Ροή Αναρτήσεων

Δραγαμεστινός: Ψευτοαριστεροί vs Δεξιοί Αεριτζήδες – μια διαφορετική άποψη για τα κοινά του δήμου Ξηρομέρου




Αγαπητοί κάτοικοι του Ξηρομέρου. Η άποψη ενός ανθρώπου που μένει στο εξωτερικό πολλά χρόνια όπως εγώ και εκ των πραγμάτων έχει αποξενωθεί από τον τόπο που γεννήθηκε, σίγουρα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την άποψη ενός ντόπιου που βιώνει τα προβλήματα καθημερινά από κοντά. Από την άλλη όμως η αποστασιοποίηση, σε συνδυασμό με την ενημέρωση που προσφέρουν πλέον τα social media και κυρίως η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων, επιτρέπει μια διαφορετική –και ίσως χρήσιμη– ματιά.


Ήδη εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ζυμώσεις γίνονται, συνδυασμοί συγκροτούνται κι όλοι υπόσχονται τα γνωστά “νέα ξεκινήματα”, “ανατροπές”, “ενεργοποιήσεις” κλπ. Όλοι λίγο-πολύ εστιάζουν στα γνωστά προβλήματα· στις κακές υποδομές και δίκτυα, στη λειψυδρία, στις ελλιπείς παροχές υγείας, στα περιορισμένα έσοδα, στη μείωση του πληθυσμού κλπ. Έχετε ακούσει από κάποιον όμως να μιλάει για το ποια είναι η βαθύτερη αιτία αυτών των προβλημάτων; Μάλλον όχι.


Πριν σας πω την δική μου άποψη επιτρέψτε μου μια κατηγοριοποίηση των μετεχόντων στα κοινά του δήμου Ξηρομέρου, η οποία προφανώς αφορά τους μετέχοντες στα κοινά γενικότερα στην Ελλάδα κι όχι μόνο στο Ξηρόμερο. Στις υποβαθμισμένες περιοχές όμως η διάκριση αυτή είναι ακόμα περισσότερο εμφανής, βγάζει μάτι. Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικές τάσεις: από την μια ψευτοαριστεροί κι απ’ την άλλη δεξιοί αεριτζήδες (δεν διαχωρίζω τους κεντρώους οι οποίοι κατά καιρούς συμπορεύονται με την μια ή την άλλη τάση).


Πρώτα λοιπόν θα θέσω το κύριο πρόβλημα του Ξηρομέρου και μετά θα προσπαθήσω να αναλύσω πως αυτές οι δύο τάσεις, σκόπιμα ή μη, το συγκαλύπτουν και ασχολούνται μόνο με τα συμπτώματα, αφήνοντας την καταστροφή να συνεχίζεται. Μόνη αιτία λοιπόν της παρακμής του τόπου είναι η καταστροφή της παραγωγικής βάσης και κατ’ επέκταση κάθε παραγωγικής δύναμης. Θυμηθείτε πότε άνθισε το Ξηρόμερο: την εποχή του βελανιδιού που χτίστηκαν όλα αυτά τα υπέροχα νεοκλασσικά, που στον Αστακό άρχισε να δημιουργείται αστική τάξη, που τα χωριά έσφιζαν από ζωή και φυσικά την εποχή του καπνού. Όταν δηλαδή δυο μεγάλες και δυναμικές βιομηχανίες είχαν σαν αφετηρία –για την πρώτη ύλη κι όχι μόνο– την περιοχή. Κι από κοντά άνθιζε κι η αλιεία κι η κτηνοτροφία γιατί υπήρχε πληθυσμός που έπρεπε να τραφεί. Από την μεταπολίτευση και μετά άρχισε –με σχέδιο– η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα οδηγώντας μας σε χρεωκοπίες, μνημόνια, φτώχεια.


