Ροή Αναρτήσεων

Αρχαιότητες στον Αστακό (Ένα οδοιπορικό στα αρχαιολογικά ευρύματα της περιοχής)
Γράφει o Χρήστος  Μπόνης


Πριν λίγες ημέρες (και ενω βρισκόμουν στον Αστακό) είχα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε περιοχές (δημοτικά διαμερίσματα) του Δήμου Ξηρομέρου στα οποία υπάρχουν και συναντάς  ακόμη (ορατά πλέον μερικά) αρχαιολογικά ευρύματα.
Μπορείς να διασχίσεις μια μεγάλη περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου με αφετηρία τον Αστακό και καταγράφοντας μια διαδρομή  περνώντας από Βλυζιανά,Μπαμπίνη,Φυτείες,Αρχοντοχώρι,καταλήγεις στην Αλυζία όπου μπορείς να διακρίνεις σε μεγάλη έκταση τον αρχαίο αυτό πολιτισμό-θησαυρό.
Στην προηγούμενη ανάρτησή μου αναφέρθηκα (φυσικά περιληπτικά) σε όσα συνάντησα και καταγράφοντας όσα είχα την δυνατότητα να καταγράψω.Ολα αυτά που  αποθήκευσα στο αρχείο μου αλλά και πολλά άλλα που δεν είχα τον χρόνο αλλά και την δυνατότητα να τα συναντήσω καταδεικνύουν το πόσο πλούσια σε αρχαιότητες  και σε ιστορία είναι αυτή η περιοχή.

Κανείς δεν μπορεί να καταγράψει σε μια κόλα χαρτί (κάτι που προσπαθώ να κάνω εγώ) τι μπορεί να υπάρχει. Η μόνη ενδεδειγμένη και λογική λύση, είναι να ασχοληθεί κάπιοια στιγμή ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ και η Αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και ο Δήμος Ξηρομέρου. Ενας Δήμος που τα τελευταία 30 χρόνια δεν ασχολήθηκε καθόλου μα καθόλου με τον πλούτο που περικλύει αυτή η περιοχή.

Ίσως τα κονδύλια να μην επαρκούσαν για εργολαβίες διότι εκεί θα παρεμβαίναν άλλες δυνάμεις (το κράτος) και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα κονδύλια σε φίλους εργολάβους!!!!!!!!!! Θεωρώ ότι έστω και τώρα ο Δήμος Ξηρομέρου (και όχι ο Δήμαρχος!!!!) να αναλάβει δραστηριότητα για την ανάδειξη όλου αυτού  είτε θαμένου είτε σε εμφανή θέση αρχαιολογικού θησαυρού.

Ποιός ξέρει τι μπορεί να έρθει μετά από εμπερεστατωμένη και διαρκή ανασκαφή.Ίσως ο Δήμος μας να γίνει top στο χάρτη των ευρυμάτων.

Ακολουθώντας λοποίν ένα πρωινό από την Μέκκα του πολιτισμού του Δήμου Ξηρομέρου, τον Αστακό,την διαδρομή από το περεφεριακό δρόμο προς την περιοχή αρχαία κάστρα με στόχο και σκοπό  να καταγράψω με λεπτομέρειες όσα μπορούσα να δω, διότι δυστυχώς οι γνώσεις μου είναι ελλιπείς σε τέτοιου ενδιαφέροντος  θέματα, έφθασα σε μια περιοχή όπου ακόμη και οι μη κατέχοντες αρχαιολογία δεν θα μπορούσαν   να μην σταματήσουν. Αρχαίοι τάφοι οι οποίοι είχαν συληθεί, διακρινόνταν δια γυμνού οφθαλμού!!!. Προσπάθησα να διακρίνω  αν υπήρχαν και άλλοι στο σημείο αυτό  αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάτι(πιθανόν να υπήρχαν πολλοί ακόμη εκει τριγύρω).Και ενω συνέχισα  το οδοιπορικό, βρέθηκα μπροστά στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ τον Θεόδωρο Σαμαντά.

Έναν υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, εναν άνθρωπο για όλες τις δουλειές  ο οποίος αποβάλλοντας καθημερινά  τον κόπο , την κούραση και το άγχος που του προσδίδει αυτή η δουλειά, τριγυρνά καθημερινά σε ολη την  περιοχή, τοπική και ευρύτερη ,  για εντοπισμό αρχαιοκάπηλων αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί αν προκαλέσει βλάβη η απώλεια στον αρχαιολογικό πλούτο.

Συνομίλησα μαζί του  για το τι θέλω και του ζήτησα να με ενημερώσει για την προσιστορία όλου αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού. Μου είπε οτι χρονολογούνται στον 5ο με 4ο αιωνα,αλλά υπάρχουν και κατασκευές Βυζαντινής περιόδου. Η κουβέντα μας είρθε σε πολλά θέματα τα οποία εν περιλψει σας μεταφέρω οτι είναι απακαρδιωτικά για ενα πολίτη του Δήμου μας. Μου εξήγησε οτι είναι υποχρεωμένος να τριγυρνά από το πρωί έως το βράδυ (στην βάρδιά του, λες και υπάρχουν πολλοί ακόμη) χωρίς να του χορηγούν το αντίτιμο της βενζίνας!!!!! δηλαδή ανήκουστα ,παράλληλα δε και εντυπωισιακά πράγματα  αφ ενός μεν για την πολύ μεγάλη έκταση χιλιομέτρων που έχει στην ευθύνη του, αφ ετέρου δε τον υποχρεώνουν να πληρώνει ο ίδιος για κάτι που το κράτος αδυνατεί να παραχωρήσει για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων του, της περιουσίας του.

