Ροή Αναρτήσεων

Δραγαμεστινός:Ξηρόμερο ώρα μηδέν – ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε


Η παραγωγική και κατ’ επέκταση η κοινωνική ανασυγκρότηση ενός τόπου δεν είναι θέμα που μπορεί να αναλυθεί σε blogs και social media. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που συνδυάζει επιστημονική γνώση, πολιτικό σχεδιασμό και βούληση. Δεν γίνεται στο πόδι. Επίσης θέλω να επισημάνω εξ’ αρχής την άβολη θέση του ανθρώπου που εγκατέλειψε τον τόπο του, να φτάνει να συζητάει για την παραγωγική του ανασυγκρότηση. Και είναι άβολη γιατί ναι μεν εγώ από το εξωτερικό, ο άλλος από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα, μπορούμε να βρούμε εκατό δικαιολογίες για την φυγή μας (π.χ. στο Ξηρόμερο δεν μπορούσαμε να σπουδάσουμε ή δεν μπορούσαμε να εξασκήσουμε το αντικείμενο των σπουδών μας), η πραγματικότητα όμως είναι αδήριτη. Το Ξηρόμερο μας ανάθρεψε, η γη του κι ο ιδρώτας των κατοίκων του μας σπούδασαν κι εμείς προσφέρουμε την παραγωγική μας δύναμη αλλού, την ίδια στιγμή που ο τόπος ερημώνει, τα χωράφια ρημάζουν και τα σχολεία συνεχώς υποβαθμίζονται και κλείνουν. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσο δικαιούμαστε να μιλάμε. Μπορεί με το να γράφουμε και να συζητάμε για το Ξηρόμερο να προσφέρουμε κάτι. Μπορεί αυτό να είναι μια απλά ψευδαίσθηση και μια μορφή προσωπικής ψυχοθεραπείας για μας. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να κουνάμε το δάχτυλο στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί και φυλάττουν Θερμοπύλες.
Όπως νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι, η παραγωγική ανασυγκρότηση προηγείται της κοινωνικής. Για να αναζωογονηθεί η κοινωνία πρέπει να κινηθεί η οικονομία, να παραχθεί προϊόν, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να προσελκυσθούν εργαζόμενοι. 585 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι περίπου η έκταση του Ξηρομέρου και ο μόνιμος πληθυσμός του 11.500 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Μιλάμε για μια πυκνότητα πληθυσμού 20 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, την ίδια στιγμή που η μέση πυκνότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 81 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στην Αιτωλοακαρνανία 37. Από τους δήμους του νομού μας μόνο η Αμφιλοχία, που όμως έχει διπλάσια έκταση από το Ξηρόμερο και περιλαμβάνει τα ερημωμένα χωριά του Βάλτου, έχει μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού (15). Οι άνθρωποι λείπουν από το Ξηρόμερο και δη οι νέοι. Οι άνθρωποι που θα εργασθούν και θα φτιάξουν οικογένειες, απολαμβάνοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση. Πόσα χρόνια έχει να γίνει γάμος στις εκκλησίες κάποιων χωριών; Μόνο κηδείες γίνονται πλέον. Τα λιγοστά σχολεία που απέμειναν συνεχώς υποβαθμίζονται σε θέσεις. Το σχολείο στο Καραϊσκάκη που συγκεντρώνει παιδιά από όλα τα γύρω χωριά δεν πρέπει να έχει πάνω από 40 παιδιά. Πολύ λογικά θα υποβαθμιστεί, θα γίνει τριθέσιο, τετραθέσιο (αν δεν έχει υποβαθμιστεί ήδη). Βασική όμως και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να υπάρχουν άνθρωποι σε έναν τόπο είναι η εργασία.

Διαχρονικά νομίζω γίνονται τρία μεγάλα λάθη όσον αφορά τις προσπάθειες ανάπτυξης στο Ξηρόμερο, τα οποία θα μπορούσα να συνοψίσω σε τρεις φράσεις: α) περιμένοντας τους τουρίστες β) περιμένοντας τους επενδυτές γ) περιμένοντας το κράτος και την Ε.Ε. Ας τα δούμε με την σειρά.

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως το Ξηρόμερο για πολύ συγκεκριμένους λόγους (που ίσως αναλύσω σε άλλο κείμενο) δεν θα γίνει ποτέ προορισμός μαζικού τουρισμού. Το τουριστικό εισόδημα στην περιοχή μας θα είναι πάντα επικουρικό και θα αφορά ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Βεβαίως και πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές μας, βεβαίως και θα πρέπει να προσελκύσουμε επισκέπτες. Αναμφίβολα η θέση και η γεωμορφία του Ξηρομέρου το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για τον εσωτερικό τουρισμό καθώς και για ένα κομμάτι του ναυτικού τουρισμού. Κι αυτό δεν είναι λίγο, αλλά ο Μύτικας δεν θα γίνει ποτέ Μύκονος, ο Αστακός δεν θα γίνει ποτέ Σαντορίνη και το βελανιδοδάσος —αν και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης— δεν θα γίνει ποτέ Camino de Santiago de Compostela. Τα διάφορα συμπαθή λαογραφικά «μουσεία» που δημιουργούν στα χωριά, αναμφίβολα με πολύ αγάπη και μεράκι, διάφοροι σύλλογοι και ιδιώτες —και μπράβο τους— δεν θα γίνουν ποτέ τουριστική ατραξιόν. Ας αφήσουμε στην άκρη λοιπόν τις αυταπάτες.

Οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι αλλά δεν θα πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια στα υδροφίλια να τους περιμένουμε, καλλιεργώντας αστικούς μύθους για πεντάστερα ξενοδοχεία, Αμερικάνους, εμίρηδες, σεΐχηδες κι ό,τι άλλο γραφικό έχουμε ακούσει και διαβάσει όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για το κράτος, την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και την ευρωπαϊκή ένωση. Δεν βαρεθήκαμε τόσα χρόνια υποσχέσεις επί υποσχέσεων για έργα, και ρουσφέτια, δεν βαρεθήκαμε πυροτεχνήματα τύπου φωτοβολταϊκά;  Οι αλήστου μνήμης επιδοτήσεις για να μην παράγουμε(!) τέλειωσαν. Και σε τελική ανάλυση για να πιεστεί το κράτος να δημιουργήσει υποδομές και έργα (π.χ. σύνδεση με την Ιόνια Οδό) πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι και προϊόντα που θα τις χρησιμοποιήσουν. Χωρίς πληθυσμό και χωρίς παραγωγή δεν μπορείς να προσβλέπεις σε πολλά. Δεν μπορείς να έχεις ισχυρή θέση διεκδίκησης.

Καλό είναι βέβαια να εντοπίζεις τα προβλήματα αλλά θα πρέπει να προτείνεις ακροθιγώς και κάποιες λύσεις. Και λέω ακροθιγώς γιατί όπως είπαμε αυτά τα θέματα είναι πολύπλοκα και δεν αναλύονται σε blogs. Από την θαλπωρή του καναπέ μου θα σας πω λοιπόν μια σκέψη και πετάξτε την στα σκουπίδια. Πριν από αυτή όμως πρέπει να πω πως ο δήμος Ξηρομέρου όποιο δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης κι αν ακολουθήσει, πρέπει πρώτα από όλα να βάλει σε τάξη τα του οίκου του. Τι σημαίνει αυτό; Νοικοκυριό. Οι ιχθυοκαλλιέργειες για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι ατάκτως ερριμμένες στην παράλια ζώνη. Θα πρέπει να μαζευτούν όλες μαζί σε ένα ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει με τις χρήσεις γης (συγχωρέστε με, δεν ξέρω αν υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο—μπορεί και να υπάρχει), την τακτοποίηση των αλιευτικών σκαφών στους λιμενοβραχίονες, την διαχείριση των απορριμμάτων, τις παράνομες κι επικίνδυνες χωματερές κλπ. Νοικοκύρεμα και πάταξη των αυθαιρεσιών. Αυτό είναι το πρώτο.

Πάμε όμως στο δια ταύτα. Πεποίθησή μου είναι πως η ανάπτυξη στο Ξηρόμερο —αν έρθει— θα έρθει από την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την αλιεία και κατά δεύτερο λόγο από την μεταποίηση. Αυτές ήταν οι παραγωγικές «ατμομηχανές» της περιοχής μας διαχρονικά, αυτές θα είναι και στο μέλλον. Ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να τραφεί. Πάντα θα υπάρχει μια συνεχώς διευρυνόμενη αγορά για αγροτικά, κτηνοτροφικά και προϊόντα αλιείας. Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε τον τόπο μας με βιορευστά και τοξικά απόβλητα. Δεν χρειάζεται να γίνει το Ξηρόμερο ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης. Χρειάζεται όμως να δουλέψουμε. Καμία σοβαρή λύση δεν θα είναι εύκολη και δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Θα αναφερθώ στο δικό μου το χωριό, αλλά νομίζω το ίδιο μπορεί να γίνει σε όλο το Ξηρόμερο.

Το Καραϊσκάκη και το Βασιλόπουλο —που ουσιαστικά είναι ένα χωριό και κάποια στιγμή πρέπει να συνενωθούν και διοικητικά γιατί αφενός αποτελεί αστείο, αφετέρου κέρδος μόνο θα έχουν από την συνένωση— διαθέτουν έναν κάμπο. Μικρός κάμπος μεν και με δυσκολίες στην άρδευση, ικανός όμως για να θρέψει γενεές επί γενεών μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή τα νεότερα χρόνια στην γη αυτή προστέθηκε και το Λεσίνι, ο λεγόμενος «βάλτος» που αρδεύεται κανονικά. Ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν την αποτελεσματική καλλιέργεια αυτής της γης και την δημιουργία ικανού παραγόμενου προϊόντος που θα φέρει και ικανό εισόδημα; Πρώτον τα αγροτεμάχια είναι μικρά και οι ιδιοκτησίες κατακερματισμένες. Άλλος έχει μισό στρέμμα εδώ, ένα στην άλλη άκρη, πέντε παραπέρα, πενήντα στο βάλτο. Το κόστος της καλλιέργειας είναι ασύμφορο. Δεύτερον πολλά χωράφια είναι παρατημένα από ανθρώπους που είτε έχουν φύγει από την περιοχή, είτε έπαψαν να τα καλλιεργούν για διάφορους λόγους. Τρίτον μιλάμε κατά κύριο λόγο για μικρούς παραγωγούς, χωρίς τα κατάλληλα μέσα παραγωγής και χωρίς την ικανότητα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία κι ένας αυξανόμενος με γεωμετρική πρόοδο πληθυσμός που πρέπει να τραφεί. Πρέπει να παράγεις μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο. Οι μέθοδοι παραγωγής πρέπει να είναι σύγχρονες και να παρακολουθείς διαρκώς τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Όλα αυτά τα χωράφια, όλη αυτή η γη λοιπόν, θα μπορούσε να συνενωθεί σε μια μεγάλη ενιαία καλλιεργητική έκταση υπό την σκέπη μιας επιχείρησης. Τώρα αν αυτή η επιχείρηση θα είναι λαϊκής βάσης, κοινοτική, δημοτική, συνεταιριστική είναι θέμα προς συζήτηση. Θα πρέπει προφανώς να καταρτιστεί ένα λεπτομερέστατο business plan, που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες μελέτες και θα λύνει σημαντικά ζητήματα, όπως το από που και με ποιους όρους μπορεί να δανειοδοτηθεί μια τέτοια επιχείρηση, σε ποιες αγορές θα απευθύνεται, ποια ή ποιες καλλιέργειες θα επιλεγούν, ποια τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, αν θα είναι βιολογικές ή όχι, πως θα γίνει η προώθηση κλπ.

