Ροή Αναρτήσεων

Σύλλογος ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ: Το παλιό έθιμο του Πάσχα "το Κάψιμο του Ιούδα" θα αναβιώσει ξανά μετά απο χρόνια στον ΑΣΤΑΚΟ!


           Μετά από πολλά χρόνια παύσης, όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών κ. Χρήστος Μπόνης, θα αναβιώσει και πάλι στον Αστακό "το Κάψιμο του Ιούδα"...
Αναλυτικά.....

          Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών  μετά την πρώτη ομολογουμένως  επιτυχημένη προσπάθεια για την αναβίωση των παλιών εθίμων στο χωριό μας (σημ. η πρώτη ήταν η λαμπαδηδρομία στις 28 οκτωβρη) έρχεται τώρα να αναβιώσει το έθιμο #βάρκα—ιούδας#
        Ένα  έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό. Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν  για να είναι στερεή  για λίγες ώρες  και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ, ένα όχημα την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού όπου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματο -αλευροπόλεμοσημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεζόμενοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΥΔΑ, δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες, αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά, κ.α.).........




   Στη συνέχεια με τον τερματισμό την διαδρομής, τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά  στην παραλία του Αστακού.

        Αυτό το έθιμο είχε επιβιώσει για πολλά χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξασθένησε  ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Έρχεται τώρα ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτων να το επαναφέρει για να ξεσκαρταρίσει τις μνήμες  στους παλιούς, τις ωραίες στιγμές των αθώων χρόνων.
         Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπρόεδρου του συλλόγου Κώστα Νικολάου εξασφαλίστηκε η βάρκα, το όχημα για να την περιφέρει, και οι εθελοντές για τις υπόλοιπες δουλειές.
      Θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα είστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας όχι μόνο σαν θεατές αλλά και στις βοηθητικές εργασίες που θα χρειαστούν. 
        Ήδη ο Σύλλογος Χοβολιωτων δια του προέδρου του έγινε κοινωνός της προσπάθειας μας και θα συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι αλλά και στο πιο δύσκολο δηλ. στον καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά το κάψιμο του Ιούδα.
       Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ξηρομερου  και συγκεκριμένα στο πρόεδρο του Διαμερίσματος Αστακού Νίκο Καλλισώρα  για την βοήθεια που δεσμεύτηκε οτι θα προσφέρει, στον οδηγό του οχήματος που θα #κοτσάρει# την βάρκα και στον σύλλογο Χοβολιωτων (οπως προαναφέρθηκε).

        Τις πιο θερμές ευχαριστίες βέβαια στους α/φους Πόλκα για την παραχώρηση της βάρκας. Χωρίς το βασικό αντικείμενο του εθίμου δεν θα είχαμε καμία εξέλιξη στην αναβίωση. Φυσικά τις υπόλοιπες ευχαριστίες στους Αστακιωτες μετά το τέλος της παράστασης και αφού διαπιστωθεί οτι συμμετείχαν οχι μόνο στον πόλεμο ζαρζαβατικών αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια να ξαναδοθεί καθαρή η πόλη μας στους κατοίκους για να γιορτάσουν την Ανάσταση.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.