Είναι προφανές πως η ανάπτυξη επιβαρύνει το περιβάλλον. Πάρτε για παράδειγμα τον καπνό. Τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα μόλυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό το έδαφος, με όλες τις συνέπειες που είχε αυτό. Το θετικό όμως είναι πως όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, όσο συμμορφωνόμαστε με τους κανονισμούς και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο γινόμαστε ευρωπαϊκό κράτος, τόσο μπορεί να περιορίζεται η ζημιά στη φύση από την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας. Και το να γίνουμε από βαλκανικό, ευρωπαϊκό κράτος, δεν είναι σχήμα λόγου αλλά ουσιαστικό βήμα. Γιατί δεν χρειαζόμαστε ούτε ρυπογόνες βιομηχανίες, ούτε φωτοβολταϊκά, ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε τίποτα για να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Το κάνουμε μόνοι μας τόσα χρόνια και το κάνουμε καλά, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές, πετώντας σκουπίδια και μπάζα στα ρέματα, γεμίζοντας αριστερά και δεξιά τους δρόμους και τις παραλίες με πλαστικά, πετώντας τα λύματα στην θάλασσα.


Ας δούμε πρώτα την τάση των ψευτοαριστερών. Τους λέω “ψεύτο” γιατί διαχρονικά πράττουν ακριβώς το αντίθετο από την κύρια επιταγή της ιδεολογίας τους, που είναι η δημιουργία μιας συνειδητοποιημένης και πλατιάς εργατικής τάξης. Και μπορώ να αναλύσω γιατί ακριβώς το κάνουν αλλά δεν θέλω το κείμενο να ξεφύγει σε μέγεθος. Θυμηθείτε πόσες επενδύσεις υπονόμευσαν στην περιοχή με πρόσχημα πάντα την οικολογία. Αναλογιστείτε τις ευθύνες τους και σε εθνικό επίπεδο για την ακύρωση σημαντικότατων επενδύσεων για την οικονομία της χώρας π.χ. χρυσός της Χαλκιδικής, όταν οι ίδιοι οι μεταλλεργάτες έκαναν αγώνα για να μην κλείσουν τα μεταλλεία κι όταν η εταιρεία δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει την Φινλανδική μέθοδο που δεν μολύνει με αρσενικό το περιβάλλον. Κι όμως οι ψευτοαριστεροί, με διάφορες ΜΚΟ και επιτροπές (καλή ώρα), παραπλανώντας τους κατοίκους, κατάφεραν να ακυρώσουν την επένδυση. Το ίδιο έγινε με τον ζεόλιθο στην Θράκη. Επίσης ελέγχοντας τα συνδικάτα έκαναν στοχευμένες απεργίες, την ώρα που το κόστος παραγωγής –λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας– εκτινασσόταν στα ύψη και κατάφεραν να κλείσουν τις Χαλυβουργίες στο λεκανοπέδιο, τα λιπάσματα στην Δραπετσώνα κι ένα σωρό άλλα μεγάλα εργοστάσια. Βέβαια την ίδια στιγμή το κόκκινο κάτεργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά δεν το αγγίζουν καν.


Το ίδια ακριβώς κάνουν και στον Αστακό. Εδώ χρησιμοποιούν την καραμέλα της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης σαν πρόσχημα. Φανταστείτε όμως μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα δώσει δουλειά σε 400-500 άτομα σε μόνιμη βάση, να θελήσει να αξιοποιήσει τον Μαραθιά για παράδειγμα. Τι ακριβώς νομίζετε πως θα κάνουν οι ψευτοαριστεροί; Φυσικά θα ξεσηκωθούν και θα φτιάξουν επιτροπές αγώνα για να μην γίνει η επένδυση. Την ίδια στιγμή το τσιμέντωμα της Βελάς και η κατάληψη των παραλιών από τσαντίρια δεν τους ενοχλεί. Επικαλούνται την ηθική και την οικολογία αυτοί που μαζί με όλους τους άλλους είχαν υιοθετήσει στην κομπίνα της καταπάτησης και της οικοπεδοποίησης όλου του παραθαλάσσιου τόξου από το Ασπρογυάλι ως την Βελά.


