Ροή Αναρτήσεων

Παναγιώτης Ηλ. Χολής:ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Κοινοτικές εκτάσεις
 


«Η προστασία των Κοινοτικών εκτάσεων απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και επιβίωση των κατοίκων των περιοχών τους, Η ενθάρρυνση των καλλιεργειών, απαραίτητη προϋπόθεση για να μη υπάρξει ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης»


-- Με το άρθρο 12και 4 του νόμου ΔΝΖ/1912 "για τη σύσταση δήμων και κοινοτήτων" και όπως αυτό ερμηνεύτηκε με το Νόμο 2798/1922,παραχωρήθηκε η κυριότητα και νομή, σε κάθε κοινότητα, των εθνικών βοσκήσιμων τόπων οι οποίοι περιλαμβάνονται μέσα στα όρια της περιφέρειας της κάθε κοινότητας

Οι εκτάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά, για βόσκηση από τα ποίμνια, του παραγόμενου σε αυτήν αυτοφυούς χορταριού και καλυπτόταν από συστάδες αγριελιών που αργότερα οι κάτοικοι τις εξημέρωσαν σε ελιές για ίδιον όφελος, διατηρώντας νόμιμα την επικαρπία αυτών και δεν ήταν δάσος. 



Όταν το Ελληνικό δημόσιο, με την διάνοιξη του δρόμου Αστακού – Μύτικα , αμφισβήτησε τις ιδιοκτησίες επικαλούμενο τον δασικό τους χαρακτήρα,  πολλές κοινότητες του δήμου μας προσέφυγαν στην ελληνική δικαιοσύνη, έναντι του δημοσίου. 


Οι κοινότητες δικαιώθηκαν με τελεσίδικες αποφάσεις και έκτοτε οι εκτάσεις ανήκουν σε αυτές .

 Ότι παρεμβάσεις γίνονται ή θα γίνουν στην περιοχή πρέπει να έχουν την έγκριση της κοινότητας και του Δήμου.

Για όλα τα παραπάνω, συμπερασματικά αποδεικνύεται ότι:

1. Σε κοινοτικές εκτάσεις δεν νομιμοποιείται το δασαρχείο να παρεμβαίνει χωρίς και τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων και του οικείου δήμου. 


2. Σε κοινοτικές εκτάσεις δεν νομιμοποιείται το δασαρχείο και οι διευθύνσεις δασών να γνωμοδοτούν θετικά ή αρνητικά για εγκατάσταση επενδύσεων χωρίς και τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων και του οικείου δήμου. 


3. Σε Κοινοτικές, αγροτικές εκτάσεις  δεν νομιμοποιείτε κανείς να εγκαθιστά και να αδειοδοτεί δραστηριότητες όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βοηθητικές ή υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για Ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων και του οικείου δήμου. 

4. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί τον βασικό ζωτικό χώρο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, που είναι οι θαμνο-χορτολιβαδικες, αγροτικές  κοινοτικές εκτάσεις.

- Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν στις κοινότητες για να εξυπηρετούνται οι γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων τους. Οι κοινότητες, οι κάτοικοι και ο δήμος είναι εκείνοι που θα πρέπει να αποφασίζουν ποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν στις εκτάσεις αυτές , με γνώμονα το συμφέρον των μελών της κοινότητας, του δήμου  και την προστασία του περιβάλλοντος.


-Με τα ανωτέρω δεδομένα, οι κοινότητες και ο Δήμος, πρέπει να συνεχίζουν να προστατεύουν την κυριότητα των εκτάσεών τους, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος, την εδαφική τους περιουσία και την νόμιμη χρήση  από τους δημότες τους και ειδικά από τους  κτηνοτρόφους.

Το δημόσιο επιχειρεί και θα επιχειρεί πάντα να επανακτήσει την κυριότητα, με διάφορα νομοθετήματα  με κύριο στόχο την παραχώρηση τους σε φιλικά ή μη ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και την αλλαγή χρήσης τους.   

Απέναντι στις όποιες επιθυμίες του δημοσίου, τις  αυθαιρεσίες του, αλλά και σε τυχόν αυθαιρεσίες των υπηρεσιών του, θα πρέπει να αντιδρούμε δυναμικά και με προσφυγές στην δικαιοσύνη.


-Αυτό πράττει η σημερινή δημοτική αρχή και αυτό θα πράξουμε και στην νέα μας θητεία, με την εντολή των δημοτών, γιατί η προστασία των Κοινοτικών εκτάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και επιβίωση των κατοίκων των περιοχών τους.

Παναγιώτης Ηλ. Χολής
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος 
"ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ"

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.