Δεν μιλάω για κολεκτιβοποίηση, ούτε για σοβιετικό μοντέλο. Σε καπιταλισμό ζούμε. Οι ιδιοκτήτες δεν θα χάσουν τις περιουσίες τους. Σε αυτούς θα συνεχίσουν να ανήκουν τα χωράφια. Θα τα παραχωρήσουν προς εκμετάλλευση στην επιχείρηση μέσω συμβολαίου και με αντάλλαγμα μέρισμα (μετοχές) σ’ αυτή για όσο καιρό συμμετέχουν. Το μέρισμα του καθενός θα είναι ανάλογο της γης που προσφέρει. Όσοι προσφέρουν και εργασία εννοείται θα αμείβονται ξεχωριστά για αυτή. Οι μέτοχοι, οι μερισματούχοι, θα μοιράζονται τα κέρδη ενώ ένα μικρό μέρος από αυτά θα επιστρέφει στην κοινότητα για κοινωφελή έργα. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα κι αυτοί που έχουν τα χωράφια τους παρατημένα και τα διαθέτουν στην επιχείρηση, θα έχουν ένα εισόδημα. Εννοείται πως από την στιγμή που μιλάμε για ενιαία καλλιεργητική έκταση, φυσικά σύνορα μεταξύ των ιδιοκτησιών δεν θα υπάρχουν, αλλά πλέον η τεχνολογία επιτρέπει την αποτύπωση των ορίων χωρίς να χρειάζονται περιφράξεις με ακρίβεια εκατοστού. Θα υπάρχει δηλαδή σαφώς καταγεγραμμένο το τι ανήκει και σε ποιον.

Η μαζική καλλιέργεια μπορεί να φέρει και θυγατρικές, αλλά και ανεξάρτητες, μεταποιητικές και τυποποιητικές επιχειρήσεις. Και εκτός της αγροτικής παραγωγής το ίδιο μπορεί να γίνει και με την κτηνοτροφία και την αλιεία. Γιατί να υπάρχουν 50 ψαράδες σε Αστακό και Μύτικα (αμφιβάλω πολύ αν είναι τόσοι) και να μην υπάρχουν 3-4 μεγάλα συνεταιριστικά αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης, που θα φέρνουν ψάρι πελαγίσιο, φρέσκο κι από πίσω ίσως μια επιχείρηση διαλογής, συσκευασίας και διανομής;

Εμείς οι Έλληνες κι οι Ξηρομερίτες ειδικότερα, έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την ιδιοκτησία. Αδέλφια σφάζονται για τα χωράφια και οικογένειες διαλύονται. Ο καθένας θέλει την περιουσία του ακόμα κι αν την αφήνει ανεκμετάλλευτη και πληρώνει μόνο φόρους. Τα σοβαρά προβλήματα όμως απαιτούν και ριζικές λύσεις. Απαιτούν πρώτον πολύ δουλειά (αρκετά με τους εμίρηδες) και δεύτερον αλλαγή συνηθειών και νοοτροπίας. Η παραπάνω πρόταση σίγουρα θα συναντούσε σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες. Δεν έχω αυταπάτες. Τέτοιου είδους συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχω δει στο εξωτερικό και αποδίδουν εξαιρετικά. Σίγουρα όμως το Ξηρόμερο έχει ιδιαιτερότητες που εγώ τώρα που γράφω αυτό το κείμενο δεν μπορώ να σκεφτώ. Το διακύβευμα είναι όμως πολύ σημαντικό. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό όσον αφορά την παραγωγική εκκίνηση της περιοχής και όχι μπαλώματα, σε μερικές δεκαετίες (όχι πολλές) το Ξηρόμερο θα αποτελείται από μια έρημη ενδοχώρα με δυο υποβαθμισμένες παραθαλάσσιες πληθυσμιακές εστίες.

