Ροή Αναρτήσεων

Αντώνης Στελλιάτος: 8 προτάσεις για το ελληνικό yachting




Την καταγραφή όσων έχουν συμβεί αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αναφέρει στο Newmoney ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρτσμού (ΕΠΕΣΤ) ενώ κάνει ειδική αναφορά στις Μαρίνες


Ανάστατος για την κατάσταση Ανάστατος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό yachting όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί ο νέος επενδυτής της Μαρίνας Αλίμου, που αύξησε τα Τέλη Ελλιμενισμού από 167%-250% μηνιαίως, είναι ο κλάδος των επαγγελματιών τουριστικών σκαφών.

Την καταγραφή όσων έχουν συμβεί αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αναφέρει στο Newmoney ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρτσμού (ΕΠΕΣΤ) ενώ κάνει ειδική αναφορά στις Μαρίνες.

«Με την τεράστια προσπάθεια του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, των λοιμοξιολόγων, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό μας σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020», επεσήμανε αρχικώς ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ για να περάσει στην ουσία της συζήτησης: που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό yachting όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί ο νέος επενδυτής της Μαρίνας Αλίμου, που αύξησε τα Τέλη Ελλιμενισμού από 167%-250% μηνιαίως, είναι ο κλάδος των επαγγελματιών τουριστικών σκαφών.

Την καταγραφή όσων έχουν συμβεί αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αναφέρει στο Newmoney ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρτσμού (ΕΠΕΣΤ) ενώ κάνει ειδική αναφορά στις Μαρίνες.

«Με την τεράστια προσπάθεια του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, των λοιμοξιολόγων, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό μας σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020», επεσήμανε αρχικώς ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ για να περάσει στην ουσία της συζήτησης:


«Όμως για να ανακάμψει το Ελληνικό Επαγγελματικό Σκάφος από την πραγματικά τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της πτώσης των Ναυλώσεων μέχρι και 95% κατά την διάρκεια του έτους 2020, θα πρέπει και το Κράτος να συμβάλει σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο».
Ο Αντώνης Στελλιάτος καταγράφει σε 8 σημεία τα φλέγονται προβλήματα και προτείνει λύσεις:

1. Σταθερός Συντελεστής ΦΠΑ.


Είναι αδιανόητο, σχεδόν κάθε χρόνο , να υπάρχουν ΚΥΑ περί αυξήσεως ΦΠΑ στο 24% με όρους Ανοιχτής Θαλάσσης, Αιγιαλίτιδος Ζώνης, 6 Ναυτικών Μιλίων, Διεθνών Υδάτων, Χωρικών Υδάτων, σε μία Χώρα μοναδική στην Ευρώπη για τη νησιωτικότητά της. Επομένως ένα σταθερό συντελεστή ΦΠΑ 13%.
2. Άμεση Χορήγηση Οικονομικής Βοήθειας

Είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, για την επιβίωση εταιρειών του Θαλάσσιου Τουρισμού Επαγγελματικών Σκαφών, δεδομένου ότι η πτώση των ναυλώσεων, που φτάνει και το 95% για το 2020, υποχρέωσε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να «ακινητοποιήσουν» τα σκάφη τους, λόγω αυτής της πρωτόγνωρης ζημιογόνου πορείας της αγοράς.3. Κατάργηση του ΤΕΠΑΗ
Το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων στα Επαγγελματικά Σκάφη, θα πρέπει να καταργηθεί, άλλως να ανασταλεί η εφαρμογή του, λόγω COVID-19, για την επόμενη τριετία.

4. Επιδότηση ΝΑΤ.

Πέντε χιλιάδες (5.000) Έλληνες Ναυτικοί ναυτολογούνται στα Ελληνικά Επαγγελματικά Τουριστικά Σκάφη.

5. Μείωση Φόρου Πλοίων

Ο σχετικός φόρος να ορισθεί στα επίπεδα πριν από την αύξηση, που επιβλήθηκε αρκετούς μήνες πριν την πανδημία του COVID-19.

6. Ένταξη δράσεων του Κλάδου σε Προγράμματα Ανάπτυξης

Ο κλάδος των Ελληνικών Επαγγελματικών Σκαφών θα πρέπει να περιληφθεί σε Αναπτυξιακό Πλαίσιο, το οποίο θα αναφέρεται πιο συγκεκριμένα, σε:

α) Κατασκευή ή βελτίωση του ξενοδοχειακού τομέα των σκαφών, με βάση το υπάρχον καθεστώς επιδότησης των ξενοδοχείων,

β) Εφαρμογές περιβαλλοντικής φύσεως στα σκάφη μας,

γ) Εφαρμογές ενεργειακής φύσεως στα σκάφη μας και

δ) Εφαρμογές διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων.

7. Ένταξη δράσεων δημιουργίας και ανάπτυξης απαραίτητων υποδομών του Κλάδου (μαρινών, ναυπηγείων κ.α.) σε προγράμματα ανάπτυξης.

