Μετάφραση

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

24.800,00 € για καθαρισμό χειμάρρου από την περιοχή της Τ.Κ. Καραϊσκάκη, έως τις εκβολές του από φερτές ύλες. Ο Δήμος Ξηρομέρου κατεπείγεται και πάλι.


Σε απ' ευθείας ανάθεση ποσού 24.800,00 € για καθαρισμό χειμάρρου από την περιοχή της Τ.Κ. Καραϊσκάκη, έως τις εκβολές του από φερτές ύλες προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου, λόγω κατεπείγοντος και πάλι, μιας και δεν γνωρίζει ότι τα ρέματα καθαρίζονται εν όψη του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.
Αντί λοιπόν σαν καλός νοικοκύρης ο Δήμος Ξηρομέρου, να κάνει τις ανάλογες τεχνικές περιγραφές το Καλοκαίρι και να προχωρήσει σε συνοπτικό διαγωνισμό για να καθαρίσει τα γνωστά και επικίνδυνα ρέματα του Δήμου μας, παίρνοντας την ανάλογη έκπτωση στο τίμημα επ' ωφέλεια του Δήμου και των δημοτών, προτιμά να δώσει τελείως αυθαίρετα τον ορισμό του κατεπείγοντος σε ένα αναμενόμενο γεγονός και να πάει με απ' ευθείας ανάθεση.
H κατ’ εξαίρεση διαδικασία της απ' ευθείας ανάθεσης, σαφώς προβλέπεται από την νομοθεσία, άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, που αναφέρει ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μπορεί «…ν’ αποφασίζει αιτιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών κι εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις».
Εμείς λοιπόν πολύ απλά θέτουμε σειρά ερωτημάτων:

1. Οι απ' ευθείας αναθέσεις στον Δήμο μας είναι εξαίρεση ή κανόνας;
Τα επίσημα στοιχεία απαντάν καθαρά σε αυτό και είναι διαθέσιμα από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ στον καθένα. Σχεδόν όλα τα χρήματα που κινεί ο Δήμος μας για έργα, μελέτες και προμήθειες, γίνονται με την μέθοδο της απ' ευθείας ανάθεσης.

2. Εφαρμόζονται σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις όπως λέει ο νόμος;
Τα επίσημα στοιχεία και πάλι απαντάνε. Είναι επείγουσα περίπτωση ότι κάθε Άνοιξη τα χόρτα μεγαλώνουν και πρέπει να κοπούν ή αυτό είναι γνωστό; Ότι τα οχήματα του Δήμου ασφαλίζονται κάθε χρόνο; Ότι τα σχολεία ανοίγουν το Σεπτέμβριο; Ότι αρχές Φθινοπώρου έχουμε έντονες βροχοπτώσεις και άρα πρέπει να καθαριστούν φρεάτια, ρέματα και χείμαρροι; Ότι εν όψει καλοκαιρινής σαιζόν καθαρίζονται παραλίες και χερσαίες ζώνες λιμανιών; Ότι για να λειτουργήσει κάθε χρόνο η ύδρευση και ο ηλεκτροφωτισμός απαιτούνται αναλώσιμα; Μην πούμε άλλα. Τα ξέρετε.
Τι συμβαίνει λοιπόν και ο Δήμος Ξηρομέρου σε μόνιμη βάση επείγεται; Θυμίζουμε επιπλέον ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τις λεγόμενες κατατμήσεις έργων (χωρισμός σε τμήματα), ώστε να φτάσουν στο ποσό που επιτρέπεται η απ' ευθείας ανάθεση. Εκείνος που προβαίνει σε κάτι τέτοιο, διαπράττει αδίκημα κακουργηματικό που ισοδυναμεί με υπεξαίρεση χρημάτων κι άλλα βαριά παραπτώματα.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της απ' ευθείας ανάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: