Ροή Αναρτήσεων

Λουκέτο και στα Δημοτικά ΚΔΑΠ; – Έντονο το πρόβλημα στους δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ακτίου – Βόνιτσας

 

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης*

“Λουκέτο και στα Δημοτικά ΚΔΑΠ;” Αυτό καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), ως αποτέλεσμα της “πρωτοφανούς, επικίνδυνης και καταστροφικής εξέλιξης του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με τη χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικά”.

Με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν για πρώτη φορά εκτός δημοτικών ΚΔΑΠ, αφού μητέρες που πληρούν στο έπακρο τα κριτήρια της δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής”, με υψηλή μοριοδότηση ή είναι τρίτεκνες, πολύτεκνες και άνεργες με χαμηλά εισοδήματα, φέτος αποκλείονται από τη διανομή voucher και τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους στα δημοτικά ΚΔΑΠ, μετά από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης!

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΣΕΚΔΑΠ το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην Αιτωλοακαρνανία, αφού αναφέρεται πως στους δήμους Ακτίου-Βόνιτσας και Ναυπακτίας αποκλείστηκαν σχεδόν το 50% των παιδιών, ενώ στο Δήμο Μεσολογγίου περίπου τα 2/3 των παιδιών!

Αν δεν αλλάξει άμεσα και ριζικά αυτή η κυβερνητική επιλογή, τότε τα δημοτικά ΚΔΑΠ με πληρότητά παιδιών κατόχων voucher από 25% έως 60%, θα έχουν τον επόμενο μήνα τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης λόγω μειωμένων εσόδων. Με δεδομένη δε την κάκιστη ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του ΥΠΕΣ, τότε με μαθηματική ακρίβεια η πλειοψηφία των δημάρχων θα κλείσει ή θα συγχωνεύσει τις υπάρχουσες δομές.

Εκτός όμως του άδικου αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών, μια νέα στρατιά ανέργων εκπαιδευτικών θα προστεθεί στις λίστες του ΟΑΕΔ, του άνω του 1 εκατ. τωρινών ανέργων της χώρας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν με απόλυσημετά από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής υπηρεσιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εκτιμούν πως πρόκειται για “σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης”, ένεκα της “νεοφιλελεύθερης πολιτικής προσέγγισης αυτορρύθμισης των δομών από τους κανόνες της αγοράς και όχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικά και έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας”.

Αναρωτιούνται δε τι απέγινε η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία “δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (παιδικών, ΚΔΑΠ κλπ)”;

Ότι απέγιναν και οι πολλές αποφάσεις όλων των οργάνων της αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δημοτικών Συμβουλίων. Πετάχτηκαν στον κάλαθο των εύκολων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Οι δήμαρχοι και τα  Δημοτικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα ΤΩΡΑ, μαζί με τους εργαζόμενους στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ:

  1. Τη διάθεση των αναγκαίων πόρων ώστε να χορηγηθούν voucher σε όλες τις μητέρες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια της πρόσκλησης, ώστε πράγματι ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΔΑΠ.
  2. Να ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ .

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.