Ροή Αναρτήσεων

Ηλίας Κοτρότσος:Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη...


Γράφει ο κ. Ηλίας Κοτρότσος.

Η περιοχή μας, με τη δύναμη του αέρα και του Ήλιου που την λούζει για πάνω από 300 μέρες το χρόνο, έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, μια τεράστια ενεργειακή πηγή, που δυστυχώς μέχρι σήμερα είχε μείνει ανεκμετάλλευτη.
Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου για ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας είναι απολύτως θετική και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που με ζέση και υπό την πίεση του χρόνου, δούλεψαν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων επιτρέπει στο Δήμο να παράγει τη δική του καθαρή ενέργεια, και εκτός από καταναλωτής να γίνει και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλεί στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανά. Μία Ενεργειακή Κοινότητα θα μπορεί να παράγει, να πουλά ή να ιδιοκαταναλώνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια που παράγεται από Α.Π.Ε, μόνο από αιολικά ή και φωτοβολταϊκά έργα, και όχι κατ' ανάγκην από μονάδες βιοαερίου και βιομάζας.
Ιδιαίτερα αξία αποκτά η απόφαση του Δ.Σ., αφού με συντριπτική πλειοψηφία διατρανώνει τη θέληση των κάτοικων του Δήμου και βάζει οριστικά τέλος σε σενάρια θερμικής επεξεργασίας βιομάζας. 
Επιπλέον ως Ο.Τ.Α., θα μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος, αλλά και να συμμετάσχει σε προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου και να αναζητήσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες με κοινωνικό έλεγχο, ανοίγουν το δρόμο για διαχείριση καθαρής ενέργειας, προς έναν κόσμο με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.