Ροή Αναρτήσεων

Δραγαμεστινός: Καραϊσκάκη ή Δραγαμέστο;


Γράφει: ο Δραγαμεστινός


Νομίζω πως κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα οι κάτοικοι του χωριού μας, κάνανε δύο μεγάλα λάθη. Το πρώτο ήταν η μεταφορά του χωριού από τους πρόποδες της Βελούτσας στον κάμπο. Το δεύτερο ήταν η μετονομασία του, από «Δραγαμέστο» σε «Καραϊσκάκης».

 

Όσον αφορά το πρώτο λάθος, κάποιος σήμερα δυσκολεύεται να καταλάβει το σκεπτικό της μετακίνησης του οικισμού από μια καταπράσινη τοποθεσία στα 600 μέτρα υψόμετρο, με εξαιρετικό μικροκλίμα και προσανατολισμό, την οποία οι πρόγονοί μας προφανώς δεν επέλεξαν τυχαία. Και την μετακίνηση προς τα πουΚαταμεσής στον κάμπο, στις παρυφές της Βελαώρας, όπου το καλοκαίρι λιώνουν οι πέτρες κι ο νοτιάς κουβαλάειμπόλικη υγρασία από τον Αστακό.

 

Αναμφίβολα όμως μπορείς να βρεις και λογικά επιχειρήματα πίσω από αυτή την απόφαση. Για παράδειγμα οι κατολισθήσεις ήταν ένα σοβαρό ζήτημα (αν και κατά πόσο ήταν πραγματικά επικίνδυνες μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ). Επίσης η νέα θέση ήταν κοντά στις καλλιέργειες και κοντά στον οδικό άξονα, ενώ έδινε και μεγαλύτερες δυνατότητες επέκτασης του οικισμού σε σχέση με το ημιορεινό ανάγλυφο. Και βέβαια η απόφαση αυτή είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Το παλιό χωριό έχει δυστυχώς καταστραφεί τελείως, έχει ισοπεδωθεί,μετά από 50 χρόνια.

 

Το δεύτερο λάθος όμως μπορεί να διορθωθεί. Γιατί είναι λάθος η μετονομασία του χωριού από «Δραγαμέστο» σε «Καραϊσκάκης» θα ρωτήσει κανείς; Ο στρατηγός Καραϊσκάκης δεν είχε καμία σχέση με το χωριό μας, πέραν του ότι στρατοπέδευσε για λίγους μήνες εκεί (τέλη του 1825- αρχές του 1826). Δεν γεννήθηκε στο Δραγαμέστο,δεν πέθανε στο Δραγαμέστο, ούτε κατάγεται, ούτε έζησε εκεί. Υπάρχουν χωριά (πλέον και δήμος ολόκληρος), λεωφόροι, δρόμοι, πλατείες, γήπεδα κλπ, παντού στην Ελλάδα, που έχουν –και δικαίως–το όνομα του. Γιατί να υπάρχει ανάμεσα σε αυτά ένα ακόμα χωριό που να έχει το όνομα «Καραϊσκάκης» και όχι «Δραγαμέστο», ένα μοναδικό όνομα (δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα) που το συναντάς σε πολλές ιστορικές αναφορές; Αν πας για παράδειγμα στο μουσείο Μπενάκη θα δεις λαϊκή ζωγραφιά με την ναυμαχία του Δραγαμέστου (η οποία έγινε στον κόλπο του Αστακού).

 

Το πολύ αξιόλογο βιβλίο του συγχωριανού μας Γιάννη Δημητρούκα «Ιστορία του Δραγαμέστου/Αστακού και της περιοχής του στα νεότερα χρόνια» αποδεικνύει με ντοκουμέντα την σημαντική συμβολή του Δραγαμέστου στην ιστορία της Δυτικής Ελλάδας, μια συμβολή της οποίας η συνέχεια και ημεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές διακόπτεταιαπότομα με την μετονομασία του 1930. Ποιος θυμάται ποιο και που ήταν το Δραγαμέστο σήμερα, πέραν ίσως από κάποιους ντόπιους; Επίσης η λέξη Δραγαμέστο είναι πολύ πιο εύηχη από την λέξη Καραϊσκάκης η οποία με τα χρόνια έχει χάσει και το γραμματικό γένος και έχει ουδετεροποιηθεί. Όλοι πλέον λένε «το Καραϊσκάκη» και όχι «ο Καραϊσκάκης».

 

Νομίζω πως περίπου 100 χρόνια μετά, είναι καιρός το χωριό να αποκτήσει ξανά το αρχικό του όνομα, κάτι που θα το ξανασυνδέσει με το χώρο, τον χρόνοκαι την ιστορία του. Κάτι που θα περισώσει —έστω και σε γλωσσικό επίπεδο— κάτι από την ταυτότητα του. Και δεν είναι δύσκολο να γίνει. Για αρχή χρειάζεται μια συνέλευση των κατοίκων του χωριού που θα αποφασίσει την επαναφορά του παλιού ονόματος και θα μεταφέρει την απόφαση αυτή στον δήμο Ξηρομέρου για όλες τις περαιτέρω ενέργειες.

 

Η επαναφορά του ονόματος προφανώς δεν θα κάνει την ζωή των κατοίκων ευκολότερη, δεν θα αλλάξει την δύσκολη καθημερινότητά τους. Μακριά όμως από σωβινισμούς και εθνικισμούς, τα ονόματα κουβαλάνε μνήμες, κουβαλάνε συναισθήματα, κουβαλάνε την ιστορία την ίδια και καλό είναι να μην τα πειράζουμε. Είμαστε Δραγαμεστινοί (ή Δραγαμεστιανοί) και όχι Καραϊσκακιώτες.