Πάμε τώρα τους δεξιούς αεριτζήδες. Αυτοί διακατέχονται από διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο του ευεργέτη, το σύνδρομο του αρχηγού, το σύνδρομο του ηγέτη, χωρίς να διαθέτουν όμως κανένα απολύτως υπόβαθρο ώστε να αποτελέσουν κάτι από όλα αυτά. Το μόνο που τους περισσεύει είναι ματαιοδοξία, κακογουστιά και σε κάποιες περιπτώσεις χρήμα. Όποτε καταπιάνονται με τα κοινά (με τον δήμο, με τον αθλητισμό, κλπ) ξεκινούν με φανφάρες, στην πορεία τα βρίσκουν σκούρα και τα παρατάνε στην μέση αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Νομίζουν ότι το χρήμα, που συνήθως τους εξασφαλίζει την εκλογή, θα τους κάνει και καλούς δημάρχους. Για να αποτινάξουν την ρετσινιά της αποτυχίας και τον πρότερο βίο τους στα αυτοδιοικητικά, καμουφλάρονται πίσω από διάφορα σχήματα και κινήσεις που ευαγγελίζονται τάχα το νέο. Το μότο που διακινούν είναι πως αν κάποιος είναι “επιτυχημένος”, μπορεί να γίνει και καλός δήμαρχος. Άπειρα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως καμία απολύτως σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο.


Το μόνο που ενδιαφέρει τους δεξιούς αεριτζήδες είναι το φαίνεσθαι, η βιτρίνα. Τελετές, τραπέζια με σεμεδάκια, προτομές, μικροφωνικές, παπάδες, φουστανελάδες, φωτογραφίες, σελέμπριτις, μετάλλια, πλακέτες, παρελάσεις και δώστου απ’ την αρχή. Άντε να ρίξουμε λίγο τσιμέντο χωρίς πλέγμα(!) κατευθείαν πάνω στο χώμα(!) κατά τόπους σε κανένα δρόμο, να βάλουμε 2-3 άτομα να μαζέψουν τα πεσμένα φύλλα στην πλατεία κανενός χωριού, να σκάψουμε κανένα αυλάκι και να το βαφτίσουμε “αντιπλημμυρικά έργα”, προκειμένου να γίνει η ανάλογη ανάρτηση στο facebook. Αγαπημένη τους αιτία σύγκρουσης ποιος έφτιαξε το ένα ή το άλλο έργο λες και α) τα έργα δεν γίνονται με τα λεφτά των πολιτών β) κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που οφείλει να κάνει κάθε δημοτική αρχή, να διεκδικεί έργα και κονδύλια για τον τόπο της και γ) είχε ποτέ κάποιος από αυτούς εκπονήσει κανένα masterplan, κανένα ευρύτερο σχέδιο, είχε έστω κάποιο όραμα το οποίο και πραγματοποίησε. Όλα γίνονται συγκυριακά, άρπα-κόλα, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό(;) της πλάκας (η “ανάπλαση του Αστακού” και η ”νέα πλατεία του Μύτικα” είναι, το λιγότερο, τραγικές οπτικά), με ό,τι κόψουμε από δω, ό,τι τρύπα βουλώσουμε από κει, προκειμένου να μπει η ευμεγέθης μαρμάρινη πλάκα με το όνομα μας: “ἐγκαινιάσθη ὑπό τοῦ…”. Μόνιμη επωδός το “δεν έχουμε λεφτά, είμαστε φτωχός δήμος, αυτά μπορούμε-αυτά κάνουμε”. Δεν είναι όμως έτσι. Έχει γίνει ποτέ για έργο στο Ξηρόμερο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός; Αν δηλαδή κάποιος μαθητής της έκτης δημοτικού σχεδίαζε την πλατεία του Μύτικα τι λιγότερο θα έκανε;


