Ροή Αναρτήσεων

Ηλίας Γεωργαλής: Σχετικά με το τελευταίο δελτίο τύπου της Συμπολιτείας.


Η αλήθεια είναι ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι ο αυθεντικός, ειλικρινής διάλογος κι η ανοιχτή χωρίς υπεκφυγές συνολική άποψη για τον Δήμο. Το αντίθετο περισσεύει.
Κι αυτό το αντίθετο κυριαρχεί. Γηπεδικήαντιπαράθεση, υπερβολική δημόσια έκθεση, κουβέντες για τα δευτερεύοντα ή τα χωρίς ουσία. Αυτή η πραγματικότητα έχει απαξιώσει τον ίδιο το λόγο, την ίδια την πολιτική. Κι ειλικρινά καταθέτω την γνώμη μου για να είμαι ήσυχος με τον εαυτό μου κι αυτούς, τους λίγους, πού διαβάζοντας ένα κείμενο προβληματίζονται για αυτά που λέει. Γνωρίζω, λοιπόν, την ματαιότητα του πράγματος σε σχέση με τη συνδρομή μου σε κάποιον δημόσιο διάλογο. Αυτός ο διάλογος μπορεί να γίνει εντός της Συμπολιτείας κι αυτό το κείμενο ίσως είναι μια από τις αφορμές.
Μετά από πολύ καιρό απουσίας της η Συμπολιτεία βγαίνει δημόσια με ένα κείμενό της. 
Είναι κοινό μυστικό πως σε όλη την προεκλογική περίοδο κορυφώθηκε μια διαφοροποίηση αντιλήψεων εντός της συλλογικότητας, που κυοφορούνταν καιρό πριν. Ένα κομμάτι της αποστασιοποιήθηκε, ένα άλλο κομμάτι της διαφώνησε με τη συνολική στρατηγική (και την εκλογική), κι ένα τρίτο κομμάτι εντάχθηκε ανοικτά και δημόσια στην εκλογική παράταξη του νυν δημάρχου. Η ουσία είναι, για όποιον βλέπει καθαρά και δεν ωραιοποιεί τα πράγματα, πώς εδώ και καιρό η συλλογικότητα βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία. Τέτοια που είναι πρακτικά πολιτικά ανύπαρκτη. Απόδειξη της αμηχανίας της είναι το ότι δεν έχει πάρει θέση για βασικά  ζητήματα της αυτοδιοίκησης (μεταρρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ, αντιμεταρρύθμιση ΝΔ, εξορύξεις υδρογονανθράκων, πολιτική real estate, ανάγκη και κατεύθυνση αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, κλπ..), καθώς και για τα μεγάλα τοπικά θέματα ( πορεία δημοτικών εκλογών, αποτελέσματα δημοτικών εκλογών, μετεκλογική τακτική της συλλογικότητας κλπ). Επί πλέον οι αιρετοί, οι προερχόμενοι από την Συμπολιτεία, υπ αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να μην εκφράζουν ενιαία άποψη ούτε κανείς να ισχυρίζεται ότι την εκπροσωπεί.
Αυτό το χάσμα εντός συλλογικότητας θα πρέπει να γεφυρωθεί. Να γεφυρωθεί κι όχι να κουκουλωθεί. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι θέσεις της Συμπολιτείας σε όλα τα θέματα. 
Το να μην υπάρχει Συμπολιτεία δεν είναι αναγκαστικά κακό. Ένα κριτήριο μόνο υπάρχει: το κριτήριο της προσφοράς. Σ’ αυτήν εδώ την κοινωνία του Ξηρομέρου, με αυτά τα χαρακτηριστικά που όλοι ξέρουμε, υπάρχει ανάγκη διατύπωσης ενός διαφορετικού, εναλλακτικού αυτοδιοικητικού λόγου; 
Η προσωπική μου απάντηση είναι πως η αλήθεια, όσο περιθωριακή και μειοψηφική κι αν είναι, πρέπει να συντηρείται, να διατυπώνεται, να αγωνίζεσαι γι αυτήν. Χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς μεγαλομανίες.
Αλλά ο διαφορετικός λόγος δεν μπορεί να είναι η επίκληση αρχών και αξιών γενικώς αλλά η διατύπωση των απόλυτων προτεραιοτήτων και η  καθημερινή στάση στα υπαρκτά θέματα.
