Ροή Αναρτήσεων

Οι οχυρώσεις του Αρχαίου Δραγαμέστου(Photos)




Πάνω σε ένα ύψωμα βόρεια της σημερινής κωμόπολης του Αστακού και ανάμεσα στον Αστακό και το χωριό Καραϊσκάκης στέκουν τα ερείπια των οχυρώσεων του Αρχαίου Αστακού και της μεσαιωνικής Δραγαμεστού.

Η συνολική έκταση της τοποθεσίας είναι περίπου 108 στρέμματα και η οχύρωση χωρίζεται σε δύο τομείς με ένα διατείχισμα 410 μέτρων περίπου.

Οι αρχαίοι και οι βυζαντινοί κτίστες εκμεταλλεύτηκαν τη βραχώδη τοποθεσία λαξεύοντας το υπόστρωμα και ενσωματώνοντάς το στα τείχη, συνδυάζοντας τη φυσική με την τεχνητή οχύρωση. Το αρχαίο τείχος ήταν χτισμένο σε φυσικό υπόστρωμα και η ανωδομή του ήταν πλίνθινη.

Ένα τμήμα του χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως βάση για την οικοδόμηση του μεσαιωνικού τείχους. Η κεντρική πύλη, η οποία πρέπει να βρισκόταν σε χρήση τόσο κατά την αρχαία όσο και κατά τη μεσαιωνική περίοδο, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κάστρου, αυτή που «βλέπει» προς τα ερείπια του ναού του Διός Καραού.

 

Η οχύρωση ενισχύεται από 15 πύργους, όλους στραμμένους προς τη νότια και τη δυτική πλευρά.

Μέσα στον περίβολο των τειχών του βυζαντινού (βόρειου) τομέα σώζονται τα ερείπια τριών ναών:

    • 1. Μια τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Αικατερίνης ή της Θεοτόκου,
    • 2. Ένας σταυροεπίστεγος ναός του 10ου αιώνα και
    • 3. Μια μονόχωρη βασιλική. Συναντούμε επίσης θεμέλια κτιρίων ο σκοπός των οποίων μας είναι άγνωστος. Ακριβώς στο κέντρο του νότιου τμήματος της αρχαίας πόλης υπάρχει ένας μικρός ναός της Αγίας Κυριακής. Σήμερα, το κάστρο είναι κακοδιατηρημένο και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω ενός χωμάτινου αγροτικού δρόμου.

Η ύπαρξη του κάστρου σε συνδυασμό με τα παλιοχριστιανικά ευρήματα μέσα στα όρια του σύγχρονου Αστακού καταδεικνύει την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκηση της περιοχής και σηματοδοτούν τον μεσαιωνικό-βυζαντινό χαρακτήρα της.

 

 

 

Πηγή: discoveryaitoloakarnania.blogspot.com

18 σχόλια:

Αρθούρος είπε...

