Ροή Αναρτήσεων

Σωστή ή λάθος η θέση του βιολογικού καθαρισμού του Αστακού και των σφαγείων;


Του κ. Παναγιώτη Στάικου.

Η άγνοια και ο λαϊκισμός στελεχών της Συμπολιτείας για το θέμα αυτό, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου κυρίου Γαλούνη προκαλούν τουλάχιστον γέλια. Αλήθεια έχει η Συμπολιτεία καμιά τεκμηριωμένη μελέτη έγκριτου επιστημονικού φορέα περί της ακαταλληλότητας της χωροθέτησης του Βιολογικού και των σφαγείων και δεν το γνωρίζω ή μήπως γίνανε οι φίλοι μας της Συμπολιτείας Ηλεκτρομηχανολόγοι ή Μηχανικοί Περιβάλλοντος;
Εγώ είμαι Γιατρός, αλλά σέβομαι απόλυτα την γνώμη των ειδικών Επιστημόνων και δεν το παίζω ξερόλας. Η χωροθέτηση του βιολογικού η μελέτη και η εξασφάλιση της αρχικής πίστωσης του έργου έγινε στην θητεία του προκατόχου μου Δημάρχου κυρίου Σαμαρά, από μεγάλο μελετητικό γραφείο, με την συνεργασία Ηλεκτρομηχανολόγων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, και οι μελέτες ήταν συμβατές με τους πιο αυστηρούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το έργο είχε προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια Ευρώ και τα έργα με προϋπολογισμό πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ απαιτούσαν δημοσίευση της δημοπράτησης του έργου και στις Βρυξέλες.
Όταν ανέλαβα 1/1/2007 απέμεναν οι τελευταίοι έλεγχοι των μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να γίνει η τελική έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου, και τον Ιούλιο του 2007 δημοπρατήσαμε το έργο, με αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε καμία ένσταση κατά της δημοπράτησης του έργου, και μετά από λίγο καιρό ξεκίνησαν τα έργα και προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς, μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου.
Επειδή στο 3ο ΠΕΠ, που είχε ενταχθεί το έργο, επί κυρίου Σαμαρά υπήρχαν τα μισά χρήματα υπέγραψα προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και εντάξαμε το έργο ως έργο γέφυρα στο 4ο ΕΣΠΑ με ποσόν 3.450.757,09 €, και όταν τελείωσε η θητεία μου το έργο είχε προχωρήσει στο 80% της κατασκευής του και ολοκληρώθηκε στην τρίτη θητεία του κυρίου Σαμαρά, εκτός από τις συνδέσεις των παροχών, που οι μισές περίπου έγιναν στην θητεία του κυρίου Γαλούνη και πιστεύω ότι σύντομα θα γίνουν και οι άλλες και θα λειτουργήσει το έργο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα το κάνει ο επόμενος Δήμαρχος.
Για δε τα σφαγεία η διαδικασία της χωροθέτησης και των μελετών του έργου της δημοπράτησης και της κατασκευής τους, έγινε εξολοκλήρου στην θητεία μου ως Δημάρχου Αστακού. Όλα τα σύγχρονα σφαγεία απαιτούν δύο βιολογικούς. Ένα τον λεγόμενο «προ-βιολογικό», ο οποίος απομένει να γίνει, ο οποίος διασπά τα βιολογικά υλικά (αίμα) για να καταλήξουν μετά στον βιολογικό, όπου γίνεται η επεξεργασία όλων των λυμάτων, για να καταλήξουν μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού με καθαρότητα πάνω από 95% στον τελικό αποδέκτη, που είναι η θάλασσα στην περιοχή της ''Βλύχας'', και σε απόσταση περίπου 800 μέτρα από την στεριά .(κατά την σύνταξη των μελετών, μελετήθηκαν και τα θαλάσσια ρεύματα του κόλπου του Αστακού, και έτσι τελικά επιλέχτηκε η συγκεκριμένη θέση του βιολογικού και των σφαγείων).
Θα σεβόμουν την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για καθυστέρηση λειτουργίας αυτών των πολύ σημαντικών έργων, αλλά τα υπόλοιπα μόνο αστεία μπορώ να τα χαρακτηρίσω, με τον χαρακτηρισμό να είναι πολύ ευγενικός και επιεικής, αφού ίσως κάποιος αγοραίος χαρακτηρισμός να ήταν πιο δόκιμος.
Αυτές οι αυθαίρετες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες θέσεις κανονικά δεν αξίζουν απάντησης, αλλά επειδή μου θύμισαν το 2006, που είχαμε βρεθεί συνυποψήφιοι και έλεγαν και τότε διάφορα αστήρικτα πράγματα, με αποτέλεσμα εκείνοι πήραν 2,6% και εγώ 45% και εκλέχτηκα Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, γι’ αυτό απάντησα.
Εάν επιμένουν πάλι στην ίδια τακτική τότε είναι σίγουρο πως στις επόμενες εκλογές θα πάρουν ποσοστό λιγότερο από 2,6% .
Οι πολιτικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές και δεν βλέπω κανέναν ως αντίπαλο ή εχθρό. Αντίπαλος μου είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου. Υποψήφιος Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να είναι ο καθένας και πρώτα ο εν ενεργεία Δήμαρχος. Από εμένα θα υπάρχουν μόνο πολιτικές θέσεις και κριτική επάνω σε θέσεις και προγράμματα, με σεβασμό στην προσωπικότητα και προπαντός στην οικογένεια του κάθε συνυποψήφιου.
Αυθαίρετες και αστήρικτες θέσεις όμως κάνουν κακό στον τόπο και τελικά εκθέτουν εκείνους, οι οποίοι τις εκφράζουν δημόσια.

Αστακός 5/7/2017

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Παναγιώτης Στάικος

Απλά Γιατρός και όχι Ηλεκτρομηχανολόγος ή Μηχανικός Περιβάλλοντος
Πρώην Δήμαρχος Αστακού


Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.