Ροή Αναρτήσεων

ΑΣΤΑΚΟΣ: Ο... πρίγκιπας της δυτικής όχθης!


Από τον ΜΠΑΜΠΗ ΔΟΥΚΑ (cdoukas@dousiscom.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MAKE ART ASTAKOS/ ΝΙΚΟΣ ΧΟΛΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ως σωστός οικοδεσπότης θα ξεκινήσω από τα βασικά και θα σου συστήσω τον τόπο µου: Αστακός Αιτωλοακαρνανίας.
Μικρή κωµόπολη στη δυτική Στερεά, σχεδόν απέναντι από την Ιθάκη και µια ανάσα από τη Λευκάδα, λίγα χιλιόµετρα µακριά από τα αστικά κέντρα της περιοχής, Αγρίνιο και Μεσολόγγι, και περίπου 300 χλµ. από την Αθήνα. «Αγκαλιασµένος» από το επιβλητικό και... γκριζοπράσινο όρος Βελούτσα από τη µία (ένεκα αραιής βλάστησης και της χαρακτηριστικής ξηροµερίτικης πέτρας) και τη βαθυγάλανη αγκαλιά του Ιονίου από την άλλη, φωλιασµένος στο µυχό του οµώνυµου κόλπου που, θαρρείς, τον προφυλάσσει από κάθε λογής «κακοτοπιά». Tο ταξίδι για να φτάσεις εδώ όµως µόνο ξεκούραστο δεν το λες. Ένα... road trip, που όσο και αν σε ταλαιπωρήσει, όσο κι αν αγανακτείς για τις κακοτεχνίες του οδοστρώµατος αλλά και τις αλλεπάλληλες στροφές στα Υδροφίλια (τους λόφους που αποτελούν το τελευταίο... εµπόδιο πριν φτάσεις στον Αστακό), θα σε αποζηµιώσει σαν ξεπροβάλει στο βάθος η πόλη και σε κάνει να αναρωτιέσαι σε ποιο κοµµάτι του Αµάλφι ή της Κυανής Ακτής βρίσκεσαι! Και πίστεψέ µε, είναι µια εικόνα που θα σε κάνει να νιώσεις τι σηµαίνει... έρωτας µε την πρώτη µατιά! Λες και κάποιος ήθελε να τον «κρύψει» και να τον χαίρονται µόνο λίγοι και... τυχεροί! Κάτι που γοητεύει όποιον πραγµατικά θέλει να τον γνωρίσει αλλά και εµάς, που είµαστε από εκεί και πάντα εκεί γυρνάµε -τις γιορτές, τα καλοκαίρια, τα Σαββατοκύριακα. Εντάξει, µπορεί να ακούγονται λίγο υπερβολικά όλα αυτά, αλλά η υπερβολή είναι στο αίµα κάθε Ξηροµερίτη(«Ξηρόµερο» λέγεται η ευρύτερη περιοχή και εδώ και λίγα χρόνια ο δήµος, πρωτεύουσα του οποίου είναι ο Αστακός).
Όµως όλα αυτά, τα υποστηρίζουν µε αδιάψευστα στοιχεία το φυσικό τοπίο αλλά και οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος, καθώς εισέρχεται στον µικρό οικισµό µε τη σπουδαία ναυτική παράδοση, τη µοναδική αρχιτεκτονική (σε ορισµένα σηµεία) και τη νησιώτικη αύρα. Θα το νιώσεις και εσύ σαν αντικρίσεις το καρνάγιο και τον ανεµόµυλο, τους φοίνικες και την περαντζάδα δίπλα στη θάλασσα, τα νεοκλασικά του λιµανιού, της αγοράς και της πλατείας, τα στενά ανθοστόλιστα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών, τα γραφικά ψαροκάικα και τις βάρκες που συµπλέουν µαζί µε ιστιοπλοϊκά, κότερα και (πολλές φορές, ειδικά το καλοκαίρι) πολυτελή yachts, τον Φάρο και τις παραλίες κατά µήκος της ακτής. Eδώ δεν υπάρχουν... αστεράτα ξενοδοχεία και boutique hotels αλλά πολύ προσεγµένα ενοικιαζόµενα δωµάτια και bungalows, ούτε gourmet εστιατόρια αλλά ψαροταβέρνες µε εκπληκτική αναλογία ποιότητας-τιµής, ενώ δεν είναι λίγες οι επιλογές για διασκέδαση (παλαιότερα µάλιστα υπήρχαν καλοκαιρινά clubs που έφερναν εκατοντάδες στον Αστακό από τις γύρω περιοχές, έστω και για µία νύχτα!), µε cafe-bars που σε καµιά περίπτωση δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από αυτά των γειτονικών πόλεων