Καλημέρα σας. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σας. Προσπαθείτε γιά τον τόπο σας και θα αμειφθείτε πολύ γρήγορα. Όμως, παρακαλώ πολύ μη λέτε Αρχαίο Δραγαμέστο. Δεν υπάρχει ούτε αρχαίο, ούτε μεσαιωνικό Δραγαμέστο. Υπάρχει μόνο μία σκοτεινή ιστορία σκλαβιάς πολύ μακρινής απ' αυτή που γνωρίζουμε από τους Οθωμανούς. Είναι η περίοδος 643-787 μ.Χ. όταν ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα με εξαίρεση τα Ιόνια νησιά, την Αττική, τη Θράκη, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, υποτάχτηκαν στους Σλάβους. Και μάλιστα οικειοθελώς. Αλλά, παρόλο που πέρασαν από τότε 13,5 αιώνες, η σπορά τους δε χάθηκε. Πολλά τοπωνύμια επιμένουν μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν εκεί με τις οικογένειές τους κι απείλησαν και την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη που απέμεναν ελεύθερες. Απορώ γιατί ακόμα, μετά από 13,5 αιώνες όλα αυτά τα τοπωνύμια. Απ' ό, τι γνωρίζω, το 19ο αιώνα ο πολύς Φαλμεράγιερ διατύπωσε τη θεωρία της μη ύπαρξης συνέχειας της ελληνικής φυλής από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και μετά λόγω της σλαβικής κατάχτησης. Αμέσως αντέδρασαν όλοι οι τότε κυβερνήτες της χώρας από τον Όθωνα μέχρι και το Βενιζέλο κι αντικατέστησαν όλα τα αλβανικά, σλαβικά, τουρκικά και βλάχικα τοπωνύμια, χωρίς όμως ποτέ αυτή η αλλαγή να περάσει στον πολύ λαό. Το "βιολί" συνεχίζεται ακόμα και σήμερα 150 χρόνια μετά απ' αυτές τις αλλαγές που οι τότε ζώντες και μεγαλωμένοι μ' αυτά έχουν πιά πεθάνει. Γιατί ο πολύς λαός δεν πείθεται ότι πρέπει ν' απαλλαγεί επιτέλους απ' αυτά; Αφού απεικονίζουν την ιστορία των κατακτητών του. Κι αυτή πρέπει να τη θυμόμαστε; Ή μήπως δεν έφυγαν ποτέ από δω κι όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν, αλλά μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα;
Αφού στα βόρεια σύνορά μας αναγνωρίστηκε κράτος με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, θ΄ αρχίσει κι αυτό να μελετά την ιστορία του και σύντομα θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν αρχαίες πόλεις, ποτάμια, βουνά, λίμνες και χωριά με σλαβικά ονόματα μέχρι τον Ταϋγετο. Και τότε, θα ψάχνεστε όλοι σας κι όλοι μας.
Επειδή παρατηρώ ότι είστε ευαίσθητος στην προβολή της περιοχής σας, κάντε μου μία χάρη. Βρείτε έναν ιστορικό από τις χιλιάδες που είναι άνεργοι και στην περιοχή σας και προτείνετέ του να ψάξει γιά το παρελθόν της περιοχής, εντασσόμενος είτε σε κάποιο μεταπτυχιακό είτε σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα και αποκαταστήστε με επιστημονικό και πειστικό τρόπο τη συνέχεια της ελληνικής φυλής και σ' αυτήν. Αυτό είναι το χρέος σας κι όχι απλά να αναμασάμε ονόματα κατακτητών που αλλοίωσαν την ελληνικότητα της περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

Εις τον 10: 10:04 είσαι σίγουρος ότι η ονομασία Δραγαμέστο είναι όνομα σλαβικής προέλευσης-γλώσσας ?
Μήπως είναι Ελληνική λέξη που προέρχεται από το όνομα: Δραγάτης

Ανώνυμος είπε...

Είναι Λατινική

Ανώνυμος είπε...

Λατινική ? για πες μας την ετυμολογία της λέξης αναλυτικότερα να το καταλάβουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δραγαμεστο σημαίνει ονειρεμένο μέρος

Ετσι είχαν βγάλει οι Βενετοί είχα εντυπωσιάσει με τα βραχώδεις σημεία !!!!

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά σ' εκείνο το λεγόμενο Υπουργείο Πολιτισμού
ανέκαθεν με τόσα εκατομμύρια προϋπολογισμών επί δεκαετιών Π/Υ του
και αλλα χρηματοδοτικά Ελληνοευρωπαϊκά προγράμματα
ακόμα δέν καταφέραμε να διατηρήσουμε τα αρχαία μας μνημεία και πολιτισμό ?
έλεος.

Αρθούρος είπε...

Κατά ένα συμπαθή αρθρογράφο του μπλογκ, Δραγαμέστο είναι σύνθετη λέξη. Προέρχεται από τα συνθετικά δράγα(=κοιλάδα) και μέστο(=τόπος). Το δεύτερο ειδικά συνθετικό συνηθίζεται σε σλαβικές πόλεις ακόμα και σήμερα: Νόβιμιέστο= πόλη της Σλοβακίας(Νεάπολη).
Ο δραγάτης μήπως κι αυτός προέρχεται από τη δράγα(σλαβική λέξη);
Όλα αυτά είναι παιχνιδάκι γιά το σχολιαστή και οικοδεσπότη του μπλογκ Καραϊσκάκης; Σας συμβουλεύω να μην πέσετε στη γλώσσα του. Ειδικά φέτος που γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, εσείς προτιμάτε τους Σλάβους;
Παρακαλώ λοιπόν να είστε λιγότερο ενθουσιώδεις όταν θέτετε τέτοια θέματα. Οι ακαδημαϊκοί της Αττικής που συσκέπτονταν γιά 2 δεκαετίες (1910-1930) μπορεί να έκαναν λάθη όσον αφορά την επανάληψη κάποιων ονομάτων πολλές φορές σε διαφορετικούς νομούς, καθάρισαν όμως όλη αυτή τη γλωσσική σκλαβιά των κατοίκων σε λέξεις καθημερινής χρήσης.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι Σλάβοι ;;;

Οι Βενετοί ήταν τότε

Αρθούρος είπε...

