Μια πρόσφατη μετακίνηση μέσω Αστακού για τα Ιόνια Νησιά ανέσυρε μνήμες από την πρόσφατη διεκδίκηση σύνδεσης του Μεσολογγίου με τα ίδια νησιά.
Η εξεύρεση θέσης για το αυτοκίνητο που θα επέστρεφε στον Αστακό ήταν δύσκολη υπόθεση. Με τα πολλά και ύστερα από μεγάλη αναμονή βρέθηκε θέση. Το πλοίο... γεμάτο άραξε στην πρωτεύουσα του Ξηρομέρου για να κατεβάσει τους επισκέπτες των νησιών. Όπως με πληροφόρησαν κάτοικοι, το φετινό καλοκαίρι το καράβι πήγαινε και ερχόταν γεμάτο. Και αυτό παρότι η ώρα άλλαξε, το πλοίο ξεκινούσε από τον Αστακό στις 7 το απόγευμα και δεν βόλευε.
Εν τέλει η γραμμή είναι βιώσιμη, γιατί αλλιώς θα σταματούσε, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το καράβι πλήρες. Παρά την δύσκολη πρόσβαση στον απομονωμένο Αστακό, παρότι το καράβι πάει σαν... βάρκα με 10 μίλια την ώρα, παρότι για Κεφαλονιά και Ιθάκη φεύγουν καράβια από πέντε λιμάνια, εντούτοις προτιμάται. Φανταστείτε ένα άλλο καράβι αν έφευγε από Μεσολόγγι και να κέρδιζε την διαφορά της απόστασης στη θάλασσα, πηγαίνοντας με 15 μίλια την ώρα.
Η απλή λογική, που δεν υπαγορεύεται από τα συμφέροντα του εκάστοτε ανταγωνιστή πλοιοκτήτη, λέει πως το Μεσολόγγι θα μπορούσε να αποτελέσει το πέρασμα της Ελλάδας που είναι πάνω από το αυλάκι προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Τι πρέπει να γίνει, όμως, αφού κανείς δεν τολμά να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στο Ιόνιο; Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπιστεί η κόκκινη γραμμή που θέτουν διάφορα συμφέροντα; Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πλοία σαν αυτό που είναι στον Αστακό θα μπορούσαν να αγοραστούν από μια εταιρεία λαϊκής βάσης. Μια εταιρεία που θα είχε εκατοντάδες ή χιλιάδες μικρομετόχους, στα πρότυπα αυτής της Ζακύνθου. Δήμοι, φορείς, επιμελητήρια, σύλλογοι, επιχειρηματίες θα μπορούσαν βάζοντας από ένα ικανοποιητικό ποσό, να υλοποιήσουν το όνειρο. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών και συνεταιρισμών, ούτε υπάρχουν μεγάλα κεφάλαια για να πέσουν.
Ωστόσο, ένας πεφωτισμένος ηγέτης που θα πίστευε και θα είχε τον τρόπο να πείσει και τους άλλους, ίσως να κατάφερνε κάτι. Η αναζήτηση πλοιοκτήτη αποδείχθηκε μάταιος κόπος και εάν, δήθεν, εμφανιστεί κάποιος θα αποσκοπεί στο να πάρει ωφελήματα ή να κατοχυρώσει κάποια άλλη γραμμή. Γι’ αυτό η ανάγκη στήριξης στις δικές μας δυνάμεις είναι πιο έντονη από ποτέ.

Tου ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΕΛΛΙΟΥ