Ροή Αναρτήσεων

Ο Δήμος Ξηρομέρου, οι διαταγές πληρωμής και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής


Ως γνωστόν η νέα δημοτική αρχή στο Ξηρόμερο, παρέλαβε μια κατάσταση που λίγο πολύ πλέον άπαντες γνωρίζουν. Τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ελάχιστα αποθεματικά στα ταμεία και παρεκτροπή προϋπολογισμού, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης και οι συνεργάτες του, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το θέμα των διαταγών πληρωμής εις βάρος του Δήμου, οι οποίες από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Γιάννη Τριανταφυλλάκη καταφθάνουν καθημερινά στο Δημαρχείο. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να αναφύονται οφειλές που ουδείς τις γνώριζε επίσημα από έγγραφα, δεδομένου ότι όλες τους βασίζονται σε προφορικές συμβάσεις ανάθεσης έργου που σύναπτε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η αλήθεια είναι ότι οι εν λόγω αναθέσεις αποτελούν μια τακτική των Ο.Τ.Α., όταν όμως προκύπτουν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες.
Το θέμα όμως, εν προκειμένω, είναι ότι το κακό είχε παραγίνει και δυστυχώς η εξαίρεση ήταν ο κανόνας, δίχως να μπορεί να ελεγχθεί πλέον με ακρίβεια εάν όντως όσα μνημονεύονται στα δικόγραφα είχαν πραγματοποιηθεί και ποιο ήταν το πραγματικό τους κόστος. Επίσης, κάτι άλλο που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, κυρίως στους νομικούς κύκλους, είναι το γεγονός πώς εκδόθηκαν με τόση ευκολία διαταγές πληρωμής, όταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων που υπάρχει προφορική σύμβαση ασκείται αγωγή, η οποία βέβαια είναι πιο χρονοβόρα.
Η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στο γεγονός οι εν λόγω διαταγές πληρωμής βασίζονται σε βεβαιώσεις οφειλής που χορήγησε ο Δήμος, στη συντριπτική τους πλειονότητα μέσα στο καλοκαίρι, ακριβώς δηλαδή το χρονικό διάστημα που είχαν γίνει οι εκλογές και αναμένονταν η αλλαγή σκυτάλης σε αυτόν…
Πλέον, ο Δήμος έχει προσβάλει όλες τις διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν εις βάρος του, αναμένοντας να αποφανθεί επ’ αυτών η δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάλι με νομικούς κύκλους, ακόμη και εάν γίνουν δεκτά τα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν, υπάρχει η δυνατότητα οι απαιτήσεις να διεκδικηθούν με κατάθεση αγωγής, που είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος. Για το λόγο αυτό εξάλλου, η δημοτική αρχή έχει κάνει ενέργειες και αναμένεται να λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών χρήματα που αφορούν τις διεκδικήσεις από δικαστικές αποφάσεις κατά του Δήμου.
Και εδώ γεννάται το ερώτημα, για ποιο λόγο να μπει ο Δήμος σε δικαστικά έξοδα απ’ τη στιγμή που αυτές οι υποθέσεις ενδέχεται μέσω της κατάθεσης άλλου δικογράφου, δηλαδή αγωγών, να κριθούν θετικά για όσους έχουν απαιτήσεις εναντίον του; Η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη: Η νέα δημοτική αρχή με τον τρόπο που χειρίστηκε το εν λόγω θέμα των διαταγών πληρωμής, αφενός μεν κέρδισε χρόνο προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα ταμεία από την ταυτόχρονη εκτέλεσή τους, δεδομένου ότι όλες τους κοινοποιήθηκαν σχεδόν μαζί, αφετέρου δε στέλνει το μήνυμα ότι οι συναλλαγές με το Δήμο Ξηρομέρου θα γίνονται όπως επιτάσσει ο νόμος και η κανονικότητα, δηλαδή με καθαρές και διαφανείς διαδικασίες.

πηγή:agrinionews.gr

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.