Σε αγαστή σύμπνοια με τους ψευτοαριστερούς και τους δεξιούς αεριτζήδες βρίσκονται και διάφοροι “απανταχού” ξηρομερίτες που κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, στο Αγρίνιο, στην Πάτρα κι αλλού ανά την Ελλάδα. Νομίζετε πως όλοι αυτοί θέλουν την πρόοδο του Ξηρομέρου; Όχι βέβαια. Το ιδανικό σενάριο γι’ αυτούς είναι ένα ήσυχο, έρημο, “γραφικό” Ξηρόμερο όπου θα έρχονται τα καλοκαίρια για να απολαμβάνουν μακάριοι τα μπάνια τους και θα αποτελέσει τον προορισμό για τα χρόνια της συνταξιοδότησή τους. Και τα παιδιά σας βέβαια –όσα δεν έχουν μεταναστεύσει– θα είναι τα γκαρσόνια που θα τους σερβίρουν.


Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ξηρομέρου που δεν ανήκουν σ’ αυτές τις τάσεις και αποτελούν την σιωπηλή πλειοψηφία νομίζω καταλαβαίνουν το παιχνίδι όλων αυτών. Για παράδειγμα στην εκδήλωση που έκανε το καλοκαίρι στην καινούργια πλατεία η επιτροπή αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ, ήταν τρεις κι ο κούκος κι από αυτούς Αθηναίοι οι πιο πολλοί. Το θέμα είναι όμως πως οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν περικυκλωθεί από παντού και δεν βλέπουν καμιά εναλλακτική λύση.


Το Ξηρόμερο βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Αν δεν αναστραφεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Κι η αναστροφή θα γίνει μόνο με την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και με κανέναν άλλον τρόπο. Η ΠΟΑΥ ίσως είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπαχτεί από τα μαλλιά. Το ίδιο και κάθε άλλη επένδυση βιομηχανική, αγροτική, κτηνοτροφική που θα προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαια. Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που απειλείται η ίδια σου η ύπαρξη εσύ να ασχολείσαι με την οικολογία. Πρώτα θα κοιτάξεις να επιβιώσεις και μετά να θέσεις τους όρους της επιβίωσης.


Το Ξηρόμερο ούτε ήταν, ούτε και θα γίνει ποτέ σοβαρός τουριστικός προορισμός, όσο κι αν κάποιοι συντηρούν –γιατί τους βολεύει– αυτό το παραμύθι. Επίσης το trekking στο βελανιδοδάσος ή τα προσκυνήματα στο Λιγοβίτσι, δεν μπορούν να σταθούν σοβαρά σε μια συζήτηση για το πως θα αναπτυχθεί η περιοχή και δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο επικουρικά για την τοπική οικονομία. Αν μιλάμε για ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη μιλάμε για πολύ μεγάλες μονάδες που θα δουλεύουν εκατοντάδες άτομα σε μόνιμη βάση (και τις οποίες θα τρέξουν πρώτοι-πρώτοι οι ψευτοαριστεροί να σαμποτάρουν όπως είπαμε πριν). Τα ενοικιαζόμενα και τα Airbnb δεν αποτελούν τουριστική ανάπτυξη.


Εν κατακλείδι. Αν εγώ ψήφιζα στο Ξηρόμερο θα ψήφιζα όποιον είχε το θάρρος να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ΠΟΑΥ, υπέρ της πρόσκλησης επενδύσεων στην περιοχή, υπέρ της δημιουργίας παραγωγικής βάσης και παραγωγικού δυναμικού, υπέρ της δημιουργίας εργοστασίων και βιομηχανικής ζώνης με ταυτόχρονη εκμετάλλευση του Πλατυγυαλίου, υπέρ του να δοθούν σοβαρά κίνητρα σε νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν στο Ξηρόμερο, υπέρ της δημιουργίας μιας ανώτερης σχολής (τμήματος προφανώς) που μπορεί να αφορά την αλιεία ή την γεωργία ή την μουσική παράδοση. Θα ψήφιζα κάποιον που μένει και εργάζεται μόνιμα στο Ξηρόμερο. Και δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα αυτοδιοικητικός δεινόσαυρος, ούτε απόφοιτος πανεπιστημίου, ούτε τίποτα. Ένας (ή μία) εργάτης, ένας αγρότης, ένας υπάλληλος, που θα έχει όμως την συγκρότηση και κυρίως το θάρρος, τα “κάκαλα”, να τα βάλει με τον παραλογισμό του κατεστημένου και τις διάφορες επιτροπές που οδηγούν τον τόπο μαθηματικά στην καταστροφή. Αλλά όπως σας είπα στην αρχή, η δική μου γνώμη μηδαμινή αξία έχει.