8. Ένταξη του Κλάδου σε Ψηφιακές Πλατφόρμες

Η ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, επιβάλλει την αναγκαιότητα, για λόγους κυρίως αθέμιτου ανταγωνισμού με τις λοιπές κοινοτικές χώρες, να διευκολυνθεί ο κλάδος των Ελληνικών Επαγγελματικών Σκαφών στην περαίωση των σχετικών διαδικασιών λειτουργίας του, για την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων του, με τις διάφορες δημόσιες ή μη υπηρεσίες (Α.Α.Δ.Ε, Μητρώα/Λοιπές Υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ, Δ.Ο.Υ. Πλοίων, Νηογνώμονες, Λιμεναρχεία, Μαρίνες, Ναυλοσύμφωνα).

Ειδική αναφορά κάνει ο Αντώνης Στελλιάτος στο θέμα της Μείωσης των Τελών Ελλιμενισμού των Επαγγελματικών Ελληνικών Σκαφών:

«Η νομοθετηθείσα μείωση του 40% στις μισθώσεις για τις επαγγελματικές στέγες δεν έχει επεκταθεί και στα Τέλη Ελλιμενισμού των σκαφών μας, τα οποία, ως γνωστόν, αποτελούν ένα από τα κύρια κόστη των επιχειρήσεων μας. Παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» μας, αυτό το δίκαιο αίτημά μας δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό. Επιπρόσθετα, ζητούμε αυστηρή τήρηση του Μνημονίου ΕΤΑ-ΕΠΕΣΤ περί Τιμολογίων Ελλιμενισμού Επαγγελματικών Σκαφών», επισημαίνει και συνεχίζει:

«Μιλώντας για μείωση των Τελών Ελλιμενισμού στις Μαρίνες σας περιγράφω τι συνέβη στην πολύπαθη Μαρίνα Αλίμου από 9/1/2021. Την 1/1/2021 η Μαρίνα Αλίμου παραχωρήθηκε σε ιδιώτες. Η Νέα λοιπόν Διαχειρίστρια Εταιρεία της Μαρίνας θεώρησε σκόπιμο ότι τα 859 Επαγγελματικά Σκάφη Ελληνικής Σημαίας, Ελληνικών Πληρωμάτων και Ελληνικών Πλοιοκτητριών Εταιρειών, δεν πληρώνουν αρκετά για τα Τέλη Ελλιμενισμού και έκρινε σωστό εν μέσω πανδημίας Covid και απίστευτης κρίσης των ναυλώσεων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Κυβέρνησης να σωθεί ο Τουρισμός, να αυξήσει τα τιμολόγια ελλιμενισμού σε ποσοστά από 167% έως περίπου 250% ανάλογα με το μήκος του σκάφους και χωρίς να γίνει κανένα νέο έργο για την βελτίωση της Μαρίνας» και καταγγέλλει:

«Και σε ερώτημα της Ένωσής μας «γιατί αυτή η πολιτική αυξήσεων» η απάντηση ήταν «μας είναι αδιάφορο, πηγαίνετε στο Ναύπλιο». Αυτό είναι το τιμολόγιο, take it or live it. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θέλουμε να είμαστε οι πλέον ευνοούμενοι αλλά ίσοι με τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Απλά ζητήσαμε κάτι πολύ λογικό”.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Στελλιάτος αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική άλλων μαρινών οι οποίες στηρίζουν τον κάδο των τουριστικών σκαφών:

«Οι μαρίνες ΦΛΟΙΣΒΟΥ, ΖΕΑΣ παραχωρήθηκαν σ’ επενδυτές οι οποίοι με περίσσια ευγένεια, συνεργασία και κατανόηση έκαναν αύξηση κατά την διάρκεια των 4-5 ετών της αναβάθμισης της μαρίνας, σταδιακά κάθε χρόνο.
Αυτό ζητήσαμε και η απάντηση ήταν «να τα πάτε στο Ναύπλιο» αν δεν εφαρμοσθεί το τιμολόγιο που ανάρτησαν» και προσέθεσε:

«Θα ήθελα να ενημερώσω ότι ξεκίνησε και η εκδίωξη των επαγγελματιών του χώρου από τους Νέους Επενδυτές βάση της σύμβασης παραχώρησης ως ακολούθως:
2020 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 857
2021 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 660
2022 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 440
2023 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 220
2024 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα μηδέν.

Και ρωτάω, έχουμε πολλές Μαρίνες που μπορούν να ελλιμενιστούν τα σκάφη αυτά; Δυστυχώς όχι. Άρα οι Νέοι Επενδυτές της Μαρίνας Αλίμου κάνουν αύξηση Τελών Ελλιμενισμού από 167%-250% μηνιαίως και εκδιώκουν τα επαγγελματικά σκάφη από την Μαρίνα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μας με 5.000 νησιά και βραχονησίδες, Παγκόσμιο Κέντρο yachting και με συνεισφορά στο ΑΕΠ 1,44% από το συνολικό 19% που συνεισφέρει ο Τουρισμός σε σύγκριση με την κρουαζιέρα που συνεισφέρει 0,84%».

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.