ή και της Λευκάδας ακόµα! Όλα θα νιώσεις πως σε καλωσορίζουν στη µικρή πόλη µε το όνοµα που σε παραπέµπει στο βάθος του βυθού. Τριγυρνώντας στη παραλία ή τα δροµάκια του Αστακού τα διαπιστώνεις εύκολα όλα αυτά. Αν µείνεις δε και κάποιες µέρες παραπάνω, είναι δεδοµένο πως θα αρχίσεις σιγά σιγά να νιώθεις τα... σκιρτήµατα µέχρι να βιώσεις στο τέλος µια γνήσια αγάπη για τούτον τον τόπο! Στο φινάλε εύλογα και λογικά, θα σου γεννηθεί η απορία γιατί δεν τον γνώριζες ως έναν καλό εναλλακτικό ταξιδιωτικό προορισµό. Από ό,τι φαίνεται, έφτασε η ώρα και γι' αυτό...
Εxpert 's tips
Για να είναι ολοκληρωµένο το ταξίδι σου στον Αστακό, σου προτείνω ανεπιφύλακτα όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις!
- Σε ένα µέρος που βρίσκεται... παραδοµένο στην αγκαλιά του Ιονίου πελάγους, δεν θα µπορούσαν να απουσιάζουν και οι παραλίες: η κεντρική πλαζ του Αστακού, στην αρχή του παραλιακού δρόµου και ακριβώς µπροστά από το Stratos Hotel, αλλά και η ακρογιαλιά στα Γούλια (περίπου 1 χλµ. από το κέντρο του Αστακού στη συνοικία Χοβολιό) συνιστούν εξαιρετικές περιπτώσεις για βουτιές εντός πόλης. Στη δεύτερη µάλιστα λειτουργεί κατά τους µήνες του καλοκαιριού και το µαγαζάκι Το Όµορφο Χοβολιό, ιδανικό για... άραγµα µε µπύρα ή ουζάκι και ποικιλία. Για τους πιο... ψαγµένους, συνεχίζοντας κατά µήκος της παραλίας, στην πίσω πλευρά των Γουλίων και ξεπερνώντας κάποια βραχάκια, υπάρχει µια µικρή, αµµώδης παραλία (η µοναδική στον Αστακό) για να κάνεις το µπάνιο σου σε πιο... prive περιβάλλον, κάτω από τη σκιά των πεύκων! Αν πάλι έχεις όρεξη να χρησιµοποιήσεις αυτοκίνητο, διάνυσε περίπου 10 χλµ. µε κατεύθυνση το γειτονικό χωριό του Μύτικα και θα βρεθείς στις ακροθαλασσιές της Βελάς αρχικά και µετέπειτα της Αγριλιάς για µια πιο... οικεία γνωριµία µε το Ιόνιο. Είναι αλλεπάλληλες, λιλιπούτειες αµµουδιές -θα καταλάβεις πού βρίσκονται από το... συνωστισµό των παρκαρισµένων αυτοκινήτων κατά µήκος του δρόµου.
- Για... καρτποσταλικές φωτογραφίες θα σε συµβούλευα να επισκεφθείς τον ανεµόµυλο, στην είσοδο της πόλης, που µάλιστα σε υποδέχεται στον Αστακό, µε φόντο τη Βελούτσα και ολόκληρο το µέρος! 
- Δεν γίνεται να γνωρίσεις τον Αστακό αν δεν τον περπατήσεις. Η παραλιακή βόλτα από τη µια άκρη της πόλης στην άλλη είναι λοιπόν must. Ξεκίνα από τη συνοικία του Χοβολιού και περπάτα µέχρι το ναυπηγείο Πόλκα (ή το αντίθετο) στην αντίπερα µεριά, για να έχεις µια σφαιρική εικόνα. Kατά τη γνώµη µου, η καλύτερη ώρα γι' αυτό είναι λίγο πριν δύσει ο ήλιος, µιας και συντίθεται µια πραγµατικά όµορφη εµπειρία, µε τη θάλασσα να συντροφεύει κάθε σου βήµα!
- Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε το δρόµο που ξεκινά από την παραλία Γούλια και φτάνοντας στο τέλος του (σε 3 χλµ. απόσταση από το κέντρο της πόλης), θα βρεθείς στο παλιό ξωκλήσι που µετατράπηκε σε µοναστήρι από τον Αρχιµανδίτη Θεοδόσιο Ευαγγελάτο το 1990 και περιτριγυρίζεται από ένα γαλήνιο περιβάλλον, µια ανάσα από τη θάλασσα. Την παράσταση εδώ πέρα εκτός από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού κλέβουν και τα «φιλοξενούµενα» κατοικίδια, όπως το πανέµορφο παγόνι!

