Ροή Αναρτήσεων

Υγεία και Φάρμακο: Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές – όχι στην απαξίωση και στους πειραματισμούς




Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Φαρμακοποιών Αιτωλοακαρνανίας και Τριχωνίδας πραγματοποίησε η Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιχειρούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.


Οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν στην Βουλευτή την αντίθεσή τους για μία σειρά διατάξεων που, όπως σημείωσαν,  απαξιώνουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού και δημιουργούν συνθήκες ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαρμακεία καθαρά ως απλές επιχειρήσεις, με χωρικές διατάξεις λειτουργίας που ευνοούν και ανοίγουν τον δρόμο για ύπαρξη φαρμακείων σε πολυκαταστήματα και άλλους, άσχετους με την υγεία, χώρους.
Οι ίδιοι εγκαλούν την κυβέρνηση ότι « … επιχειρεί να υποβαθμίσει το σύστημα εποπτείας και ελέγχου της πώλησης του φαρμάκου με στόχο την ανάπτυξη ενός σκληρού κερδοσκοπικού ανταγωνισμού στον ευαίσθητο αυτό χώρο, με επικίνδυνες παρενέργειες, μετατρέποντας το φάρμακο από ένα κοινωνικό αγαθό σε κοινό εμπόρευμα… ». Επιπλέον, ειδικότερα αναφέρθηκαν στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τη πολιτική στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, τις ενδεχόμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι έχουν προτείνει επιπλέον μείωση έως 30% του τζίρου τους.

Η κ. Φούντα από την πλευρά της εξέφρασε την στήριξη της τονίζοντας πως αναμένει να δει την τελική μορφή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, όπως αυτές θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο. Επισήμανε πως, σύμφωνα με στοιχεία, έχουμε πλέον τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη και αυτό είναι που μετράει για τον Έλληνα πολίτη. Κάθε προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των τιμών είναι καλοδεχούμενη, εφόσον αυτή, όμως, δεν απορρυθμίζει σοβαρές διαστάσεις της επιστήμης του φαρμάκου. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με παγκόσμια παραδείγματα, το φάρμακο πλέον επιστρέφει στο καθεαυτό φαρμακείο, αφού διαφορετικού τύπου πρακτικές απέτυχαν και αποδείχθηκαν ζημιογόνες από άποψη υγείας -αλλά και οικονομίας τελικά-.
Επισημάνθηκε πως πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς και προτεραιότητα αποτελεί η κατάλληλη εξυπηρέτηση του Έλληνα ασφαλισμένου και η παροχή υπηρεσιών υγείας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με τις κατάλληλες γνώσεις, στους κατάλληλους χώρους, ακόμη και στο πιο απομονωμένο χωριό.
Διατάξεις που διακατέχονται από διαφορετική φιλοσοφία για τις κοινωνικές δομές, με μοναδικό ζητούμενο την συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών, χωρίς τις αντίστοιχες δικλείδες ασφαλείας για την υγεία των πολιτών, θα κατακρίνονται και θα καταψηφίζονται. Κανείς δεν μπορεί να «παίζει» με την υγεία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης και λιτότητας. Το φάρμακο, άρα, όντως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα κοινό εμπόρευμα και τούτο διότι οι ανάγκες για τις υπηρεσίες υγείας και ειδικότερα οι ανάγκες για φάρμακα δεν προκύπτουν από την αγορά, ούτε μπορούν να ρυθμίζονται από την αγορά.
Η κ. Φούντα τόνισε τέλος, πως θα στηριχθεί κάθε δίκαιη προσπάθεια των φαρμακοποιών να υπερασπιστούν το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν, παράλληλα με τις ανάγκες για φθηνό και ασφαλές φάρμακο για τον πολίτη, ως πρόσταγμα βαθιά κοινωνικό.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.