Ροή Αναρτήσεων

H ναυμαχία του Δραγαμέστου...



H ναυμαχία του Δραγαμέστου...

γνωστή και ως «Ναυμαχία των Πυρπολικών», έλαβε χώρα το Νοέμβριο του  1825 καθώς από τον Απρίλη του ίδιου έτους  το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία από  τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή .


Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη.

Καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στον νησάκι Πεταλάς , έγινε όμως  αντιληπτός  από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο που  του επιτέθηκε.

Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και τα εχθρικά πλοία  εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων,οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα

Την   εποχή εκείνη και  ο οπλαρχηγός  Καραϊσκάκης είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή της μονής του  Προφήτη Ηλία και  προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή  ανεφοδιασμού Μεσολόγγι- Καρβασαράς ενώ συνεργαζόταν και  με το στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου..

Η Υδατογραφία από τον ανώνυμο λαϊκό  καλλιτέχνη. αποδίδει με συγκλονιστική  αμεσότητα, αλλά και με εκπληκτική συνθετική χάρη τις προσπάθειες του Ανδρέα Μιαούλη να διασπάσει  τον αποκλεισμό του Μεσολογγίου

Πάνω από ορισμένα πλοία διακρίνονται, σημειωμένα με μολύβι,  τα ονόματα και άλλων Ελλήνων πλοιάρχων, όπως ο Γεώργιος Σαχτούρης , και ο Γεώργιος Σαχίνης..

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.