- Για µια πανοραµική θέα κατευθύνσου στον Εθνικό δρόµο, στο σηµείο λίγο πριν τη γειτονιά Λούτσαινα όπου πραγµατικά έχεις όλο τον Αστακό στο πιάτο, σε µια από τις πιο χαρακτηριστικές απόψεις του. Εναλλακτικά -και για τους πιο τολµηρούς- µπορείς να ανέβεις µέχρι την κορυφή της Βελούτσας (βρες κάποιον που γνωρίζει τα κατατόπια) για µια πιο... εντυπωσιακή λήψη!
- Περίπου 2 χλµ. βόρεια του κέντρου του Αστακού και στο ύψωµα στην αριστερή πλευρά του δρόµου, βαδίζοντας για το χωριό Καραϊσκάκη, θα αντικρίσεις τα ερείπια του Κάστρου του Αστακού και της αρχαίας οχυρωµένης ακαρνανικής πόλης. Μπορείς να φτάσεις µέχρι την κορυφή συµβουλευόµενος την πινακίδα αλλά και το (δύσβατο) δροµάκι. 
- Στον Αστακό υπάρχει ακόµη ένα παραδοσιακό ναυπηγείο κατασκευής ξύλινων σκαφών και πλοιαρίων. Πρόκειται για το ναυπηγείο Πόλκα και ακόµη κι αν δε γνωρίζεις πολλά για την... τέχνη, πίστεψέ µε θα σου φανεί ενδιαφέρουσα επίσκεψη, µε αρκετό άρωµα νοσταλγίας!
Το ήξερες ότι...
- η σηµερινή πόλη δηµιουργήθηκε µετά την Επανάσταση του 1821 και ήταν το επίνειο του Δραγαµέστου (γνωστό από τη βυζαντινή περίοδο και κύριος οικισµός κατά την οθωµανική περίοδο -το σηµερινό χωριό Καραϊσκάκη);
- Στις Εχινάδες Νήσους, λίγα µόλις µίλια ανοιχτά του Αστακού, έγινε στην πραγµατικότητα η περίφηµη Ναυµαχία της Ναυπάκτου το 1571 και όχι ακριβώς στην ίδια τη Ναύπακτο; Μάλιστα, σε αυτές ανήκει και η Οξυά που πρόσφατα απέκτησε ο Εµίρης του Κατάρ.
- διάφοροι µύθοι υποστηρίζουν πως πήρε το όνοµά του από τον αρχαίο βασιλιά Αστακό;
- ο πρώτος δήµος Αστακού δηµιουργήθηκε το 1836 και ο πρώτος δήµαρχος ήταν ο Νικόλαος Τσέλιος;
- οι πρώτες γειτονιές, γύρω από τις οποίες άρχισε να χτίζεται ο σηµερινός Αστακός, ήταν η Λούτσαινα και ο Άγιος Ανδρέας;
- ο Αστακός υπήρξε σπουδαίο εµπορικό κέντρο στις αρχές του 20ού αιώνα, µε το εµπόριο βελανιδιών να ανθίζει την περίοδο εκείνη; Μάλιστα την τελευταία δεκαετία του 1800 χτίστηκαν τα περισσότερα αρχοντικά.

- πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος; Ανήµερα της εορτής γίνεται λιτανεία στους δρόµους και το λιµάνι της πόλης.
- ένας από τους πιο... δηµοφιλείς κατοίκους του Αστακού ήταν ο αθλητής, πολιτικός αλλά και στρατιωτικός Παντελής Καρασεβδάς, που κατέκτησε χρυσό µετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες, στις 28 Μαρτίου 1896, στο άθληµα της σκοποβολής; Το όνοµά του έχει δοθεί σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόµους του Αστακού.
- σε απόσταση περίπου 12 χλµ. βρίσκεται ένα από τα µεγαλύτερα φυσικά λιµάνια των Βαλκανίων, το Πλατυγυάλι; Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο διαµετακοµιστικό και εµπορικό λιµάνι που έχει γίνει και η... αιτία η πόλη του Αστακού να αναφέρεται όλο και πιο συχνά στα δελτία ειδήσεων λόγω των επενδύσεων που παραλίγο να γίνουν εκεί, αλλά συνάντησαν απέναντί τους κυρίως τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων.

Προορισμός για όλους!
H µικρή κωµόπολη της Αιτωλοακαρνανίας ενδείκνυται για κάθε είδος διακοπών και αυτό γιατί λόγω φυσικής µορφολογίας αλλά και επιλογών µπορεί να ικανοποιήσει κάθε τύπο ταξιδιώτη. Οι οικογένειες βρίσκουν ένα ήσυχο µέρος µε αρκετά σηµεία στα οποία δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν ακόµη και µόνα τους, ενώ τα πολλά µοναστήρια και εκκλησάκια της περιοχής (Άγιος Γεώργιος, Αγία Παρασκευή, Προφήτης Ηλίας κ.λπ.) καθιστούν τον Αστακό και κέντρο θρησκευτικού τουρισµού. Παραπονεµένος, ωστόσο, δεν µένει και ο νεαρόκοσµος, καθώς δεν είναι λίγες οι προτάσεις για διασκέδαση τόσο µε τα cafe που όταν χαµηλώνουν τα φόντα µεταµορφώνονται σε µπαράκια, όσο και µε τα clubs, που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς µήνες. Για τους λάτρεις των σπορ υπάρχουν αρκετές υποδοµές, µε το µέρος και τις ακτές του να είναι κατάλληλα και για τους φίλους του ψαρέµατος. Ακόµη, οι εκδροµές στα γραφικά χωριά τής γύρω περιοχής (όπως την Μπαµπίνη ή τις Φυτείες) σίγουρα ευνοούν τους πιο... ταξιδιάρηδες. Τέλος, πρόκειται για µια προσιτή οικονοµικά πρόταση διακοπών, που ακόµη και τα µικρότερα βαλάντια µπορούν να υποστηρίξουν.
Πότε να πας
Γενικά ο Αστακός είναι τόπος µε οµορφιές και τις 4 Εποχές του χρόνου αλλά, αν θες τη γνώµη µου, η καλύτερη περίοδος για να τον επισκεφθείς είναι η άνοιξη. Η ατµόσφαιρα πεντακάθαρη, η θάλασσα ήπια, όλα ανθισµένα! Αν τύχει δε να βρεθείς και την περίοδο του Πάσχα εκεί, έχεις πετύχει διάνα, καθώς θα βιώσεις ένα αυθεντικό όσο και κατανυκτικό ελληνικό Πάσχα σε χωριό! Εναλλακτικά, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για βουτιές και χαλάρωση. Μπορεί να δέχεται µεγάλο αριθµό επισκεπτών, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν είναι ενοχλητικό κάτι τέτοιο, καθώς τα πράγµατα κυλούν πάντοτε σε ήρεµους ρυθµούς... Επιπλέον υπάρχουν πάντοτε αρκετές επιλογές για διασκέδαση....


πηγή:athensmagazine.gr

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.