Αν είναι λατινική, να μου πείτε τί σημαίνει. Δε γνωρίζω σλαβικά, αλλά αγγλικά, γαλλικά και λίγα γερμανικά γνωρίζω. Δε σημαίνει τίποτα αυτή η λέξη σ' αυτές τις γλώσσες. Οι Βενετοί, μιλούσαν τη νεορωμαϊκή εκδοχή της λατινικής, μία μεσαιωνική, νεολατινική γλώσσα. Απ' ό, τι γνωρίζω, οι Βενετοί ήρθαν τελευταίοι απ' όλους στην πατρίδα μας, μετά το 1150. Άρα, αυτό αποκλείεται. Η μόνη περίπτωση να είναι νεολατινική διάλεκτος, είναι να είναι βλαχική κι όχι βενετική, γιατί στην Αιτωλοακαρνανία κατοικούσαν και κατοικούν Βλάχοι(Αρωμούνοι), αλλά στη βλαχική(αρωμουνική) τί σημαίνει;
Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση εμμονή στην ακρίβεια αν πέρασε ή δεν πέρασε ο Καραϊσκάκης από εκεί. Η άρνηση μιάς τέτοιας πραγματικότητας, μπορεί να σας τιμά, γιατί είστε λάτρεις της αλήθειας και της ακρίβειας, ωστόσο, μπορεί να κρύβει και μία αποστροφή προς το συγκεκριμένο ήρωα της επανάστασης.

Ανώνυμος είπε...

Να μην φοβίζει να αντικρίζουμετην την Ιστορική Αλήθεια και γενικά, αλλά να βλέπουμε την Ιστορία μας ως δίδαγμα και η αληθινή γνώση της Ιστορίας μας, μας βοηθάει να μήν επαναλάμβουμε τυχόν λάθη μας στο παρελθόν μας ως πανάρχαιος λαός.
Οι Ευρωπαίοι δέν έχουν στο λεξιλόγιο τους λέξεις με ρίζες λέξεις Ελληνικής γλώσσας ?

Ανώνυμος είπε...

Να μην φοβίζει να αντικρίζουμετην την Ιστορική Αλήθεια και γενικά, αλλά να βλέπουμε την Ιστορία μας ως δίδαγμα και η αληθινή γνώση της Ιστορίας μας, μας βοηθάει να μήν επαναλάμβάνουμε τυχόν λάθη μας στο παρελθόν μας ως πανάρχαιος λαός.
Οι Ευρωπαίοι δέν έχουν στο λεξιλόγιο τους λέξεις με ρίζες λέξεις Ελληνικής γλώσσας ?

Αρθούρος είπε...

Και ποιά είναι η ιστορική αλήθεια αγαπητέ; Ότι είμαστε Σλάβοι, απόγονοι Σλάβων; Έ, τότε έχει δίκιο ο Falmerayer, ο Ζάεφ και το VMRO, έχει δίκιο το Smerdaleos.blog. Αφού σας λέω ότι πέρασαν μόλις 150-200 χρόνια από δώ. Τόσο καλοί δυνάστες ήταν που τους μνημονεύουμε ακόμα, 13,5 αιώνες μετά; Εδώ δε μιλούμε γιά δάνεια, γιά ποσοστά τοπωνυμίων που είναι σε ξένη γλώσσα, όπως είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εδώ μιλούμε γιά πλημμυρίδα τοπωνυμίων. Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν τα ακόλουθα, τα οποία τα λένε ακόμα: Βόνιτσα, Κλόκοβα, Βαράσοβα, Δραγαμέστο (όχι πολύ), Γρίμποβο(όχι πολύ), Σπολάιτα, Βλυζιανά, Κεράσοβο, Μεσάριστα, Χρυσοβίτσα, Κατούνα, Αράχωβα: Καρυδότοπος, Μαγούλα: Λόφος, Γουρίτσα: Βουνό Mικρό, Κράβαρα: Αγελαδάρης, Βουκώλος, Ζαβέρδα : Μετά το βουνό, Οζερός: Λίμνη, Γρανίτσα: ΣύνοροΆμπλιανη: Πηγή νερού, μόνο στις ορεινές περιοχές, Σιβίστα, Ζάβιτσα, Ανδράνοβα, Ποκίστα, Λιμνίστα (Πηγή:agrinionews.gr).
Οι σκληροτράχηλοι Αιτωλοί(κυρίως) και Ακαρνάνες της αρχαίας ιστορίας που πολεμούσαν κι αντιμετώπιζαν τους Μακεδόνες (εμφύλιος πόλεμος) κι άλλα ελληνικά φύλα, πώς καταδέχτηκαν να συντηρούν γιά αιώνες ονόματα αλλοφύλων, εχθρών, καταχτητών και πώς τα καταχωρίζουν σα δική τους παράδοση; Ο ξένος ζυγός είναι πιό γλυκός από τον ελληνικό; Και τί σημαίνει άραγε ένα σημαίνον(ο ήχος του ονόματος), όταν το ίδιο το σημαινόμενο είναι τόσο ξένο, απόμακρο από τη γλώσσα μας, που οι λόγιοι του 20ού αιώνα το χαρακτήριζαν βάρβαρο;
Φυλάξτε τα, σε λίγο θα τα παραλάβει ο Ζάεφ, και το VMRO, καλό θα του κάνετε και σ' όλους τους "Μακεδόνες". Ρίξτε νερό στο μύλο τους. Και μη νομίσετε ότι δε λέω τα ίδια και στην Αχαϊα, όπου και εκεί επιμένουν να τα διατηρούν.