Δραγαμεστινός

Υ.Γ. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά προφανώς και δεν αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις και δεν πρέπει να έχουν θέση στο Ξηρόμερο.

7 σχόλια:

Νίκος Ζαρκαδούλας είπε...

Θα μου επιτρέψετε να έχω πολλές ενστάσεις για το άρθρο κυρίως για το οτι ως κάτοικος εξωτερικού θέλω τα παιδιά μου και τα ανήψια μου να μείνουν στον Αστακό μόνο ως γκαρσόνια. Το άρθο είναι μηδενιστικό (δυστυχώς) αν και είναι η πρώτη φορά που κάποιος αρθρώνει έστω και αυτό τον λόγο. Εμεις λοιπόν που διαματυρόμαστε για την ΠΟΑΥ δεν λέμε να μην γίνει η ΠΟΑΥ, ουτε να φύγουν οι ιχθυοκαλλιέργιες, θεωρούμε οτι έχει χώρο για όλους και διεκδικούμε δίκαιη διευθυέτηση. Η συκγεκριμένη ΠΟΑΥ είναι παράνομη, είναι προιον διαφθοράς που αγνοεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, είτε κάποιος μένει εκεί είτε όχι. Οντας ενας απο τους ανθρώπους που είναι ενάντια στην συγκεκριμένη ΠΟΑΥ θα ήθελα να κάνουμε αν θες την κουβέντα ανοιχτά. Σέβομαι το λόγο σου και την άποψή σου θα ήθελα όμως να γίνει διάλογος και να μην δεχτούμε μηδενιστικά ότι μόνο η ΠΟΑΥ θα μας σώσει. Με εκτίμηση.
Νίκος Ζαρκαδούλας
nzarkad@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Τι 'χες Γιάννη τι χα πάντα. Και δεν ψηφίζεις στο Ξηρόμερο, και δεν μένεις και μας λες οτι οι "Αθηναίοι" παρεμβαίνουν, και οτι η εν λόγω ΠΟΑΥ είναι η μόνη λύση! Το κείμενο έχει πάμπολα σφάλματα λογικής, φαντάζομαι κάποιος με τη δική σας μόρφωση θα το έβλεπε. Ναι στην παραγωγή αλλά όχι στην μονόπλευρη και παράνομη. Και ως καποιος που προτείνει θα πρέπει να αναρρωτηθεί κάτω απο ποιες προυποθέσεις θα γύρισε στον Αστακό όπως εσείς. Θα πήγαίνατε εργάτης στα ψάρια μη έχοντας άλλη λύση και θα μένατε το καλοκαίρι χωρίς θάλασσα αφού δεν είχατε χρήματα για διακοπές αλλού?

Ανώνυμος είπε...