 Δραγαμεστινός (dragamestinos@gmail.com)



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τεκμηριωμένη ανάλυση ενός ανθρώπου ,ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τα του Δραγαμέστου -Καραϊσκάκη ,αφήνοντας στον Αναγνώστη μέρος για κριτική σκέψη και κατάθεσης της διαφορετικής άποψης .
Πραγματικά χάρηκα την ανάγνωση και τους προβληματισμούς με τις παιδικές αναμνήσεις ,βιώματα και επιστημονικές αναφορές .
Παναγιώτης Στάικος

Ανώνυμος είπε...

Δραγαμέστο
μεστό και ωραίο όνομα

Ανώνυμος είπε...

Τι μπορει να σημαίνει ή ποια μπορεί να είναι η ετυμολογια στο όνομα του χωριού Δραγαμέστο.

Δραγαμεστινός είπε...

Είναι σύνθετο από το «Draga» που σημαίνει «Κοιλάδα» και το «Mĕsto» που σημαίνει «Τόπος». Δραγαμέστο δεν λεγόταν ο Αστακός όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά το παλιό Καραϊσκάκη. Ο Αστακός λεγόταν «σκάλα Δραγαμέστου».

Ανώνυμος είπε...

7.32 μ.μ. και ποιάς γλώσσας είναι οι δυο λέξεις ?

Κωνσταντίνος Παπακώστας είπε...

Λυπούμαι που τόσο νότια γίνονται τόσο αφελή σχόλια τα οποία δυστυχώς γίνονται αντικείμενο επαίνων. Προφανώς και το 1930 έγινε οριστική εκκαθάριση τοπωνυμίων και γεωγραφικών στοιχείων σλαβικών, αλβανικών, βουλγαρικών και τουρκικών η οποία είχε ξεκινήσει από τα χρόνια του Όθωνα. Πολλά τοπωνύμια επιμένουν ακόμα και σήμερα σε περιοχές που ελευθερώθηκαν από τους Τούρκους πριν από 190 έτη. Και κάποιοι σπεύδουν να τα υποστηρίξουν παρά το ότι έχουν περάσει όλες αυτές οι δεκαετίες, δηλαδή δε ζούν σήμερα όσοι τα είχαν ακούσει γιά πρώτη φορά. Γιατί αυτή η παλινδρόμηση; Γιατί τα θυμούνται; Γιατί επιζεί ο Χελμός, ο Βόλος και το Γολέμι;
Ξεπερνώντας τα αρχικά θετικά συναισθήματα της θύμησης των νεανικών χρόνων, στο βάθος βρίσκουμε σκοτεινά στοιχεία, που γίνονται παιχνίδια στα χέρια καθαρών προπαγανδιστών όπως ο πολύς Falmerayer. Ένα τέτοιο ιστολόγιο είναι αυτό του Smerdaleos.blog που προπαγανδίζει το τέλος της ελληνικής φυλής τον 7ο αι. μ. Χ. και την αντικατάστασή του από Σλάβους κι Αλβανούς.(Ο συγκεκριμένος είναι πολύ διαβασμένος και καλός γλωσσολόγος) Και καλά, οι Αλβανοί ήρθαν στη χώρα μας το 14ο αιώνα, οι Σλάβοι όμως ήταν εδώ μόλις γιά 150 έτη από το 643 ως το 786 μ.Χ. Γιατί λοιπόν επιμένουν οι σλαβικές ονομασίες, γιατί τέτοια είναι και το Δραγαμέστο ; Μήπως γιατί οι Σλάβοι δεν έφυγαν ποτέ από εδώ;
Και η συνεχής ανάμνηση όλων αυτών που γίνεται μ' αυτό τον αφελή τρόπο, προφανώς και θα δώσει λαβή στον εκάστοτε πρόεδρο της γειτονικής χώρας να μεταχειρίζεται ελεύθερα κι όχι νόμιμα πιά το όνομα "Μακεδονία". Αν λοιπόν είμαστε σοφοί, ας αφήσουμε τα παράπονα γιά το τί έκανε ο Βενιζέλος το 1930 κι άλλοι παλιότερα. Ονομασίες σαν το Δραγαμέστο (Δράγα= κοιλάδα; και μέστο= τόπος) ανήκουν στο σκοτεινό και θλιβερό παρελθόν της πατρίδας μας η οποία δε γνώρισε μόνο την οθωμανική, αλλά και άλλες πολλές ακόμα σκλαβιές, που έχουν ξεχαστεί από τις σημερινές γενιές που ζούν ελεύθερα μετά το 1830.
Ελπίζω ότι τέτοιοι αρθρογράφοι πρέπει πρώτα να προετοιμάζονται πριν γράψουν τόσο σοβαρά άρθρα. Αλλιώς, σύντομα θα ξεφυτρώσουν πολλά ανθελληνικά φρούτα μεταξύ μας. Αν πέρασε η δεν πέρασε ο Καραϊσκάκης ή ο Ανδρούτσος ή ο Παπαφλέσσας από δώ ή από εκεί, έχει πολύ λίγη σημασία. Ονομασίες σαν το Δραγαμέστο πρέπει να διαγραφούν οριστικά από τη μνήμη μας. Θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο φέτος στα 200 χρόνια, σε κείνους που θυσιάστηκαν γιά να είμαστε σήμερα ελεύθεροι απ' όλους.
Παρακαλώ πολύ να δημοσιευτεί το άρθρο επειδή στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.