Ροή Αναρτήσεων

Η πρώτη του Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 


Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκαν στην ΙεράΜητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Δεσποτική Εορτή τηςΠεριτομής του Χριστού και η ιερά μνήμη του ΜεγάλουΒασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023.

Το απόγευμα της παραμονής ο ΣεβασμιώτατοςΠοιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικούΕσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο ΕλαιόφυτοΑγρινίου.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του χρόνου, όπως το παρουσιάζει ο Μέγας Βασίλειος στα κείμενά του. Τόνισε κυρίως ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού υπόκεινται στην εξουσία του χρόνου, ο οποίος κυλάει γοργά και δεν μπορεί κανείς να τον σταματήσει. Υπογράμμισε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, μέσω της μετανοίας, για να ξεπεράσει η ψυχή μας το φράγμα του χρόνου και του θανάτου και να εισέλθει στην αιωνιότητα.

Κατά την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο της Ενορίας, οικονόμο π. Κωνσταντίνο Μπρέσιακα. Τον συνεχάρη για την διακονία του και την ευταξία που διαπίστωσε, κατά τις επισκέψεις του στις δύο Ενορίες που εξυπηρετεί, και τον παρότρυνε να συνεχίσει με περισσότερο ζήλο να υπηρετεί την Εκκλησία του Χριστού.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο ΣεβασμιώτατοςΠοιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ΙερόΜητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Κατά τηδιάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η ΠοιμαντορικήΕγκύκλιος του Μητροπολίτου για την πρώτη του έτους. Τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν θαυμάσια οι χοροί του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Γκρίζη και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Βάτσιου.

Ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας στους πιστούς, ευχήθηκε το νέο χρόνο η κάθε ώρα, η κάθε ημέρα, ο κάθε μήνας να γίνει ο ευπρόσδεκτος καιρός της παρουσίας τού Θεού στην ζωή μας. Ο νέος χρόνος να μας προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να βιώσουμε την αγάπη στη ζωή μας και να την εκδηλώσουμε στους ανθρώπους γύρω μας. Να ασκηθούμε στηνσυγχωρητικότητα που θα αμβλύνει τους διχασμούς και θα θεραπεύει τις προστριβές της καθημερινότητας. Να καλλιεργήσουμε περισσότερο την προσευχή, που είναι το άνοιγμα της καρδιάς μας στον Θεό, αισθανόμενοι, ότι πραγματικά συνομιλούμε μαζί Του. Να αναζητήσουμε τρόπους να συμπαρασταθούμε στους αδυνάτους και σε όσους έχουν ανάγκη. Να μην αναβάλλουμε να πάρουμε τις σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την ζωή μας. Η αναβλητικότητα και ο ωχαδελφισμός είναι αυτά που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και η αδιαφορία είναι η αιτία πολλών κακών γεγονότων. Να συμμετέχουμε στην Ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας μας και όλοι μαζί να πορευόμαστε στο μέλλον ενωμένοι για να έχουμε την δύναμη να ξεπερνάμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την έναρξη τουνέου έτους, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. ΓεωργίουΠαπαναστασίου και των τοπικών πολιτικών, πολιτειακών καιστρατιωτικών αρχών.

Αμέσως μετά, στο Δημαρχείο του Αγρινίου, οΣεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευλόγησετην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του Δήμου, παρουσία τουΔημάρχου, Αντιδημάρχων, μελών του ΔημοτικούΣυμβουλίου, καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών αρχώνκαι ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατοςσυνοδευόμενος από τις Αρχέςτου τόπου, επισκέφθηκε το Γηροκομείο της ΧριστιανικήςΕνώσεως Αγρινίου, όπου ευλόγησε την βασιλόπιτα τουΙδρύματος και ευχήθηκε καλή χρονιά στον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Διευθύνουσα και τουςτροφίμους.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/xJk3jvzPsKNpCRmw6

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία και τις επισκέψεις του Μητροπολίτου στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/YmQiMSjTtVJbSDdr7

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

 

Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Ι. Π. Μεσολογγίου  –  Τ.Κ. 302 00 

Τηλ. (26310) 22 421 / 22 322, Fax. 28 701 – httpwww.imaa.gr – e-mail: imaa@otenet.gr

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.