Ροή Αναρτήσεων

75% οι κενές θέσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας



Τη «σφαγή» 40.229 υποψηφίων έδειξαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ , τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Από τους φετινούς υποψήφιους έμειναν εκτός 29.659, αν δεν συμπεριλάβουμε δηλαδή αυτούς που διεκδίκησαν μια θέση με το λεγόμενο 10%. Οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ υπολογίζονται περίπου στις 14.176. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

82% οι κενές θέσεις στη Γεωπονική Σχολή

Οι φετινές αλλαγές και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποδείχθηκε ότι επηρεάζουν πάρα πολύ και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι κενές θέσεις αγγίζουν ποσοστό της τάξης του 75%. Συγκεκριμένα στα πέντε Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, τρία στο Αγρίνιο και δύο στο Μεσολόγγι, υπάρχουν 979 θέσεις, οι επιτυχόντες όμως βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, ανέρχονται σε 241 υπολογίζοντας τους επιτυχόντες από τα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, αλλά και το 10%. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής έχουν τεράστιες απώλειες σε φοιτητές με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, που καταγράφει μονοψήφιο αριθμό εισακτέων. Ενώ μόνο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο κατάφερε να περιορίσει κάπως τις απώλειες έχοντας περίπου 70 επιτυχόντες στις 230 διαθέσιμες θέσεις του.

Μάλιστα να προσέξει κάποιος την εικόνα μόνο στα τρία Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία στη θεωρία είναι το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού τα άλλα Τμήματα οδεύουν προς μεταφορά στην Πάτρα ή κατάργηση, θα διαπιστώνει ότι το ποσοστό των κενών θέσεων ανέρχεται σε περίπου 82%, αφού για τις 635 διαθέσιμες θέσεις υπάρχουν μόνο 110 περίπου επιτυχόντες.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το μόνο Τμήμα που «διασώζεται» κάπως είναι το Ιστορικό Αρχαιολογικό στο Αγρίνιο, Τμήμα όμως που επίκειται η μεταφορά του στην Πάτρα βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος). Το Ιστορικό – Αρχαιολογικό έχει 110 επιτυχόντες και είναι το μόνο Τμήμα που κατάφερε να έχει ποσοστό πλήρωσης των θέσεών του πάνω από 50% καθώς έχει σχεδόν 190 θέσεις.

Η πανωλεθρία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ενδιαφέρον ότι σημειώνεται, αφού προηγήθηκε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστήμιου μέσα από συγχωνεύσεις Τμημάτων. Το συγκεκριμένο σχέδιο προχώρησε με το επιχείρημα της Συγκλήτου να προλάβει τις αρνητικές επιπτώσεις από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των Τμημάτων. Στην πράξη φάνηκε ότι το σχέδιο αυτό είτε δεν ήταν αρκετό, είτε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής λειτούργησε ως τσουνάμι για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της επαρχίας γενικότερα.

Μοιραία λοιπόν όταν υπάρχουν πλέον πανεπιστημιακά Τμήματα που τα αμφιθέατρά τους θα θυμίζουν σχολικές τάξεις… ή ακόμη και Τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων, ανοίγει μια συζήτηση για το μέλλον των Τμημάτων αυτών και ενδεχομένως για μια γενικότερη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, πιθανότατα με πρωτοβουλία και του Υπουργείου Παιδείας.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου μια μερική αναδιάρθρωση έγινε προκαταβολικά με πρωτοβουλία από το ίδιο το Ίδρυμα, δεν αποκλείεται μετά την πανωλεθρία των Τμημάτων στις βάσεις, το Ίδρυμα να επανέλθει με νεότερες προτάσεις… περαιτέρω αναδιάρθρωσης.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.