Ροή Αναρτήσεων

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ:Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ




ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ



Επί τάπητος, ή ορθότερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης  13 Απριλίου, (3.30 μμ) τίθεται το θέμα των απευθείας αναθέσεων έργων από τη Δημοτική Αρχή, που έχει αναχθεί σε μείζον, καθώς τείνει να λάβει την μορφή καθεστώτος, αν αυτό δεν έχει, ήδη, συμβεί.

Η πλειοψηφούσα παράταξη επιμένει στην ανάθεση  , χωρίς δημοπράτηση και σχετική διαγωνιστική διαδικασία , του γνωστού έργου συνολικού  κόστους  500.000 ευρώ. Πρόκειται  για πίστωση του Υπουργείου Εσωτερικών, που διατίθεται  με σκοπό να δημιουργηθούν  τα απαιτούμενα  αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν άλλεςσυμπληρωματικές παρεμβάσεις , ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες και οι ζημίες που προκλήθηκαν  στην περιοχή του Ξηρομέρου από τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τα έτη 2021 και 2022.

Επικαλείται, προς τούτο, τον επείγοντα χαρακτήρατων εν λόγω έργων, αλλά και το ότι η υιοθέτηση διαγωνιστικής διαδικασίας και δημοπράτησης  θα χρειασθεί από 1 έως και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εκτελεστούν ταπροβλεπόμενα έργα.

Οι διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφίας επισημαίνουν ότι κάτι ανάλογο είχε κάνει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ( βλέπε σχετικό δημοσίευμα mytikaspress ). Δεν εννοούν να αντιληφθούν και , προπαντός, να συνειδητοποιήσουν ότι  οι όποιες παρατυπίες, εκτροπές, ή παρανομίες-όπως και αν θέλετε να τις πείτε - της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν αποτελούν άλλοθι για την σημερινή Δημοτική  Αρχή και πολύ περισσότερο δεν την νομιμοποιούν να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις πρακτικές της προηγούμενης. Πρέπει να κατανοήσουν ότι η απελθούσα Δημοτική Αρχή κρίθηκε από το εκλογικό σώμα το 2019 και πήρε τη θέση, που της έδωσε ο λαός του Ξηρομέρου. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι οι συγκρίσεις με το παρελθόν, ή, αν θέλετε, με το χειρότερο, δεν είναι ότι το όποιο έξυπνο για μια Δημοτική Αρχή, που πρεσβεύει για το μέλλον, κάτι καλύτερο από το παρελθόν.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοισύμβουλοι , δεκατρείς στο σύνολο, επισημαίνουν ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια του Τεχνικού Προγράμματος και η πίστωση των 500.000ε ευρώ να κατανεμηθεί δίκαια στις τρεις Δημοτικές Ενότητες και αφού προηγουμένως μελετηθούν οι πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, μετά από συνεννόηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και των αντιδημάρχων.

Θεωρούν παράτυπη την εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα με την μορφή της ανάθεσης και χωρίς τη  σύμφωνη Γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και υποστηρίζουν πως, αν τελικά, ‘’περάσει’’ η πρόταση της πλειοψηφίας, θα αποτελεί ‘’δεδικασμένο’’ για την απρόσκοπτη συνέχιση, στο μέλλον, του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων, χωρίς δηλαδή την απαραίτητη δημοσιότητα και διαφάνεια.

Πόσο μάλλον, που η πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής για ανάληψη του συγκεκριμένου έργου απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών, που συνήθως αναλαμβάνουν τα έργα στο Δήμο Ξηρομέρου. Και αυτό, όταν στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν περισσότερες από 50 ανάλογες εταιρείες.

Η αντιπολίτευση και κάποιοι ανεξάρτητοι Σύμβουλοι ( συνολικά 13 μέλη του ΔΣ) κατέθεσαν τη Δευτέρα νέα εναλλακτική πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και αναμένεται μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και η γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το κατά πόσο η πρόταση συνάδει με την κείμενη Νομοθεσία ενώ ανάλογη γνωμοδότηση έχει κατατεθεί για την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, σύμφωνα με την οποία η πίστωση των 500.000 ευρώ δεν  ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Τεχνικού Προγράμματος με βάσει τον Κωδικό, που έχει εγγραφεί.

Συνεπώς, το ΔΣ  θα κληθεί να αποφασίσει έχοντας δύο προτάσεις. Ποια πρόταση θα εγκριθεί, αυτό είναι κάτι, που εξαρτάται από τους συσχετισμούςδυνάμεων , που θα διαμορφωθούν στο ΔΣ. Είναι δε αντιληπτό ότι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις,  και πιέσεις  ασκούνται από και προς κάθε κατεύθυνση. Πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα θα το γνωρίζουμε μόνο κατά την ψηφοφορία, ή καλύτερα μετά την ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο, μάλλον,ελάχιστα ενδιαφέρει τον κόσμο του Ξηρομέρου. Αυτό που τον αφορά και τον ‘’καίει’’ είναι να τεθεί επιτέλους, τέλος στη μάστιγα των αναθέσεων, πουτόσο έχουν ταλαιπωρήσει το Δήμο και τόσο ακριβά πληρώνουν οι Δημότες.

