Ροή Αναρτήσεων

Καταρρέουν τα οικονομικά του Δήμου ; Μπαταχτσήδες και κακοδιαχείριση απειλούν να ρίξουν τον Δήμο στο γκρεμό



Γράφει -Σχολιάζει
ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Ξηρομέρου ήταν κάτι το αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς από Οικονομικά και Δημόσια Διοίκηση.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου και δεν έχουν καταρτισθεί ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα για το 2024 είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την οικονομική δυσπραγία του Δήμου, που, φαίνεται, να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο χρόνο, προσδοκώντας κάποια καλύτερη συγκυρία, ενδεχομένως κάποια έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, κοινοτικά Προγράμματα κλπ.

Έτσι, κάτι που έπρεπε να γίνει από τον Νοέμβριο ή έστω και από τον Ιανουάριο, δεν έχει ακόμα συμβεί. Και επειδή, προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ο Δήμος κάτω από την απειλούμενη οικονομική κατάρρευση προσφεύγει στην αύξηση όλων των Τελών, που κάποιοι λένε ότι θα είναι υπερβολικά για τα δεδομένα του Δήμου και τις αντοχές των πολιτών.

Αύριο η Δημοτική Επιτροπή καλείται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, οπότε κοντός ψαλμός...αλληλούια.

Αναμφισβήτητα τα οικονομικά του Δήμου είναι κακά, αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει και υπεύθυνους, που δεν μπόρεσαν ή αδιαφόρησαν να βάλλουν μια τάξη , να νοικοκυρέψουν τον Δήμο, όπως μέχρι τώρα μας έλεγε η Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για τις οφειλές από τα τέλη ύδρευσης, που , κατά ορισμένες πληροφορίες φθάνουν κοντά στα 800.000 ευρώ. Εάν το ποσό αυτό είχε εισρεύσει στο Δημοτικό Ταμείο, το πρόβλημα θα ήταν σήμερα αντιμετωπίσιμο, ή και ανύπαρκτο.

Για ποιους λόγους η Δημοτική Αρχή δεν βρήκε τον τρόπο να εισπράξει τα οφειλόμενα ; Γιατί δεν ασχολήθηκε σοβαρά και μετ επιμονής με τις παράνομες συνδέσεις, που όλο και αυξάνονται στα χωριά ;

Προφανώς γιατί κάτι τέτοιο θα είχε μείζον πολιτικό κόστος, τέτοιο, που θα έχανε ακόμα και τις εκλογές. Ο ίδιος το γνωρίζω αυτό πολύ καλά, γιατί ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, συνειδητά και αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε κόστος, διατύπωσα με επανειλημμένα άρθρα μου, την ανάγκη να δοθεί λύση στο μείζον , από κάθε άποψη, αυτό θέμα.

Όταν στο προεκλογικό παιχνίδι αποφεύγεις να πεις αλήθειες και να πάρεις τα δέοντα μέτρα, κερδίζεις μεν τις εκλογές, αλλά οδηγείς στα τάρταρα τον τόπο. Είναι, λοιπόν, θέμα επιλογής.

Πάντως ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το ακριβές ποσόν της συνολικής οφειλής, ούτε φυσικά και τους οφειλέτες, έστω και αν και κυκλοφορούν φήμες ότι σε κάθε χωριό υπάρχουν οι έξυπνοι μπαταχτσήδες και οι βλάκες καλοπληρωτές Δημότες.

Κάκιστη η αντιμετώπιση των υποθέσεων με δικαιούχους ποσών, που σέρνονται στα Δικαστήρια επί σειρά ετών ενώ θα μπορούσε να υπάρξει εξωδικαστική συμβιβαστική λύση. Αποτέλεσμα τα ποσά αυτά με τόκους και επιβαρύνσεις φθάνουν τα 400.000 ευρώ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ξεπερνούσαν τα 200.000 ευρώ.

Παρομοίως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί και το χρέος δανείων για επενδύσεις σε αγορά ακινήτων κλπ. Έτσι ο Δήμος καλείται σήμερα να καταβάλλει, αθροιστικά, το δυσβάστακτο ποσό των 700.000 ευρώ.

Τίποτα δεν έκανε η Δημοτική Αρχή ώστε να μειώσει το τεράστιο ποσό, που ξεπερνά ετησίως το 1 εκατ, ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν φρόντισε από μόνη της να προχωρήσει στη λειτουργία φωτοβολταικού πάρκου, ώστε να καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του Δήμου σε ηλεκτροδότηση. Εγκλωβίστηκε σε ένα υποτιθέμενο έργο, που θα γινόταν στην περιοχή του Μεσολογγίου με την σύμπραξη και άλλων φορέων, το οποίο όμως μάλλον , ποτέ δεν θα ολοκληρωθεί. Θα μείνει στα σχέδια....

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις που δημιουργούν οι προβλεπόμενες αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων του Δήμου αλλά και τυχόν πρόστιμα, που μπορούν να επιβληθούν γιατί ο Δήμος Ξηρομέρου δεν λειτουργεί ανακύκλωση, όπως έχει υποχρέωση από την Νομοθεσία Ευρωπαϊκή και Ελληνική.

Αύριο η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλό θα ήταν να μεταδοθεί ζωντανά,

έτσι ώστε να ακούσουμε τις θέσεις Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης.

Οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν καθαρά και ξάστερα και να προβούν σε συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνον σε κριτική εκ του ασφαλούς. Γιατί οι πάντες κρίνονται και πρέπει να κρίνονται.

Η κατάντια του Δήμου φέρει συλλογική ευθύνη, αλλά πρωτίστως, την καίρια, ευθύνη έχει η Συμπολίτευση. Καθαρά λόγια για την υπόθεση του νερού και όχι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.....

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.