@Νίκος Ζαρκαδούλας
Αγαπητέ κ. Ζαρκαδούλα, να κάνουμε όσο διάλογο θέλετε (και το εννοώ πραγματικά) και προφανώς κι εγώ σέβομαι κι εσάς και την άποψή σας και είμαι υπέρ της δίκαιης διευθέτησης, αλλά μην ξεχνάτε πως το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα, το συμβούλιο της επικρατείας, έχει κάνει διαχρονικά μεγαλύτερη ζημιά στο ελληνικό κράτος από ότι οι Τούρκοι, οι Γερμανοί κι οι Ιταλοί μαζί. Θα σας πω το πιο απλό παράδειγμα. Ο Θεσσαλικός κάμπος μπορεί να θρέψει ολόκληρη την Ελλάδα. Η ανατολική Ελλάδα όμως δυστυχώς δεν έχει τις βροχές που έχει η δυτική. Τι πιο απλή και καλή λύση, για την χώρα συνολικά, από το να πάνε 10%-15% των νερών του Αχελώου στην Θεσσαλία; Κι όμως αυτό το ζωτικότατο, δίκαιο και επιβεβλημένο έργο για την οικονομία της χώρας υπονομεύτηκε με όργανο το συμβούλιο της επικρατείας. Για ποια νομιμότητα και για ποια δικαιοσύνη να μιλήσουμε; Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες περί διαφθοράς που αναφέρετε. Πιθανόν να είναι έτσι. Όμως η ιδέα να αποτελέσει το Ξηρόμερο το επίκεντρο μιας βιομηχανίας που έχει να κάνει με το ψάρι είναι καλή. Μαζί σας, “να μην δεχτούμε μηδενιστικά ότι μόνο η ΠΟΑΥ θα μας σώσει”. Η ΠΟΑΥ είναι μια πρόταση με πιθανότητες επιτυχίας και είναι πάνω στο τραπέζι. Βάλτε δίπλα της ή από πάνω της ό,τι νομίζετε μπορεί να να δώσει παραγωγική ώθηση στο Ξηρόμερο. Ως ένα ενδιαφέρων σημείο διαλόγου θα έλεγα και σε σας και σε όποιον άλλον θέλει, να σκεφτεί ένα ιδεατό current account balance -νομίζω ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ο σωστός ελληνικός όρος- που να αφορά το Ξηρόμερο για ένα έτος. Ένα πίνακα να το πω απλά που θα έχει από την μια μεριά την συνολική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει το Ξηρόμερο και από την άλλη αυτών που εξάγει.

@Ανώνυμος(5:11)
Αγαπητέ Ανώνυμε, με χαρά θα διάβαζα τα σφάλματα λογικής. Δεν είπα ότι η ΠΟΑΥ είναι η μόνη λύση. Είπα ότι η ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι η μόνη λύση και η ΠΟΑΥ είναι μια απτή παραγωγική πρόταση με ελπίδες. Δεν ξέρω γιατί είναι υποτιμητικό να δουλεύει κανείς στα ψάρια; Αν αναπτυχθεί στην περιοχή μια βιομηχανία γύρω από το ψάρι και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για απλούς εργάτες αλλά και για ειδικευμένους και για επιστήμονες κι αρχίσει να ανθίζει πληθυσμιακά πάλι η περιοχή, γιατί να πάει στην Αθήνα ή στο εξωτερικό ο άλλος να δουλέψει και γιατί να μην επιτευχθεί εισροή αντί για εκροή πληθυσμού; Δεν έχω κανένα θέμα με τους Αθηναίους ή τους Αγρινιώτες. Δεν κάνουν κάτι κακό οι άνθρωποι, ούτε είπα εγώ ότι παρεμβαίνουν. Εσείς -αν είστε μόνιμος κάτοικος- πρέπει να καταλάβετε ότι έχετε διαφορετικά συμφέροντα από αυτούς. Σημασία έχει σε ποια κοινότητα προσφέρει ο καθένας την εργασία του, σε ποια κοινότητα συμμετέχει οικονομικά όταν είναι νέος και παραγωγικός. Φανταστείτε για παράδειγμα κάποιον που ζει μόνιμα στο Χαλάνδρι, εκεί εργάζεται, εκεί καταναλώνει, εκεί έχει κάνει οικογένεια κλπ. Θα έρθει στο Αστακό 15-20 μέρες τον Αύγουστο. Θα φάει έξω τις 3. Θα πιει 20 καφέδες. Θα πάει 3-4 φορές στο σουπερμάρκετ. Άντε να κάνει και καμιά επισκευή στο πατρικό του, συνήθως μόνος του, αλλά εγώ σου λέω θα φωνάζει έναν ντόπιο μάστορα. Τι σας ενώνει εσάς με αυτόν, πέρα από τις αναμνήσεις, που να ’στε καλά να κάθεστε με τις ώρες να θυμάστε τα παλιά. Γιατί τον θεωρείτε καθοριστικό παράγοντα και συμμετέχοντα στις αποφάσεις για το μέλλον σας; Δεν είναι κοινό. Δεν θέλετε τον “ίδιο Αστακό”. Καταλαβαίνετε τη λογική; Δεν έχω κάτι με τους ανθρώπους. Επίσης και να είχα τη δυνατότητα να έκανα υπερατλαντικό ταξίδι κάθε φορά που έχει εκλογές στην Ελλάδα, δεν θα ψήφιζα στο Ξηρόμερο από επιλογή γιατί ο κόσμος πρέπει να απογράφεται και να ψηφίζει εκεί που ζει. Δεν θα αποφασίζω εγώ για σας. Εδώ απλά έγραψα την γνώμη μου επειδή –όπως κάθε άνθρωπος– τρέφω αισθήματα αγάπης για τον τόπο που γεννήθηκα. Αγνοήστε την, πετάξτε την στον κάλαθο των αχρήστων. Τόσες βλακείες διαβάζουμε καθημερινά στο διαδίκτυο. Πείτε ότι διαβάσατε ακόμα μία.