Γεμίσαμε την Ελλάδα με δημοσίους υπαλλήλους. Όπου κι αν πας, σε οποιαδήποτε υπηρεσία παντού στην Ελλάδα, θα συναντήσεις υπάλληλο Ξηρομερίτη. Φτάνει. O τόπος μας θα πάει μπροστά με σύγχρονους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες. Όχι με γκαρσόνια και δημοσίους υπαλλήλους.

—Δραγαμεστινός 
(dragamestinos@gmail.com)

Υ.Γ. Βεβαίως μαζί με την προτεινόμενη λύση μπορεί να υπάρξει παράλληλα και η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που θα παράγει και θα συσκευάζει λάδι, μέλι, αρωματικά φυτά, ζαρζαβατικά κλπ. Αυτά όμως θα λειτουργούν σαν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Δεν μπορούν να δώσουν δυναμική ώθηση στην οικονομία του τόπου.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ Φίλε Δραγαμεστινέ δέν είπαν απο το δήμο ούτε γιατί παραιτήθηκε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου και περιμένεις παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση ?
Δραγαμεστινέ Φίλε εάν περιμένεις τζάμπα και βερεσέ περιμένεις τόσο σοβαρές αλλαγές.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση ,που πλέον τα blogs αγαπητέ φίλε Δραγαμεστινέ έχουν πάρει στις ημέρες μας την θέση των εφημερίδων ,παρά το αρνητικό ότι υπάρχουν κάποιοι δήθεν ανώνυμοι ,οι οποίοι προκειμένου να βγάλουν απωθημένα τους βυσσοδομούνε με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις και απωθούν ανθρώπους με άποψη να την καταθέσουν .!!!
Για εμένα ήταν όλο αυτό το κείμενο μια ευχάριστη έκπληξη και να μου επιτρέψεις να απομακρύνω τις κάποιες ενοχές, γιατί αναγκαστήκατε να αναζητήσετε μια καλύτερη ευκαιρία κάπου αλλού .
Αυτό δεν συνιστά προδοσία της γης που σας μεγάλωσε από την στιγμή που με δύσκολες συνθήκες βγήκατε από την κοιλιά της ηρωίδας μάνας σας .
Μακάρι να σε μιμηθούν και άλλοι και να καταθέτουν με τέτοιο τεκμηριωμένο τρόπο τις σκέψεις -προτάσεις τους .
Δυστυχώς λόγω της παγκόσμιας πλέον αστυφιλίας ,αλλά και ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου κεντρικά σχεδιασμένου ,είμαι πολύ απαισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής Υπαίθρου και άρα και του Ξηρομέρου και ρεαλιστικά δεν βλέπω περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών για να δημιουργήσουν την ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας στην Ελληνική Ύπαιθρο και πολύ περισσότερο σε έναν τόπο όπως το Ξηρόμερο ,όπου οι πέτρες είναι περισσότερες από το εύφορο χώμα ,γι αυτό βλέπω τους νέους μας, να εγκαταλείπουν το Ξηρόμερο ,το οποίο νομοτελειακά μακροχρόνια ,αν θελουμε να είμαστε ρεαλιστές ,όσο και να μας στεναχωρεί Βουλιάζουμε .
Μακάρι να μην γίνει αυτό, αλλά όταν το 2001 μόνο ο Δήμος Αστακού είχε 14.000 μόνιμους κατοίκους και 20 χρόνια μετά το 2020 ο Δήμος Ξηρομερου δεν φθάνει τις 12.000 κατοίκους ,με τρομάζει ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Ξηρομερου το 2030 .
Αν και από την φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος ,στο ερώτημα αλλάζουμε ή βουλιάζουμε ,πολύ φοβάμαι πως αναπόφευκτα οδηγούμαστε στην δεύτερη διαπίστωση .
Με εκτίμηση
Dr. Παναγιώτης Σταικος
Πρώην Δήμαρχος Αστακού .

Ανώνυμος είπε...

