Ροή Αναρτήσεων

Το αδιαχώρητο στην παρουσίαση του βιβλίου του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» στην ΑΘΗΝΑ (ΦΩΤΟ)








        Σε μια εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε προσέλευση κόσμου, έγινε χθες Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, στη στοά βιβλίου στην Αθήνα, η ζεστή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Θ. Μήτση: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821».
           Πρόκειται για ένα βιβλίο μοναδικό, μια ιστορική μελέτη, αφού συγκεντρώνει για πρώτη φορά στα εκδοτικά χρονικά, κορυφαίας ιστορικής σημασίας σπάνια ντοκουμέντα από το μεγαλείο της Ξηρομερίτικης ψυχής, γραμμένο από την πένα του Ιστορικού Ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας...........



       Το βιβλίο εξιστορεί με τρόπο αριστοτεχνικό μέσα σε 720 σελίδες, το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821-1845 του τ. Δήμου Εχίνου (Κατούνα Ξηρομέρου), καταπιάνεται με την προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών και απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών του 1821, μας ταξιδεύει στην εποχή των Ξηρομεριτών ηρώων, στις μάχες για τη λευτεριά και καταγράφει όλα τα ονόματα που έγραψαν τις πιο ένδοξες σελίδες της τοπικής μας ιστορίας.
       Η όλη εκδήλωση έγινε από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου, το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και με την συμπαράσταση της ΠΑΝ.ΣΥ. (Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία) και της ΑΙ.ΠΟ.Ε. (Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία). 
  Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε με υποδειγματικό τρόπο ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας και την πετυχημένη εκδήλωση χαιρέτησαν οι:
-Ο Δημήτρης Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), 
-η Παναγιώτα Πανταζή, αντιδήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας,
-ο Κώστας Γεωργούλας, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου και 
-ο Παναγιώτης Χολής, Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής συνοσμοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ).

Για το βιβλίο μίλησαν:
-Νίκος Τέλωνας, Συγγραφέας - Ερευνητής, τ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο οποίος έκανε αναφορά στα επαναστατικά ιστορικά γεγονότα που συμμετείχαν οι Ξηρομερίτες στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
-Χρήστος Γ. Κλαδευτήρας, π. Πρόεδρος ΟΠΣΥΞ, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου, Ιατρός Χειρουργός, ο οποίος μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα και παρουσίασε το βιβλίο "Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821".

-Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο δημιουργός του βιβλίου Νίκος θ. Μήτσης, ο οποίος συγκινημένος τόνισε:
"Καλησπέρα κι από μένα 
       Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ μαζί, αλλά κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας στην  εκδήλωση της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, όπου και παρουσιάζεται το βιβλίο μου με τίτλο  “ ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821”.
    Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν μακρόχρονης έρευνας σε κρατικές αρχειακές  πηγές όπως τα Γ.Α.Κ  και κυρίως απ΄ τους φακέλους Εκτελεστικό, Πολέμου, Φροντιστηρίου, Γεν. Γραμματεία, Γραμ. Στρατιωτικών, Πληρεξούσιος Τοποτηρητής, Μοναστηριακά, Εθνικά Κτήματα, Προικοδοτήσεις, Παράσημα, Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως , Μοναστηριακά , Αρχεία:  Εθνικής  Παλιγγενεσίας, Όθωνος, Μαυροκορδάτου, Κωλέττη, Καποδίστρια, ΦΕΚ 1833-1862, Εφημερίδες -Περιοδικά -Εγκυκλοπαίδειες 19ου. αιω.  
    αλλά και  από άλλα ιστορικά  σημαντικά στοιχεία προερχόμενα απ΄ τους  φακέλους των  Αγωνιστών του ΄21 που βρίσκονται στο Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης , ιστορικά στοιχεία  απ΄  τα οποία , ομολογουμένως,  αντλήσαμε  το περισσότερο  υλικό  του  βιβλίου  μας.
    Με αυτά τα δεδομένα της πλούσιας βιβλιογραφίας, εκτιμούμε ότι το  παρόν  πόνημά  μας, που είναι και το μοναδικό σε επίπεδο Δήμου, θα είναι το τελειότερο των μέχρι τώρα  εκδοθέντων  για  τον  τ. Δήμο Εχίνου  και  τα  χωριά  πέριξ  της  ευάνδρου  Κατούνας  Ξηρομέρου. 
       Το βιβλίο αυτό που φέρει τον τίτλο “ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821 ” είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο γι΄ αυτούς, που, όταν  έπεσαν στα  πεδία  των  μαχών  δεν  κύλησε  για  χάρη  τους κανένα  δάκρυ και  μείνανε  ατύμβευτοι (άθαφτοι), αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους σκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης .
        Και αυτό το νόημα έχει και η παρούσα έκδοση αυτού του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα εδώ στη Στοά του Βιβλίου. Δηλαδή, να τιμήσουμε και να κάνουμε γνωστούς  τους  Λησμονημένους Μαχητές  του ΄21 από το Ξηρόμερο, που  μέχρι τώρα μας  ήταν  παντελώς  μα  παντελώς  άγνωστοι….
          Με την πεποίθηση, λοιπόν, ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στην εμπιστοσύνη του Κ.Σ  της Ο.Π.ΣΥ.Ξ το οποίο και μου εμπιστεύθηκε, εν λευκώ, τη συγγραφή αυτού του βιβλίου και, πιστεύοντας ότι έπραξα το καθήκον μου, το «παραδίδω», σήμερα στο αναγνωστικό κοινό, ως  ελάχιστο  φόρο  τιμής  στους  συμπατριώτες  μου  απ΄ το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές, των  οπλαρχηγών, αλλά και των  απλών αγωνιστών του Ξηρομέρου  στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας ( 1821-1829) ,                                
    καθώς επίσης και  να  κρίνουν – εκτιμήσουν, την παρούσα, επίπονη, χρονοβόρα, δαπανηρή και από καρδιάς, προσφορά – της εργασίας μου – προς τους  Ξηρομερίτες  και  τους Ακαρνάνες γενικότερα.
          Τέλος θέλω να ευχαριστήσω, όλους εσάς επώνυμους και ανώνυμους που παρευρεθήκατε στην παρουσίαση του βιβλίου μου, τους παρουσιαστές αυτού κ. κ. Παναγιώτη Κοντό καθηγητή Πανεπιστημίου, Χρήστο Γ. Κλαδευτήρα, ιατρό και πρόεδρο Δ.Σ Ζωγράφου, τον Νίκο τον Τέλωνα ερευνητή- ιστορικό και π. δήμαρχο Αμφιλοχίας , τους κ.κ. υπουργούς, βουλευτές και π. βουλευτές, τους δημάρχους ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, τους Δημοτικούς και Διαμερισματικούς Συμβούλους του Δήμου Αθηναίων, τους προέδρους και τα Δ.Σ  των Συλλόγων, Ομοσπονδιών του Νομού Αιτωλ/νίας, ΠΑΝ.ΣΥ, ΑΙ.ΠΟ.Ε, Συναδέλφους από τον Δήμο Αθηναίων,  συμπατριώτες Αιτωλ/νες, το Χορευτικό του Δήμου ΙΛΙΟΥ και την Ορχήστρα του Παν. Παπά που κόσμησε με τα τραγούδια του την εκδήλωση μας, τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ των τοπικών εφημερίδων και Μπλοκ Αιτωλ/νίας, τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για την δωρεάν παραχώρηση της αιθούσης και  τις εκδόσεις ΑΠΕΙΡΟΣ  ΧΩΡΑ του Σπύρου Βασιλείου για το καλαίσθητο και τη διάταξη του περιεχομένου του βιβλίου και, φυσικά όλους εσάς επώνυμους και ανώνυμους που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας.     
1 Νοεμβρίου 2017 -Νίκος Θεοδ. Μήτσης"

             Αξίζει να σημειώσουμε την πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση τον παιδιών του χορευτικού απο το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών "Ελληνική Παράδοση", Ίλιον, όπου υποδεχόταν το κόσμο με της παραδοσιακές τους στολές και ομόρφυναν την εκδήλωση, επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμπατριώτες μας Βασίλης Κολοβός και Βασίλης Μπουρνάζος και ο Παναγιώτης Παππάς τραγούδησαν κλέφτικα τραγούδια και καταχειροκροτήθηκαν.

Ευχόμαστε, το βιβλίο να έχει καλό οδοιπορικό και βεβαίως να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων των Δήμων Ακτίου Βόνιτσας  και Ξηρομέρου και όλα τα σπίτια των Ξηρομεριτών γιατί πραγματικά το αξίζει.

Καλοτάξιδο....

Το Φωτογραφικό υλικό προέρχεται απο τον Σπύρο Μπενέκο και το εξαίρετο μπλογκ ΜΠΑΜΠΙΝΙ ΙΝ τον οποίο και ευχαριστούμε...





















































































Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.