Ροή Αναρτήσεων

Περισσότερα από 4.000 στρέμματα επλήγησαν στο Αγρίνιο από τις χαλαζοπτώσεις – Πολλές ζημιές, λίγοι εκτιμητές



Περισσότερα από 4.000 στρέμματα επλήγησαν στο Αγρίνιο από τις χαλαζοπτώσεις. Πολλές ζημιές, λίγοι εκτιμητές όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως καμία τοποθέτηση στον ΕΛΓΑ Αγρινίου παρά την πρόσληψη 130 γεωπόνων συμβασιούχων. Εκκρεμεί η επιστροφή 4 εκτιμητών από την Βόρεια Ελλάδα
Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στην πρόσληψη 130 γεωπόνων συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ, οκτάμηνης διάρκειας, προχωρά ο ΕΛΓΑ χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Αιτωλοακαρνανία. Η προκήρυξη βγήκε βέβαια πριν πληγεί ο νομός από τις απογευματινές χαλαζοπτώσεις, που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν καθημερινές.

Σκοπός των προκηρύξεων αυτών ήταν να ενισχυθούν τα υποκαταστήματα του Οργανισμού στη Βόρεια Ελλάδα για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου η κακοκαιρία «genesis».

Στην Αιτωλοακαρνανία τα κενά ως προς τους εκτιμητές είναι αρκετά και επιπλέον, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν και τον τεράστιο όγκο δουλειάς, η υπηρεσία είχε αποστείλει προσωπικό προς ενίσχυση των κατά τόπους υπηρεσιών σε Πάτρα και Βόρεια Ελλάδα για αρκετό μάλιστα χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα ο ένας εκτιμητής που είχε αποσταλεί στην Πάτρα επέστρεψε στα καθήκοντά του στον ΕΛΓΑ Αγρινίου και έτσι η τοπική υπηρεσία μπορεί να συνδράμει στην διαδικασία που συνεχίζει να «τρέχει», καθώς μέχρι τώρα οι άνθρωποι του τοπικού υποκαταστήματος μπόρεσαν να κάνουν τις επισημάνσεις και εφόσον παρέλθει και το χρονικό διάστημα των 15 ημερών από την τελευταία χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Μακρυνεία, συγκεκριμένα στη Γαβαλού και τον Άγιο Ανδρέατην Παρασκευή 01/07/22, θα ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις.

Εκκρεμεί η επιστροφή από την Βόρεια Ελλάδα ακόμη 4 εκτιμητών για να επανέλθει η υπηρεσία σε μια κανονικότητα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι εν λόγω εκτιμητές, παρά το γεγονός ότι τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ εκεί θα ενισχυθούν με τα 130 άτομα.

Μετά τη συγκέντρωση και των τελευταίων δηλώσεων των παραγωγών, όπου θα υπάρχει και η εικόνα του όγκου δουλειάς, θα αποφασιστεί πόσους συμβασιούχους θα διεκδικήσει για να πάρει το υποκατάστημα του Αγρινίου, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

Το αίτημα για τους επιπλέον συμβασιούχους και τον αριθμό τους θα αποφασιστεί κατά τις επόμενες ημέρες και αμέσως θα υποβληθεί επίσημα στην κεντρική διοίκηση της υπηρεσίας.

Πέρα από τις επισημάνσεις που ήδη έχουν ολοκληρωθεί (η επίσκεψη υπαλλήλων του ΕΛΓΑ στα χωριά που επλήγησαν για να δουν τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί) εκκρεμεί η ολοκλήρωση των αιτήσεων των παραγωγών για τις ζημιές.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις. Μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις των πληγέντων σε όλη την περιοχή αφορούν περίπου 4.300 στρέμματα!
Επιστολή Παπαναστασίου στον ΕΛΓΑ

Οι σημαντικές ζημιές που καταγράφηκαν στο Αγρίνιο ανάγκασαν το δήμαρχο της πόλης Γ. Παπαναστασίου να ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζοτην άμεση και αναλυτική καταγραφή των ζημιών, ώστε να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφές της τάξης του 40% της παραγωγής κυρίως στα ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και τις λοιπές αροτραίες καλλιέργειες.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις που αποτυπώνουν την κατάσταση κάνουν λόγο για ζημίες της τάξεως του 40% στους συγκεκριμένους τομείς παραγωγής.

Ας σημειωθεί, ότι η εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα μίας απολύτως κακής χρονιάς για την αγροτική παραγωγή, δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που έχουν οδηγήσει στη ραγδαία και κατακόρυφη αύξηση του κόστους της αγροτικής δραστηριότητας ως άμεση συνέπεια της αύξησης των τιμών σε καύσιμα εργαλεία και αγροτικές ύλες (λιπάσματα, σπόροι κ.λπ.)», επισημαίνεται στην επιστολή.

Σημειώνεται δε, ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την απώλεια παραγωγής καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο έως και της ολοσχερούς απώλειας του εισοδήματος των αγροτικών οικογενειών.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.