Κε Παναγιώτη Στάϊκο δέν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο
έτσι θα πόρεύεται η περιοχή μσς και τίποτα να μήν γίνει
απο την πλευρά της πολιτείας η ίδια η ροή των πραγμάτων
μεταβάλει κάποια έστω πράγματα για την κοινωνία μας.
ας ελπίσουμε εστω και αόριστα στο κσλύτερο για την κοινωνία μας.
καλημέρα σε όλους μας

Δραγαμεστινός είπε...

Αγαπητέ δήμαρχε κι εγώ δεν είμαι αισιόδοξος. Ψάχνω να βρω πως μπορεί να γίνει ένα θαύμα. Αν γίνει εκ των έξω καλοδεχούμενο, αλλά επειδή δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό, ας δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι εκ των έσω. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με τις δικές μας μικρές (ή μεγάλες) δυνάμεις. Η ιδέα της συσπείρωσης σε σύγχρονες αγροτικές επιχειρήσεις είναι απλά μια σκέψη που βασίζεται στο «η ισχύς εν τη ενώσει». Κι επειδή η πολιτική δεν πρόκειται να ενώσει ποτέ αυτό τον τόπο, ας το κάνει τουλάχιστον η επιχειρηματικότητα. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες καλύτερες ιδέες που θα εστιάζουν στην ρίζα του προβλήματος, που κατά την γνώμη μου είναι η καταστροφή της παραγωγής διαδικασίας στην περιοχή και η παρεπόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση. Για να μπω στα δικά σας τα χωράφια, ο τόπος χρειάζεται απινίδωση κι εμείς πάμε με ασπιρίνες.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο τι θα ηθελες για τον τοπο σου και αλλο τι πραγματικα μπορει να γινει. φιλε δραγαμεστινε η γεωργια και η κτηνοτροφια δεν θα αναστηθουν για τα επομενα 20 χρονια τουλαχιστον.με τετοια αυξηση στα κοστη και τοση μειωση στα εσοδα αν δεν ηπυρχαν οι επηδοτισεις δεν θα ασχολουνταν κανενας.

Ανώνυμος είπε...

δραγαμαστινέ δές τα χρέη που έχουν κάποιες ΤΟΕΒ και μπορεί να βγεί ενα πρώτο ή αρχικό συμπέρασμα.

Ανώνυμος είπε...

αυτο που ακούσαμε να λέγεται ότι
θα μπεί ο δήμος : << σε τροχιά ανάπτυξης >>
είναι να μήν πώ τί είναι.

Ανώνυμος είπε...

διαστημόπλοιο

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΑΣΩΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΘΡΟ "ΑΝΩΝΥΜΟ" ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ....ΚΟΙΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΩ , ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΩ...ΧΑΧΑΧΧΑΧΑ ΜΠΟΛΕΤΑ......

Ανώνυμος είπε...

τι θέλεις να πεις οτι η ανάρτηση είναι του Στάικου.?

Δραγαμεστινός είπε...

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό. Πιθανότατα έτσι είναι όπως τα λέτε. Κάτι πρέπει να γίνει όμως παρόλο που είμαστε στο καναβάτσο. Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να σηκωθούμε. Ίσως ο δήμος θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν διάλογο με την κοινωνία με τίτλο π.χ.“Ξηρόμερο 2050” που να περιλαμβάνει ανοιχτές συνελεύσεις, επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες κλπ. Πέρα από την καθημερινότητα, το μείζων πρόβλημα της περιοχής είναι το δημογραφικό που συνδέεται άμεσα με την καταστροφή της παραγωγικής βάσης. Κάπως πρέπει να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη πορεία.

Δραγαμεστινός είπε...

Αν εννοείται πως εγώ που έγραψα το κείμενο είμαι ο κος Στάικος κάνετε λάθος. Επειδή το ύφος του σχολίου σας δείχνει κακή προαίρεση δεν πρόκειται να μπω στον κόπο να σας αλλάξω γνώμη. Μπορείτε να πιστεύετε ό,τι θέλετε.

Δραγαμεστινός είπε...

