή έξοδο θανάτου, που απελευθέρωσε εκρηκτικά μηνύματα φιλελληνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σθένος των Μεσολογγιτών ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την τελική λύση του Ελληνικού Ζητήματος και οδήγησε στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου ηχεί στην φιλελληνική ευρωπαϊκή συνείδηση – το αποδεικνύει ο εμβληματικός πίνακας του Delacroix “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”.
Φέτος τιμούμε τη Μνήμη των Ηρώων Ελλήνων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και, σαν ειρωνεία της μοίρας, οι Έλληνες νιώθουμε ως ελεύθεροι πολιορκημένοι. Ελεύθεροι πολιορκημένοι, όχι από τον στρατό του Κιουταχή και του Ιμπραήμ, αλλά από έναν αόρατο εχθρό με φονική διάθεση. “Πολιορκημένοι” στα σπίτια μας, για να είμαστε αύριο “ελεύθεροι”.
Όμως και πάλι δίνουμε το παράδειγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον Πλανήτη. Η συμμόρφωση των κατά κανόνα απείθαρχων Ελλήνων και η έγκαιρη εγρήγορση του Κράτους και της Κυβέρνησης οδηγούν σε διθυραμβικά σχόλια σε κάθε σημείο της Γης.
Ο φετινός εορτασμός του Ολοκαυτώματος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου θα είναι διαφορετικός. Η Πόλη μας γιορτάζει, χωρίς τους καθιερωμένους εορτασμούς. Δεν θα βρεθούμε όλοι μαζί, για να γιορτάσουμε του χρόνου χωρίς να λείπει κανένας μας.

Χρόνια πολλά!
Να ζει το Μεσολόγγι!

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.