Δραγαμεστινός

Ανώνυμος είπε...

Επί τέλους βρέθηκε κάποιος άνθρωπος , ο οποίος είπε μεγάλες αλήθειες .
Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι το Ξηρόμερο και ειδικά ο Αστακός γνώρισαν την μεγαλύτερη άνθηση με την βιομηχανική παραγωγή του βελανιδιού και του καπνού .
Διαφωνείτε κύριε Νίκο Ζαρκαδούλα ;
Είναι αλήθεια η ψέμα πως υπάρχει λαϊκισμός ψευτοαριστερών δήθεν εργατοπατέρων ,οι οποίοι αρνούνται κάθε βιομηχανική ανάπτυξη ,που δεν γνωρίζω βάσει ποιας λογικής ;
Και ότι υπάρχουν ψευτοδεξιοί φιγουρατζίδικες, οι οποίοι κόβουν κορδέλες ,στήνουν ανδριάντες και πουλάνε φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες κάνοντας άθλιες και αντιαισθητικές αναπλάσεις όπως στον Αστακό και στον Μύτικα και το μόνο που θέλουν είναι να βάλουν στα βουνά και στους λόγους ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ,που δεν προσφέρουν καμμιά θέση εργασίας ,αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μετατρέψουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας ,οι οποίοι παρά τις δυσκολίες ζουν με αξιοπρέπεια ,σε δούλους με εξοντωτικά ωράρια ολόκληρο το εικοσιτετράωρο για ένα κομμάτι ξερό ψωμί στον τουρισμό υφιστάμενοι ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση ;
Αυτά είναι αλήθεια ή ψέμα όψιμε εθνοσωτήρα κύριε Νίκο Ζαρκαδούλα ;
Ποιος είπε ότι θέλει εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο μέτωπο Αστακού Μύτικα ;
Ποιος το είπε αυτό κύριε Ζαρκαδούλα ,που νομίζεις έτσι πως θα καθιερωθείς σαν δημόσιο πρόσωπο με την ΠΟΑΥ ;
Μήπως νομίζεις πως σου δίνει κανένας σημασία εσένα και κάποιους λίγους περίπου καμία δεκαριά ,ακόμη και στα χωριά από όπου κατάγεστε ;
Νούμερα μεγάλα μάλιστα σας λένε ,τα οποία στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης ,απλά επιζητάτε την υπαρξιακή σας ανυπαρξία .
Να αγιάσει το στόμα σου άνθρωπε μου ,που βρήκες την δύναμη να πεις μεγάλες αλήθειας ,τις οποίες έχει ανάγκη το Ξηρόμερο έστω και εάν κάποιοι προσπαθούν στο δήθεν όνομα της αγάπης του για το δόλιο το Ξηρόμερο ,να το καταστρέψουν και να έρχονται για λίγες ημέρες το καλοκαίρι πουλώντας μούρη ,να ζητούν από τους Ιθαγενείς πλήρη υποταγή στους υψηλούς άρχοντες της Αθήνας και του Εξωτερικού .