Με αυτή την έννοια, η συνεδρίαση της Τετάρτης , ίσως, αποτελέσει ιστορική καμπή για το Δήμο  Ξηρομέρου. Ίσως να μην σημαίνει και τίποτα και να είναι μία συνεδρίαση, σαν όλες τις άλλες.

Αν το δεύτερο συμβεί, θα έχει χαθεί μία κλασσική ευκαιρία για να ορθοποδήσει ο Δήμος και οι Δημότες να ελπίζουν σε  ένα καλύτερο  αύριο






3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άν και δέν αναγνωρίζω πολιτικά τους αιρετούς πολιτικούς εκπροσώπους του δήμου μας που απείχαν αδικαιλόγητα απο την τακτική και προγραμματισμένη συνεδρίαση την 30/3/2022 του δημοτικού συμβουλίου.για συζήτηση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022 του δήμου μας,
προτάσεις της συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης για την οριστική κατάρτιση και ψήφιση στην επικείμενη συνεδρίαση την 13/4/2022 είναι προφανώς ελεύθερο δικαίωμα κάθε εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου του δήμου μας.Και προκειμένου να έχει και ο δήμος μας Τεχνικό Πρόγραμμα για την εξέλιξη και υλοποίηση των τεχνικών έργων, μπορεί τυχόν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα του Τεχνικοϋ Προγράμματος να εξαιρεθούν απο το Τεχνικό Πρόγραμμα και μέχρι νεοτέρων αποφάσεων αρμοδιότερων φορέων επι τυχόν διαφωνιών.
Σπύρος Ν. Γιαννέλης
Αρχοντοχώρι

Ανώνυμος είπε...

Μπάρμπα Τομ στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Ανώνυμος είπε...

Εις τον 9:54 μ.μ. άμα δείς τον Κυρ Θωμά να του πείς να διαβάσει αυτό το απόσπασμα απο κάποιο τοπικό blog
Το 2019 ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, 1,5 μήνα πριν τις εκλογές, με τη παράταξη του κ. Γαλούνη «ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» να διαχειρίζεται 900.000 € χρηματοδοτήσεις για θεομηνίες, ακριβώς με την ίδια διαδικασία, να τα σπάει σε 9 απ’ ευθείας αναθέσεις, ξαναλέμε 1,5 μήνα πριν από τις εκλογές και να τα δίνει με σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις.
Σήμερα ο κ. Γαλούνης, αυτοανακηρυσσόμενος προστάτης του δημοσίου χρήματος(!!!), λέει ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, αλλά τα χρήματα να σπάσουν στα τρία ανά Δημοτική Ενότητα(!!!) και να πάνε με διαγωνιστική διαδικασία. Την ίδια άποψη έχουν και άλλοι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, που συνυπογράφουν το ίδιο αίτημα για το συγκεκριμένο ποσό.
Η Συμπολίτευση του Δήμου ανταπαντά, ότι ήδη έχει χαθεί χρόνος για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ζημιών στις πληγείσες Κοινότητες και ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα πάει πίσω 1 με 1,5 χρόνο τα απαραίτητα αυτά έργα για τις Κοινότητες που επλήγησαν και που τα ζητούν οι πολίτες και δικαίως διαμαρτύρονται για την ήδη μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό θα πρέπει να ειπωθεί και να το ξέρουν οι πολίτες και να μην αποσιωπάται.
Αυτό ακριβώς λοιπόν είναι το θέμα και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του οικονομικού έτους 2022 και αφορά το συγκεκριμένο ποσό και το τρόπο διάθεσης του.
Το τι θα γίνει τελικά και πως δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι η πολιτική πρέπει να υπηρετεί την αλήθεια και το συμφέρον των πολιτών και όχι σκοπιμότητες και πρόσκαιρες εντυπώσεις.
Η Συμπολίτευση έχει την κύρια ευθύνη και η Αντιπολίτευση το σημαντικό ρόλο και το καθήκον του ελέγχου της. Μπορούν με καλή πίστη να βρουν την λύση και το οφείλουν στους πολίτες για να προχωρήσει ο Δήμος, γιατί και τους δύο του νοιάζει το καλό του τόπου και των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, πιάνοντας το παλμό της κοινωνίας, θα πούμε ότι αυτή την ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματα, να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες Κοινότητες, γιατί ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.
Επίσης τα έργα που θα γίνουν, εμείς θα θέλαμε να μπορούν να τα δουν οι πολίτες και να μην είναι αόρατα, να τα αξιολογήσουν οι πολίτες, να υπάρχει φωτογραφική τεκμηρίωση, το κάθε ευρώ να πιάσει τόπο, να λυθούν πραγματικά προβλήματα, γιατί η ουσία της πολιτικής ακριβώς αυτό είναι, χειροπιαστό και μετρήσιμο αποτέλεσμα και λύση προβλημάτων των πολιτών.
Σε αυτό η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την δημοτική αρχή και αυτή θα κριθεί και θα αξιολογηθεί για τον τρόπο χρήσης αυτού του μεγάλου ποσού, αλλά κυρίως θα κριθεί για το αποτέλεσμα.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.