Η συζήτησή μας είχε αρκετό ενδιαφέρον  εντοπίζωντας  κάποια δείγματα που ήθελα. Προθυμοποιήθηκε να με μεταφέρει με το όχημά του λίγο πιο πάνω διότι ο δρόμος από την αρχή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο του Αστακού μέχρι και   το σημείο όπου τελειώνει η περιοχή των αρχαίων, μπορεί  να χαρκτηρισθεί επιεικέστατα χειρότερος και από κατσικόδρομο (άλλη παράλειψη εδω των αρχόντων, Δημάρχων και περιφερειαρχών). Αφού ανηφόρισα ένα μεγάλο μέρος στον δρόμο που  προανέφερα ο οποίος  είχε ανοιχτεί, άγνωστο από ποιόν και για ποιό λόγο, έφθασα σε μία μαγευτική περιοχή.Εκεί  μπορούσες να αντικρύσεις ακόμη και αυτά που δεν είχες φανταστεί. Φυσικά όλα αυτά παρέμεναν  ορατά με γυμνό οφθαλμό μετά από εκατοντάδες χρόνια, διότι κάποια  (δεν ξέρω ποιός ακριβώς η ποιά ακριβώς και ζητάω συγνώμη αν δεν αναφέρω τον όνομα)  υπηρεσία είχε αναλάβει υπο την καθοδήγηση του αρχαιοφύλακα Σαμαντά να καθαρίσει το τόπο από τα πάσης φύσεως χλωρά και ξερά χόρτα που έκρυβαν για χρόνια πολλά αυτά τα εκθέματα.
Αφου πέρασαν και αυτά από τον φωτογραφικό φακό (ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΔΩ για τυχόν παρεξηγήσεις οτι η περιοχή δεν  είναι (προ)φυλαγμένη στοιχειωδώς  ούτε περιφραγμένη για να προστατεύονται τα μνημεία.Είναι ελεύθερη σε όλους, σε τυχαίους (με πολλές έννοιες  η λέξη)   περαστικούς έως τους γιδοβοσκούς που συναντάς),συνέχισα με πιο γρήγορο ρυθμό διότι η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα, φθάνοντας και σε άλλες περιοχές όπου μπορούσες να διακρίνεις αρχαίες εκκλησίες  αρχαίους τάφους, αρχαία  τείχη και πολλά άλλα μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος καταλήγοντας σε ένα περιφραγμένο χώρο όπου δεσπόζει το πιο συγκλονιστικό μνημείο.Τα ερείπια αρχαίου ναού με το δάπεδο και τους κύωνες. Μνημείο που εκατοντάδες χρόνια έχει μείνει στην αφάνεια.
Είνε μεν στοιχειώδως περιφραγμένα αλλά η πρόσβαση σε κάποιον που έχει βλέψεις η τάσεις στην αρχαιοκαπηλεία δεν είναι καθόλου δύσκολο να περιδιάβει τον φράχτη.!!!!

Επειδή όμως η εικόνα από όσα αντίκρυσα, κατέγραψα και διαπίστωσα, ενδέχεται να πάρει μεγάλες  διαστάσεις  στον γραπτό λόγο , θα κλείσω εδώ, έχοντας σαν σκεπτικό και δίνοντας αφορμή στους τοπικούς άρχοντες να ξεκινήσουν το συντομότερο οτι περνάει από το χέρι τους να αναδείξουν και να αναδείξουμε  αυτόν τον πολιτισμό που τόσο απλόχειρα μας έδωσαν σαν κληρονομιά  οι  πρόγονοί μας.

Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα αντικρύσουμε όλοι μια διαφορετική εικόνα από την σημερινή.

Συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την  εκστρατεία ήταν και ο αδελφός μου,ο οποίος από την πρώτη στιγμή που το συζήτησα έδειξε μεγάλον ενδιαφέρον για να με ακολουθήσει. Εξ άλλου μια καταγραφή και από  δεύτερο μάτι παράλληλα δε και νομικού είναι ότι καλύτερο υπάρχει.Ευχαριστώ για την συντροφιά, παράλληλα δε ευχαριστώ και τον Θ.Σαμαντά για όλα όσα μου προσέφερε στα πλαίσια φυσικά των αρμοδιοτήτων του, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πολλά σε έναν ιδιώτη, όποια σχέση και εάν υπάρχει.Είμαι σίγουρος ότι έχει κάνει πολλές αναφορές για το τι υπάρχει στην περιοχή εκεί!!!!!!!!!!!

Φυσικά όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το κράτος αλλού είναι πρόθυμο να επεμβαίνει και αλλού κωλυσιεργεί.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.