Ροή Αναρτήσεων

Νεκτάριος Φαρμάκης: Μπορούμε να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και κοινών συμφερόντων




Στην ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο επικέντρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτηση του, με θέμα «Η Μεσογειακή διάσταση της Διάσκεψης για το μέλλον τηςΕυρώπης» στο 9ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (Regional Growth Coference), οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στο ιστορικό οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους, στην Πάτρα.

«Οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες που βρίσκονται στη Μεσόγειο βρίσκονται σε ιδανική θέση για να διαμορφώσουν μία ισχυρή και ουσιαστική πλατφόρμα συνεργασίας, μία ισχυρή συμμαχία στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ τους, αλλά και για την προάσπιση των συμφερόντων τους, που τελικά είναι και συμφέροντα της ίδιας της Ε.Ε» τόνισε ο κ. Φαρμάκης μιλώντας για μια μακρο-περιφερειακή στρατηγική, ικανή να βοηθήσει τις περιφέρειες να αντιμετωπίσουν τα αίτια της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο υψηλό επίπεδο πολιτικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επικέντρωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καλώντας τις Περιφέρειες, όπως και τις επιχειρήσεις, να στραφούν στην αγορά της Αιγύπτου. Μάλιστα ευχήθηκε το Λιμάνι της Πάτρας που αποτελεί πύλη στη Δύση, σύντομα να αποτελέσει και πύλη προς το Νότο. 

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε, στην οποία συμμετείχαν ακόμη η Ροδη Κράτσα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Αιγύπτιος διπλωμάτης Nasser Kamel γ.γ της Ένωσης για τη Μεσόγειο κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι ευρωμεσογειακές σχέσεις θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω με «πυλώνες» την οικονομία, τις αμοιβαίες διευκολύνσεις, το κλίμα και το περιβάλλον, τη νεολαία και την ασφάλεια. 

Ιδιαίτερα τονίστηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες για την ανάπτυξη μακροπεριφερειακής συνεργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας διατύπωσε την πρόταση και πρόσκληση προς όλες οι Περιφέρειες που βρέχονται από την Μεσόγειο να συναντώνται σε μόνιμη και σταθερή βάση στην Πάτρα, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας: «Μπορούμε να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και κοινών συμφερόντων. Αρκεί να μιλήσουμε ως Ευρώπη με μία «φωνή» και να ασκήσουμε κοινή εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες που βρέχονται από τη Μεσόγειο».

Το Regional Growth Conference, που διοργανώνει ηεφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ με συνδιοργανωτήτην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται αύριοΣάββατο 5 Ιουνίου 2021.

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.