Δεν περιμένω από κανέναν τίποτα. Σκέφτομαι φωναχτά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σαν κοινωνία, σαν σύνολο. Δεν είναι θέμα του δημάρχου ή του αντιδημάρχου ή κανενός άλλου προσωπικά. Ο δήμος είναι ο κόσμος, οι πολίτες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον εκάστοτε δήμαρχο να λύσει ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν είναι μια λάμπα που κάηκε. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο δήμαρχος είναι να ξεκινήσει μια οργανωμένη και ουσιαστική συζήτηση. Αυτό ναι. Αλλά κι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το κάνει δημιουργώντας μια επιτροπή, μια συλλογικότητα, που θα ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της δημογραφικής και παραγωγικής καταστροφής της περιοχής. Οι σύλλογοι δεν είναι μόνο για να διοργανώνουν χορούς και να στέλνουν email με “χρόνια πολλά” Χριστούγεννα και Πάσχα.

Δραγαμεστινός είπε...

Συμφωνώ για το συμπέρασμα, αλλά το χρέος των ΤΟΕΒ ή του δήμου και οποιοδήποτε γενικά χρέος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκάψουμε ένα λάκκο και να πέσουμε μέσα περιμένοντας να πεθάνουμε. Όλη η Ελλάδα χρεωμένη είναι.

Ανώνυμος είπε...

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και εάν θέλουμε ανασυγκρότηση της παραγωγής βιομηχανικών ειδών και τεχνολογίας και παραγωγή αγροτικών προϊοντων,
είναι θέμα κεντρικών πολιτικών επιλογών και δέν γίνετει μέσω πολιτιστικών συλλόγων ή συλλόγων σε δήμους γενικότερα.

Ανώνυμος είπε...

Ωστόσο Φίλε μας Δραγαμαστινέ
κάθε συζήτηση που γίνεται σε θέματα που αφορά την κοινωνια μας και όλους μας είναι η δημόσια συζήτηση αναμφίβολα κοινωνικά ωφέλιμη.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ
αλλά εμείς νομίζουμε και κάνουμε λές κι' είμαστε ξεχρέωτοι.
καληνύχτα και στοϋς "χρεωμένους" και στους "ξεχρέωτους"

Ανώνυμος είπε...

XAXAXAXAXXAAX "Kε Δραγαμεστινέ" εαν νομιζετε οτι τρωμε κουτοχορτο γελιεστε. Τουλαχιστον κοιταξτε οταν απαντατε, να απαντατε διαφορετικα απο οταν απαντατε σαν Σταικος....δεν μπαινετε και οι δυο σας (χαχαχαχ) στον κοπο να απαντησετε τον τελευταιο καιρο.....χαχαχχαχχαχχ ΗΜΑΡΤΟΝ ΛΙΓΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Ως αναγνώστης του παρόντος blog νομίζω ότι :
είναι άλλος πολιτικός σχολιαστής ο κ. Σταικος και άλλος πολιτικός σχολιαστής είναι ο Δραγαμεστινός
ετσ νομίζω και σέβομαι καθε άλλη άποψη.

Ανώνυμος είπε...

σε τί δέν γίνεται απαντηση
τι εννοείς

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ........

Ανώνυμος είπε...

Οτιδήποτε κι εάν διαβάζω αρχικά 50 % το θεωρώ αληθεια και 50 % ψέμα.
και αφηνω το χρόνο να επιβεβαιωσει ότι γραφονται εδώ στα τοπικά blogs.
εδώ νομιζω με σιγοριά 99,999999999 %
οτι ο Δρσγαμεστινός είναι ο Δραγαμεστινός.

Ανώνυμος είπε...

Και άρα,
ο Στάίκος είναι 100 % ο πασίγνωστος γιατρός Στάϊκος

Ανώνυμος είπε...

ΗΜΑΡΤΟΝ......ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ, ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥ.....ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΒΛΕΠΕΙ .....ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ....

Ανώνυμος είπε...

1. ο γιατρός ειν ο μονος που απανταει σε οτι ερωτηθει

2. έχεις κανένα χαρτί που να λεει οτι ο κ. Σταίκος ειναι απ' το Δρσγαμέστο-Δραγαμεστινός ?

