Ροή Αναρτήσεων

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Να τεκμηριώνεται με στοιχεία η ζητούμενη αύξηση ή και η μείωση των δημοτικών τελών!


Η εικόνα ίσως περιέχει: σχέδιο

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Να τεκμηριώνεται με στοιχεία η ζητούμενη αύξηση ή και η μείωση των δημοτικών τελών!
Οι οικονομικοί νόμοι επιβάλλουν και στη Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου  τη χρηστή και συνετή διαχείριση εθνικών και τοπικών πόρων με πλήρη ενημέρωση για τις πηγές των εσόδων και τους σκοπούς για τους οποίους διατίθενται
Του Δημήτρη Στεργίου



Φωτογραφία: Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου (από το Λεύκωμα «Σκυλιά, Γατιά κλπ», Εκδόσεις Κάκτος, 1986)


Θα περίμενα από μια χρηστή και συνετή Δημοτική Αρχή, όπως και από κάθε χρηστό και συνετό οικογενειάρχη και διαχειριστή εθνικών πόρων (κυβερνήσεις), να συνόδευε την Ανακοίνωση για ψήφιση ή έγκριση διάφορων θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, επιβολής διάφορων τελών για το 2020 (Φωτισμού και Καθαριότητας, Ύδρευσης, Κοινοχρήστων Χώρων ) από λεπτομερή στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ξηρομέρου. Δηλαδή, να συνοδευόταν από ισολογισμό προηγούμενης ή προηγούμενων χρήσεων (αμφιβάλλω αν έχουν καταρτιστεί!) και «ισοσκελισμένο» τάχα Προϋπολογισμό του 2020.
Επισημαίνω την αναγκαιότητα αυτή διότι η οικονομία λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς νόμους, οι οποίοι είναι πολύ φιλέκδικοι όταν δεν εφαρμόζονται. Κι ένας από τους νόμους αυτούς είναι να μη ξοδεύει κανείς περισσότερα από όσα εσοδεύει. Εννοώ, λοιπόν, ότι θα έπρεπε η Ανακοίνωση αυτή να συνοδευόταν από μιαν οικονομική κατάσταση με συγκεκριμένα στοιχεία στο σκέλος των Εσόδων και συγκεκριμένα στοιχεία στο σκέλος των Δαπανών. Δηλαδή, από ποιες πηγές προέρχονται τα έσοδα και από ποιες «τρύπες» φεύγουν (δαπάνες). Εννοείται ότι ως έσοδα θεωρούνται και οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές (συνετή διαχείριση) και ως δαπάνες διαφεύγοντα έσοδα από κακοπληρωτές (χρηστή και δίκαιη διαχείριση!)
Περίμενα, λοιπόν, από τη Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου, πριν από τη ζητούμενη έγκριση της επιβολής των παραπάνω δημοτικών τελών, από τα οποία τα περισσότερα είναι κατά το ήμισυ ή στο σύνολό τους ανταποδοτικά, δηλαδή πρέπει να διατίθενται τα αντίστοιχα ποσά αποκλειστικά για τοπικά έργα ή τοπικές επενδύσεις ή τοπικές υποδομές, να ενημερώνονταν οι σύμβουλοι και, συνεπώς, όλοι οι δημότες για την οικονομική εικόνα των τελών αυτών και την ανάγκη αύξησης ή ακόμα μείωσής τους σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που χαρακτηρίζονται μάλιστα από εφιαλτική ερημία της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να δοθεί η πραγματική εικόνα των ποσών που εισπράττονται, που δεν εισπράττονται και γιατί δεν εισπράττονται. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να ζητείται αύξηση του τέλους ύδρευσης, για παράδειγμα, όταν οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και το ετήσιο πάγιο είναι επταπλάσιο από εκείνο της ΕΥΔΑΠ (Αθήνα)!!! Διότι, στην περίπτωση αυτή, αντί συνετής και χρηστής διαχείρισης, συνεχίζεται η γνωστή μνημονιακή τακτική της αναζήτησης από τις κυβερνήσεις των περιβόητων «ισοδύναμων» μέτρων (παρεμβάσεις με περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση της φορολογίας), που αποτελούν αποθέωση της ανικανότητας και ατολμίας και δικαίωση των παραοικονομούντων και φοροφυγάδων, των γνωστών κακοπληρωτών ή μπαταξήδων στην προκείμενη περίπτωση. Στην οικονομία οι «μπαταξήδες» είναι οι κηφήνες της που ζουν εις βάρος των συνεπών πολιτών ή δημοτών και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ανάλογα εισπρακτικά αναγκαστικά μέτρα.
Ύστερα, η χρηστή και συνετή διαχείριση επιβάλλει το συστηματικό έλεγχο όλων δαπανών με δραστική περικοπή τους σε περιπτώσεις που πάνε για το Γάμο του Καραγκιόζη ή σε αλλότριες σκοπιμότητες. Υπενθυμίζω ότι, όπως επεσήμανα με στοιχεία σε προηγούμενη ανάρτησή μου, οι φορολογούμενοι πληρώνουν για τους Δήμους περίπου 2 δις. ευρώ κάθε χρόνο, μέσω του λεγόμενου λογαριασμού «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι» (ΚΑΠ), ο οποίος (για τους Δήμους) «γεμίζει» από την απόδοση ποσοστού επί του φόρου προστιθέμενης αξίας, απόδοση ποσοστού επί των καθαρών συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, απόδοση ποσοστού επί του ΕΝΦΙΑ και από επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, δηλαδή και πάλι από τους συνεπείς φορολογούμενους!
Τώρα, την προσεχή Πέμπτη, 19 Μαρτίου, η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου καλεί τους κατοίκους της περιοχής να επιβαρυνθούν το 2020 ακόμα περισσότερο και ως … δημότες με αυξήσεις τελών χωρίς να έχουν μια πραγματική εικόνα για την πραγματική συνετή διαχείριση των αντίστοιχων πόρων και, κυρίως, για τους σκοπούς ή κοινότητες που διατέθηκαν…



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

5 χρονια που εισασταν που λεηλατηθηκε ο δημος?
Για το δανειο 1 μυριο στα ανταποδοτικα δεν ακουσατε?
Για την αυξηση δεν ακουσατε?
Για τα χρεη με δικαστικες αποφασεις δεν ακουσατε;
Οταν κοψανε το ρευμα στο δημαρχειο δεν ακουσατε?
Ολοι κρινονται ακομα και οι αφ υψηλου και οποτε θυμουνται κρινοντες

Ανώνυμος είπε...

Μα βρε αστείε 11:55 αυτοί κρίθηκαν και τους καταδίκασε ο λαός στέλνοντας τους στο σπίτι τους .
Δεν θα πρέπει να είσαι μόνο αστείος αλλά κανονικό ρεμάλι αφού δικαιολογείς τον φορομπήχτη Ματζουράνα σας ,ο οποίος ήθελε να παρουσιάζεται το νέο και θαυματουργό .
Αυτό είναι το νέο ;
Να σκίσει την κοινωνία με την δυσβάσταχτη αύξηση του παγίου τέλους στην ύδρευση .
Τώρα να σου πω να ντρέπεστε ;
Δεν θα στο πω,γιατί η ντροπή προϋποθέτει λίγο φιλότιμο και εσύ δεν έχεις ντίπ από αυτό που κάποτε περίσσευε στο Ξηρόμερο .

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑ ΣΕ ΣΕΝΑ
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΕΙΣΑΙ

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.