Ροή Αναρτήσεων

Δήμος Ξηρομέρου: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία


                                


 Αστακός 3.1.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.


Σήμερα ξημερώματα Κυριακής, ο Δήμος Ξηρομέρου χτυπήθηκε από έντονη νεροποντή, όπου σε λίγα λεπτά της ώρας είχαμε τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα σε Αστακό, Αρχοντοχώρι, Βάρνακα, Κανδήλα, κάμπο Αλυζίας, κάμπο Κεφαλόβρυσου – Πηγάδια.

Από την πρώτη στιγμή του έντονου φαινομένου, η πολιτική προστασία του Δήμου μας και της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, έκαναν όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν, για να ελαττώσουν όσο ήταν δυνατόν τις συνέπειες της έντονης νεροποντής.

Στην Αλυζία το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον χείμαρρο του Βάρνακα που ξεχείλισε σε σημεία μέσα στον κάμπο της Αλυζίας, αλλά και στην Παλιόβαρκα που καταλήγει. Εδώ είναι απαραίτητο να γίνει ένα τεχνικό σε συνεργασία με  την Περιφέρεια για να διευθετηθεί καλύτερα ο χείμαρρος.

Στον Αστακό μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του βιολογικού, όπου έχει αποδεχτεί πολλές φορές από την πραγματικότητα και όχι επειδή το λέμε εμείς, ότι η χωροθέτηση ήταν εντελώς λαθεμένη και άστοχη, με αποτέλεσμα οι συνεχείς ζημιές στο συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά που έχουμε μία μεγάλη νεροποντή και γι αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Η χωροθέτηση ήταν τέτοια, κυριολεκτικά μέσα στο ρέμα, που σήμερα για να προστατευτεί ο βιολογικός του Αστακού, απαιτείται η κατασκευή στο σημείο ενός μεγάλου και κοστοβόρου αντιπλημμυρικού έργου.

Αποδεικνύεται λοιπόν στην πράξη, ότι οι χωροθετήσεις είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που θα πρέπει να γίνεται από αυτούς που έχουν την σχετική ειδική γνώση, με επιστημονικά και μόνο κριτήρια και όχι πρόχειρα και επιπόλαια με πρωτοβουλίες αιρετών.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπάρχει και με την λάθος χωροθέτηση των σφαγείων Αστακού, όπου βρίσκονται και αυτά χωροθετημένα μέσα στο ρέμα.

Λάθος και επιπόλαιες επιλογές που δεν γίνεται να μην τις βρεις μπροστά σου στο μέλλον.

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το κεντρικό κράτος, θα πράξει ότι απαιτείται για να την αντιμετώπιση αυτών των ζημιών που συνέβησαν στα όρια του Δήμου μας.


Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
















































9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έργα αδρά ακριβοπληρωμένα.Και πρόχειρα...καλοσχεδιασμένα

Ανώνυμος είπε...

Η χωροθέτηση και η μελέτη κατασκευής των εγκαταστάσεων του Βιολογικού του Αστακού έγινε επί Δημαρχίας του κυρίου Σαμάρα ύστερα από υπόδειξη των ειδικών ,αφού δεν υπήρχε άλλο καταλληλότερο μέρος μιας και θα έπρεπε ο υποθαλάσσιος αγωγός σε μήκος 800 μέτρων μόνο εκεί μπορούσε να γίνει διαφορετικά θα ήταν πλησίον του οικισμού του Αστακού .
Αφού από τότε που τελείωσαν τα κτίρια έγινε και άλλη φορά ακραίο καιρικό φαινόμενο με αποτέλεσμα να καταβάσει το βουνό τεράστιους βράχους και χαλίκια ,θα έπρεπε να είχε γίνει πάνω από τις εγκαταστάσεις ένας τσιμεντένιες τοίχος ,ο οποίος θα εξέτρεπε τα νερά και τα φέρτα υλικά στην άλλη άκρη της χαράδρας και έτσι δεν θα υπήρχε το φαινόμενο που επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά στα τελευταία 100 χρόνια .
Αυτό που δεν έγινε μέχρι χθες πρέπει να γίνει τώρα .
Εγώ την 1/1/2007 που ανέλαβα Δήμαρχος Αστακού παρέλαβα την μελέτη έτοιμη και εγκεκριμένη γι αυτό το σημείο και με υπάρχουσα πίστωση 3,5 εκατομμύρια ευρώ και βάλαμε και άλλα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να φθάσει το έργο στην ολοκλήρωση του αγωγού ( εκτός 100 μέτρων ) και όλων των κτιρίων ,το οποίο δημοπρατήσαμε σε χρόνο ρεκόρ 6 μηνών .
Παναγιώτης Στάικος
Πρώην Δήμαρχος Αστακού (2007 -2010)

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί δεν έγινε στα 10 χρόνια και με δέκα προϋπολογισμούς αυτός ο τσιμεντένιο τοίχος κ Σταικο από το 2011

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω γιατρέ γιατί δεν έγινε αυτός ο τοίχος ?
να σου πώ λοιπόν : δέν έγινε αυτός ο τοίχος
διότι είχαμε αυτοδιοικητικούς στο δημο μας που ασχολούνταν
ως επί το πλείστον με εργάκια του << πεντοχίλιαρου και του δεκαχίλιαρου>>
Η αλήθεια είναι "πικρή" όπως ειναι το φάρμακο που θεραπεύει τις πλες ιώσεις.

Ανώνυμος είπε...

απλές ιώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Παναγιώτη Στάϊκο εν πάση περιπτώσει σημασία έχει τώρα τι γίνεται
για μην πάει χαμενενο και αυτό το έργο των 7 εκατομμυρίων ευρώ
-πόσο μπορεί να κοστίσει σε ευρώ και στο περιπου η κατασκευη
αυτου του αντιπλημμυρικού τεχνικού εργου-προστατευτικό τειχίο
κατά την γνώμη σας και χωρίς να ειναι επίσημη η απάντηση σας.
Και πάλι Καλή Χρονιά για το έτος 21

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε 9:30
Χωρίς να είμαι μηχανικός ,αλλά την εμπειρία που έχω ,αφού στις θητείες μου έχουν γίνει δεκάδες αντίστοιχα έργα ,για να γίνει ένα έργο σωστό με τρία μέτρα ύψος το τοιχίο με πλατιά βάση στο έδαφος και σε βάθος ενός μέτρου για να είναι αθάνατο και με βαρύ οπλισμό με σίδηρο δεν θα ξεπεράσει το κόστος για τον Δήμο τις 50·000 ευρώ ,γιατί αυτά τα έργα στις δημοπρασίες παίρνουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις .
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Στάικος

Ανώνυμος είπε...

Κ. Παναγιώτη Στάϊκο ειλικρινέστα.νόμιζα ότι θα είναι κόστους 200-300 χιλιάδων ευρώ.
Σας ευχαριστώ για την απάντηση.
Καλό σας απόγευμα !

Ανώνυμος είπε...

διόρθωση : ειλικρινέστατα

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.