Ροή Αναρτήσεων

ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ «ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΚΑ» ΚΑΙ «ΑΜΑΡΤΩΛΑ» ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΙ…

koi -agios-dimitrios-party2

Το κατηχητικό Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποίησε την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 »πραγματικό πάρτι«, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, των Αποκριών στους χώρους του πνευματικού κέντρου
του παρεκκλησίου της Ευαγγελιστρίας Αγρινίου. Η γιορτή διεξήχθη με επιτυχία, με τη συμμετοχή πλήθους παιδιών του Κατηχητικού, τα οποία συνέφαγαν και διασκέδασαν τραγουδώντας με τη συνοδεία του κυρίου Κωνσταντίνου και της κυρίας Καλλιόπης Παππά, μουσικών και υπευθύνων καθηγητών της χορωδίας του κατηχητικού του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
koi -agios-dimitrios-party3
koi -agios-dimitrios-party1
Η γιορτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  »ήταν μια προσφορά του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στα παιδιά του Κατηχητικού, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να εορτάσουν τις Αποκριές, με το πραγματικό τους νόημα, σε αντίθεση με άλλα «αποκριάτικα πάρτι» τα οποία ταυτίζουν τις Απόκριες με αρχαιολατρικά κατάλοιπα, τα οποία μάλιστα μεταδίδονται ως έθιμο στα παιδιά μας. Άλλωστε η ετοιμολογία της λέξεως Απόκριες (ακόμη και στη λατινική της μετάφραση «Καρναβάλι») σημαίνει την αποχή από το κρέας και την προετοιμασία του ανθρώπου μέσω της μετάνοιας και της καθάρσεως κατά την Τεσσαρακοστή, να γευτεί τους πραγματικούς καρπούς της Αναστάσεως του Κυρίου.
Παρόλα αυτά, η γιορτή των Αποκριών τείνει σήμερα να χάσει παντελώς το νόημά της, αφού ομοιάζει με παγανιστικά κατάλοιπα, όπως τα Βακχεία και τα Ανθεστήρια που εορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και τα Σατουρνάλια και τα Λουπερκάλια των Ρωμαίων, τα οποία μάλιστα συμπεριλάμβαναν το «κυνήγι του Λύκου», όπου ο νικητής ονομαζόταν «Βαλεντίνος» («Valentinus» εκ του λατινικού valentia = ισχύς), από όπου προέκυψε η δήθεν εορτή του «Αγίου Βαλεντίνου».
koi -agios-dimitrios-party4
Σε αντιδιαστολή, λοιπόν, με τα σημερινά δήθεν «αποκριάτικα πάρτι» τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν ακόμη και από την περίοδο των Χριστουγέννων στο Άργος Ορεστικό, το πραγματικό αποκριάτικο πάρτι έρχεται να καταδείξει ότι ο Χριστιανός νέος μπορεί να ψυχαγωγηθεί και να χαίρεται τη ζωή του χωρίς αμαρτία.»

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.