Ένας ‘’ Ιθαγενής ‘’ Ξηρομερίτης , οποίος δεν χρειάζεται αυτόκλητους σωτήρες τύπου Ζαρκαδούλα και της μικρής παρέας του.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά δεν γνωρίζω, ποιος είναι αυτός ο Συντοπίτης μας που υπογράφει με τι ψευδώνυμο Δραγαμεστινός ,αλλά εκείνο που αντιλήφθηκα ,είναι πως αφενός με την ανάρτηση του και αφ εταίρου με τις απαντήσεις τις οποίες έδωσε προς τους σχολιαστές του ,είναι πως πρόκειται για πολύ αξιόλογο άνθρωπο με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ,Άριστο χειριστή του γραπτού λόγου ,με βαθιά γνώση της Ελληνικής Ιστορίας ,της Ελληνικής Πραγματικότητας ,των ανομημάτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης της οποίας την ζημιά περιγράφει για εμένα πολύ σοφά ως μεγαλύτερη και από αυτή που υπέστη η Πατρίδα μας ακόμη και από τους Τούρκους και τους Γερμανούς !!!!
Πραγματικά μεγάλη και σοφή κουβέντα .!!!
Είναι δε τόσο βαθύς γνώστης των προβλημάτων του Ξηρομέρου ,τον οποίο ως ψηφοφόρος θα ψήφιζα ανεπιφύλακτα ως Δήμαρχο Ξηρομέρου .!!!!
Τέτοιους Ανθρώπους έχει ανάγκη ο τόπος μας με παρρησία ,γνώση και κότσια .
Ειλικρινά με καθήλωσες φίλε Δραγαμεστινέ ,διαβάζοντας πολλές φορές τα γραπτά σου τόσο στην ανάρτηση σου ,όσο και στις εύστοχες και ευγενέστατες αποστομωτικές απαντήσεις σου προς τους σχολιαστές σου .!!
Τελικά αφού υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα στο Ξηρόμερο ,Υπάρχει και Ελπίδα και δεν Ζητείται Ελπίς όπως έγραψε ο μεγάλος και αγαπημένος μας Σαμαράκης.!!!!
Παναγιώτης Στάικος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Δραγαμεστινέ βάζοντας το μυαλό μου να δουλεύει σκληρά ,είμαι βέβαιος πως ανακάλυψα ποιος είσαι .
Είσαι κάποιος καλός μου φίλος με εξαιρετικό ήθος ,Λαμπρός Επιστήμονας με Άριστο και Αξιόλογο Διδακτορικό σε προηγμένη Χώρα της Κεντρικής Ευρώπης .
Εσύ ξέρεις πως σε αναγνώρισα με την περιγραφή ,την οποία έκανα !!!!
Φιλιά στην γυναίκα σου και στις δυο κόρες σου .!!!
Η μήπως κάνω λάθος ;
Με πολλή εκτίμηση και αγάπη :
Παναγιώτης Στάικος

Ου..τοπι(κι)στής είπε...

Μια και υπάρχουν σχόλια που με αναφέρουν Θα παρακαλούσα το μπλογκ για την την ανάρτηση αναδημοσιέυση της απάντησής μου, που έγινε εδω.



https://outopikistis.blogspot.com/2023/01/blog-post.html

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.