Ροή Αναρτήσεων

Αστακός: Οδοιπορικό στον... πρίγκιπα της δυτικής όχθης



της αρθρογράφου
ΑΛΕΞΙΑΣ ΦΕΣΣΑ
Ο Αστακός, στα δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι μια πόλη γραφική, με παραδοσιακά σπίτια με αυλές και φυσικές ομορφιές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Οι εναλλαγές τοπίων, το γαλάζιο της θάλασσας και το καταπράσινο των δέντρων δημιουργούν μία αρμονία χρωμάτων και αναδύουν μια ξεχωριστή ευωδιά.


Το κάστρο του Δραγαμέστου

Πάνω σε ένα ύψωμα βόρεια της σημερινής κωμόπολης του Αστακού και ανάμεσα στον Αστακό και το χωριό Καραϊσκάκης στέκουν τα ερείπια των οχυρώσεων του αρχαίου Αστακού και της μεσαιωνικής Δραγαμεστού. Η ύπαρξη του κάστρου σε συνδυασμό με τα παλιοχριστιανικά ευρήματα μέσα στα όρια του σύγχρονου Αστακού καταδεικνύει την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκηση της περιοχής και σηματοδοτούν τον μεσαιωνικό-βυζαντινό χαρακτήρα της. Ανάλογη οχύρωση υπήρχε λίγο νοτιότερα, στην περιοχή Καστέλι.

Το βελανιδοδάσος

Το απέραντο βελανιδοδάσος είναι μοναδικό στην Ευρώπη και διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού από το δάσος αυτό. Το τεράστιο βελανιδοδάσος είναι έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί ένα παράδεισο βιοποικιλότητας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μεγάλης αξίας και σπανιότητας χλωρίδα και πανίδα.



Η «Σπηλιά του Κύκλωπα»

Στους πρόποδες του λόφου, κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», μια τεράστια σπηλιά σε απόκρημνο σημείο, όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο Κύκλωπας Πολύφημος τον οποίο και τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.




Άγιος Παντελεήμονας

Πρόκειται για τον κοντινότερο ανατολικό όρμο στον κόλπο του Αστακού. Το απάνεμο αυτό άνοιγμα χρησιμοποιούταν ως ασφαλές αγκυροβόλιο μικρών πλοίων και κατά τον 19ο μ.Χ. αιώνα είχαν χτιστεί εκεί αποθήκες και βυρσοδεψεία ως αποτέλεσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με το βελανίδι. Στη δυτική πλευρά του όρμου και πάνω σε έναν κωνικό λοφίσκο υπάρχει ένα μικρό φορύριο με έξι ημικυκλικούς πύργους, χτισμένο πιθανόν κατά το τέλος της κλασικής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν πειρατικές επιδρομές.

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Ιδρύθηκε το 1990 από τον Αρχιμανδίτη Θεοδόσιο Ευαγγελάτο. Πρόκειται για παλιό ξωκκλήσι που μετατράπηκε σε μονή. Βρίσκεται 3 χλμ μετά τον Αστακό. Την παράσταση εδώ πέρα εκτός από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού κλέβουν και τα «φιλοξενούµενα» κατοικίδια, όπως το πανέµορφο παγόνι!

Ναυπηγείο Πόλκα

Το Ναυπηγείο Πόλκα στον Αστακό, είναι οικογενειακή επιχείρηση του Αντώνη Πόλκα και των δυο παιδιών του: Κώστα και Πάνο, ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια και μέχρι σήμερα εφαρμόζοντας την παραδοσιακή ναυτική τέχνη κατασκεύασε δεκάδες σκάφη παντός τύπου που οργώνουν τις θάλασσες του Ιονίου. Η επαγγελματική εμπειρία των ναυπηγών Πόλκα είναι μεγάλη. Όπως η γνώση και η αγάπη τους για αυτό που κάνουν. Σε όλη αυτή την διάρκεια της λειτουργίας του, αυτό το μικρό καρνάγιο έχει ναυπηγήσει πλήθος αλιευτικών και άλλων σκαφών.




Ναός Αγίου Νικολάου

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου είναι τρίκλιτη βασιλική με τρείς κόγχες και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκκλησία του Αστακού. Ανακαινίστηκε με δωρεά του αγωνιστή Συμεών Μαγγίνα, ο οποίος έλαβε το παρατσούκλι «Προίκας», λόγω της δωρεάς του αυτής και με αυτό το προσωνύμιο αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή στην είσοδο του ναού.

Αρχαίος Αστακός

Οι πρώτοι κάτοικοι του αρχαίου οικισμού ήταν Κεφαλλήνες, ένας λαός που κατοικούσε στις κορυφές («κεφαλαί») των ακαρνανικών βουνών. Η επικράτειά τους εκτεινόταν από την ακαρνανική παράκτια ζώνη και μέρος της ενδοχώρας, ως τα νησιά της Λευκάδας, της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς. Αυτοί δημιούργησαν πιθανόν κατά την προελληνική περίοδο μερικούς οικισμούς γύρω από την τότε ακτογραμμή του κόλπου του Αστακού, οι οποίοι αργότερα ενώθηκαν σε έναν συνοικισμό υπό το όνομα «Αστακοί».

Παραλίες

Σε ένα µέρος που βρίσκεται στην αγκαλιά του Ιονίου πελάγους, δεν θα µπορούσαν να απουσιάζουν και οι παραλίες: η κεντρική πλαζ του Αστακού, στην αρχή του παραλιακού δρόµου αλλά και η ακρογιαλιά στα Γούλια (περίπου 1 χλµ. από το κέντρο του Αστακού στη συνοικία Χοβολιό) συνιστούν εξαιρετικές περιπτώσεις για βουτιές εντός πόλης. Επιπλέον, συνεχίζοντας κατά µήκος της παραλίας, στην πίσω πλευρά των Γουλίων και ξεπερνώντας κάποια βραχάκια, υπάρχει µια µικρή, αµµώδης παραλία (η µοναδική στον Αστακό).







Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.