Ροή Αναρτήσεων

Περί των ΤΟΕΒ του Δήμου Ξηρομέρου.


Με σχετική μας ανάρτηση το περασμένο Μάιο (δείτε εδώ), σας ενημερώσαμε για τις οκτώ προτάσεις που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, έπειτα από πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και σε αυτές τις προτάσεις δεν περιλαμβάνονταν κανένα ΤΟΕΒ στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου.
Τότε λοιπόν που έτρεχε η δράση, κάποιοι Δήμοι που νοιάζονται για το μέλλον του τόπου τους, σε συνεργασία με τα ΤΟΕΒ εντός των ορίων του Δήμου τους (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου), ανταποκρίθηκαν και έκαναν κινήσεις προς την Περιφέρεια και εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι η τέως δημοτική αρχή του Δήμου Ξηρομέρου και τα τοπικά ΤΟΕΒ, δήλωσαν εκκωφαντικά απών.

Έτσι λοιπόν τα πραγματικά γεγονότα είναι:
1. Τα ΤΟΕΒ έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των Περιφερειών εδώ και 2,5 χρόνια περίπου (πριν τα είχαν οι Δήμοι), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν πρέπει να έχει άποψη και να βοηθά σε κάτι που άπτεται του σημαντικού αγροτικού τομέα του Δήμου μας. Αυτό το εύκολο που ακούστηκε από τα χείλη του πρώην Δημάρχου Ξηρομέρου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, ότι τα ΤΟΕΒ δεν είναι αρμοδιότητα μας, δεν έχουμε ευθύνη, δεν μας αφορά αν υποβάλλουν ή όχι προτάσεις για ένταξη σε δράσεις, είναι εξόχως παραπλανητικό. Ο Δήμος έχει ευθύνη για κάθε τι που αφορά την αναπτυξιακή του πορεία και σε ένα κατεξοχήν αγροκτηνοτροφικό Δήμο σαν τον δικό μας, αυτά τα λόγια ηχούν πολύ παράξενα.
2. Η συγκεκριμένη δράση της Περιφέρειας για τα ΤΟΕΒ άνοιξε την Άνοιξη του 2019, με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 15η Μαίου του 2019. Επίσης τον Μάιο, υπήρξε ανακοίνωση της Περιφέρειας ποιες ήταν οι τελικές 8 προτάσεις της, χωρίς να υπάρχει μέσα καμία πρόταση για τα ΤΟΕΒ του Δήμου Ξηρομέρου και δεν ξέρουμε αν υπήρξε έστω μία κίνηση τότε από τον Δήμο μας προς την Περιφέρεια, σε συνεργασία με κάποιον από τους ΤΟΕΒ του Ξηρομέρου, ώστε να ενταχθεί στην δράση έστω και ένα από τα τρία ΤΟΕΒ του Δήμου μας. Τον Δήμο Ξηρομέρου τότε διοικούσε ο κ. Γαλούνης και η ομάδα του και όχι εμείς και είμαστε σίγουροι ότι ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα.
3. Το θέμα πήρε δημοσιότητα τον Μάιο στα τοπικά sites και blogs και εμείς τότε το αναφέραμε αμέσως και κριτικάραμε την πρώην δημοτική αρχή γι αυτό το θέμα.
4. Σήμερα η εξέλιξη είναι, ότι αυτά τα 8 ΤΟΕΒ που τον Μάιο προτάθηκαν, για την δράση που τότε έτρεξε και οι προθεσμίες της τότε έληξαν, εντάχθηκαν τον Δεκέμβριο και οριστικά, αυτά τα ίδια 8 ΤΟΕΒ και τα χρήματα ήταν πολλά και αρκετά.
5. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι έτσι.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και δική μας γνώμη είναι ότι η νέα διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου, θα πρέπει να προσπαθήσει σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια, μιας και η ευθύνη των ΤΟΕΒ δεν ανήκει στο Δήμο, αλλά και σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ, οι οποίες φέρουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, να βοηθήσει ώστε τα ΤΟΕΒ του Δήμου μας να ζωντανέψουν ξανά, κάτι με το οποίο η πρώην δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου και τα 2,5 χρόνια που είχε την αρμοδιότητα και τα 2,5 χρόνια που δεν την είχε.
Στόχος εφικτός πρέπει να είναι, τα ΤΟΕΒ Φυτειών, Χρυσοβίτσας και Παλαιομάνινας σιγά σιγά να ξαναζωντανέψουν, ώστε να δώσουν ανάπτυξη και εισόδημα στην ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου, σε ένα τομέα όπως ο αγροτικός, ο οποίος μέσω της άρδευσης μπορεί να γίνει μοχλός για την ανάπτυξη του Δήμου Ξηρομέρου.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.