Η πραγματικότητα είναι ότι πίσω από γενικόλογες αρχές και θέσεις υπάρχουν εύκολες συμφωνίες. Εξειδικεύοντας, όμως, τα ζητήματα αρχίζουν οι αποκλίσεις. Παράδειγμα χαρακτηριστικά: Ποιος θα διαφωνούσε σήμερα για την προτεραιότητα της ανάπτυξης στον δήμο Ξηρομέρου; Όταν όμως τεθούν ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της ανάπτυξης, το περιεχόμενο της προόδου, τον φορέα της αναπτυξιακής στρατηγικής κλπ τότε προκύπτουν διαφοροποιήσεις. Αυτή όμως η εξειδίκευση πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της Συμπολιτείας σε όλα τα θέματα.
Λοιπόν: 
Ανασυγκρότηση μιας ανύπαρκτης, πρακτικά, συλλογικότητας
Επικαιροποίηση αρχών, θέσεων και γείωση τους στο εδώ και το σήμερα. 
Υπ αυτές τις προϋποθέσεις αποδέχθηκα την συμμετοχή μου σε ένα τριμελές, μεταβατικό συντονιστικό όργανο. Με αυτές τις προτεραιότητες.
Όσο για το θέμα της σχέσης με την δημοτική αρχή, τα πράγματα είναι απλά: Αυτή κρίνεται από την συμφωνία θέσεων και την συμφωνία επί των καθημερινών και μακροπρόθεσμων πολιτικών και των αντίστοιχων δράσεων. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα έχουν μία δυναμική. Το ίδιο ισχύει για τις σχέσεις της συλλογικότητας με τις άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις.
Τέλος για το ζήτημα της στάσης των αιρετών (των προερχόμενων από την Συμπολιτεία), στην δημοτική αρχή: Στον βαθμό που υπάρχει λειτουργία της συλλογικότητας, δηλαδή Συνέλευση, τότε ασφαλώς θα υπάρχει (όχι ως επιβολή αλλά ως λογική) ενιαία άποψη και ενιαία έκφραση.
Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της συλλογικότητας με αυτές τις προϋποθέσεις και αυτούς τους στόχους, δεν είναι εύκολο.
Αν υπάρχει διάθεση και δυνατότητα για αυτήν την ανασυγκρότηση θα φανεί εκ του αποτελέσματος.
Υ.Γ 1 Η παρουσία της αστυνομίας στα δημοτικά συμβούλια δεν είναι απλώς απαράδεκτη αλλά είναι μία πρακτική που ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς. Και μάλιστα προληπτικά!!! Η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων είναι εδώ και πολύ καιρό προβληματική. Το είχαμε επισημάνει εδώ και πολύ χρόνο. Είχαμε προτείνει ο πρόεδρος τού δημοτικού συμβουλίου να βάλει σεαπόλυτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του οργάνου συγκαλωντας σε πρώτη φάση τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και καταθέτοντας προτάσεις. Τέτοιες προτάσεις υπάρχουν πολλές.
Υ.Γ2 περί του ρόλου της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ η Συμπολιτεία είχε θέση από παλιά. Διαχωρίζοντας την αυτοδιοίκηση των πολιτών από την αποκέντρωση του κράτους, θεωρούσε αυτά τα όργανα ως εργαλεία διείσδυσης του κομματοκρατισμού στην αυτοδιοίκηση και μίας πολιτικής των παραγόντων. Ειδικά από τις δυο μεγάλες παρατάξεις που καθορίζουν χρόνια τώρα την πολιτική της ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. 
Υ.Γ3 Ο ελληνισμός βρίσκεται στην δίνη τεράστιων προβλημάτων και αντιμέτωπος με ιστορικές προκλήσεις. Είναι κρίμα αντί η αυτοδιοίκηση να εμπεδώνει ένα κλίμα σοβαρότητας και ομοψυχίας,εν όψει πρωτοβουλιών που σύντομα θα κληθεί να πάρει, να βρίσκεται στον δικό της αστερισμό ανακυκλώνοντας ξεπερασμένες ψευτοσυγκρούσεις. Γιατί σε χαλεπούς καιρούς δε σεκρίνουν οι δημότες αλλά η ιστορία..
Ευχαριστώ,
      Ηλίας Γεωργαλής.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.