Ανώνυμος είπε...

2:21 είπε κανένας ότι είσαι Σλάβος ?

Αρθούρος είπε...

Καλημέρα σας. Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το χωριό σας. Αν κι έχω επισκεφτεί μία τουλάχιστο φορά την περιοχή του Αστακού, δεν το θυμούμαι. Επειδή είμαι ερευνητής, έψαξα γιά τη λέξη "δραγάτης" που αναφέρθηκε πιό πάνω γιά να είμαι σίγουρος 100%. Τελικά, βρήκα ότι είναι πραγματικά μεσαιωνική, ίσως και αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει φυσικά το φύλακα των αγρών.
Είχα αρχίσει να αμφιβάλλω γιά την τοποθέτησή μου γιατί μπορεί να υπήρχε αυτή η εκδοχή και να είχα αδικήσει τουλάχιστον κατά 50% εκείνους που μιλούν γιά μεικτή προέλευση του Δραγαμέστου όπως είναι και τα χωριά Λιμνίστα, Κεράσοβο κ. λ. π όπου έχει προστεθεί μόνο η ξενική κατάληξη.
Ωστόσο, μου ήρθε μία ιδέα. Να δώ πού και πώς είναι το χωριό σας. Έψαξα και πάλι και μέσα από ένα φιλμάκι της Updrones μέσω του Δραγαμέστο news , είδα το χωριό σας από πάνω. Και τότε κατάλαβα. Είναι χτισμένο σε κοιλάδα, υπέροχα απλωμένο σ' αυτή από τη μία κι από την άλλη μεριά του δρόμου. Κι έτσι, επιβεβαιώνεται η αρχική ερμηνεία δράγα=κοιλάδα και μέστο= τόπος. Όλο μαζί: κοιλαδότοπος ή χωριό της κοιλάδας. Οι Σλάβοι πάντα έδιναν στα χωριά που έμεναν, στοιχεία του φυσικού τους περιβάλλοντος που τα έπαιρναν μέσα απ' αυτό.

Ανώνυμος είπε...

υποθετικά μιλάμε : εάν είναι σλαβική ονομασία κι εγώ αυτό νομίζω. κοιλάδα-τόπος

Μπορεί όμως να δοθεί και μια άλλη ερμηνεία του ονόματος
απο το: δραγάτης και μεστός
Δραγάτης = φύλακας των αγρών
Μεστός = δυνατός

Ανώνυμος είπε...

ήτοι Δραγαμεστινός = Φύλακας-δυνατός

Αρθούρος είπε...

Καλησπέρα σας. Στην αρχική μου τοποθέτηση, είχα προτείνει να βρεθεί κάποιος νέος άνεργος ιστορικός της περιοχής σας και να βοηθηθεί με υποτροφία από το Δήμο σας γιά να ψάξει γιά όλ' αυτά τα σλαβικά τοπωνύμια. Δεν μπορεί ν' αλωνίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα οι κάθε λογής σλαβολόγοι και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, στηριζόμενοι σε αληθοφανείς θεωρίες που όμως στηρίζονται σε έρευνες χωρίς βάθος.
Θα μπορούσε λοιπόν να ψάξει αν η αρχική γραφή είναι Η Δραγαμεστός(= χωριό γεμάτο με φύλακες ή χωριό με δυνατούς φύλακες) όπως γράφει και η Βικιπαίδεια, οπότε έχει δίκιο ο προηγούμενος αρθρογράφος, ή είναι Το Δραγαμέστο, οπότε είναι σλαβικό το τοπωνύμιο. Αλλά, ανεξάρτητα απ' αυτό, όπως είπα και πιό πάνω, υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλα τέτοια τοπωνύμια στην Αιτωλοακαρνανία. Οπότε, είναι ένας τεράστιος χώρος γιά επιστημονική έρευνα κι όχι γιά παραδοσιακή εμμονή.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.