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΒΡΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΣΤΑΙΚΟΣ- ΔΡΑΦΑΜΕΣΤΙΝΟΣ) ΠΑΘΑΝΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ.....ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΠΩΣ ΕΙΣΤΕ 2 ΨΥΧΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

και συ που το βλέπεις το παράδοξο. ? είναι αφύσικο να ταιριάζουν δύο.

Ανώνυμος είπε...

Δραγαμεστινέ !
Ο αναδασμός ή η συνένωση καλλιεργήσιμων διάσπαρτωνν μικρο/αγροτεμαχίων
σε μια μεγαλύτερη και ενιαία έκταση κσλλιεργήσιμης γής
μπορεί να είναι ένας τρόπος καλύτερος ώστε να αυξηθεί η παραγωγή αγροτικών και συναγωνίσιμων προϊόντων.
Και αυτό να γίνει όχι με την μέθοδο της προσωρινής παραχώρησης ή ενοικίασης των μικρών σε έκταση χωριαφιών, αλλά να γίνει με την οριστική παραχώρηση-αγορά των μικρών χέρσων χωριαφιών σε επαγγελματίες αγρότες καλλιεργήσιμης γής και με ισχυρά οικονομικά κίνητρα απο το κράτος στους νέους επαγγελματίες και με προοπτική νέους αγρότες.



Ανώνυμος είπε...

Ισχυρά οικονομικά κίνητρα και στις δύο πλευρές.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ομως δέν θέλουμε να εχουμε αυτάρκεια
σε διατροφικά προϊόντα ?

Δραγαμεστινός είπε...

Ναι, ο τρόπος δημιουργίας μεγάλων, αποδοτικών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι συζητήσιμος. Κι αυτό είναι μια πολύ καλή σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί σε μια τέτοια ενδεχόμενη προσπάθεια
αναδασμού ή συνένωσης καλλιεργήσιμης γής,
να υπάρχει η ελεύθερη δυνατότητα επιλογής
σε δύο εναλλακτικες μορφές ανάπτυξης:
-σε συνεταιριστική βάση , ή
-σε ατομική μορφή ανάπτυξης

Ανώνυμος είπε...

Η δυνατότητα μεγαλύτερης έκτασης καλλιεργήσιμης γής ανα μονάδα πσραγωγής, συνεταιριστικής ή ατομικής μονάδας παραγωγής , μπορεί λογικά να πούμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα ανασυγκρότησης ή αναδιάρθρωσης της παραγωγής.
Τα αρδευτικά έργα επίσης
Και υποστήριξη της δυνατότητας διάθεσης-πώλησης της όποιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Ανώνυμος είπε...

Ενα τεχνικό εργο άρδευσης που μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής είναι η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος των Αχυρών.

Ανώνυμος είπε...

Και η ολοκλήρωση του έργου του φράγμστος των Αχυρών
θσ ενισχύσει και το ηθικό κίνητρο των καλλιεργητών προς την κστεύθυνση της συνένωσης μικρών αγροτεμαχίων γής.

Ανώνυμος είπε...

Σωστα 2ψυχες σε 1 σωμα....🤣🤣🤣🤣🤣ποιον κοροιδευεται ρε....αντε απο εδω αηδια καταντησατε αθλιοι

Ανώνυμος είπε...

ρε .....πανάθλε. είπα εγώ να γίνονται ζεύγη, τα δύο του ίδιου φύλου μεταξύ τους ?
αυτό κατάλαβες << γάϊδαρε >> ? 'ούστ'

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 10:51-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΙΚΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΖΕΥΓΟΣ ....ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ......ΣΤΑΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ- ΑΠΑΝΤΑΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Παναωτη παραληρεις

Ανώνυμος είπε...

257 δέν το είπες ευθέως και ακριβώς. αλλά το άφησες να ενοηθεί.
κανει τετοια πράματα ? ο γιατρός είναι σοβαρός.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.